Studenti u Srbiji iskreno o tome šta (ne) kupuju otkad žive sami: Na spisku alkohol, kondomi, ali i folije, džakova za smeće i posuđa nema nigde

Naučili su šta je važno imati u svojoj kući, a šta je isto važno, ali nemaju novca za to

  • 16

Potrošačka korpa je preširok pojam potražnje svakog čoveka, ali kada kažemo studentska potrošačka korpa, onda je to najčešće zaista samo jedna korpa.

Trenutak kada se odvojite od roditelja, pretežno fizički, a ako "ubodete" i neki poslić tokom studija, onda i finansijski, naučio je omladinu novim stvarima. Recimo, šta je važno imati u svojoj kući, a šta je isto važno, ali nemate novca za to.

Kako bismo proverili šta je ono što se uvek može naći u novim "mini domaćinstvima", razgovarali smo sa studentima širom Srbije, a njihovi odgovori zaista su širokog spektra. Dobro iglu i lokomotivu nemaju, ali se može pronaći svašta.

Sara J. (20) studentkinja geografije - Od kada sam otišla od mojih, gotovo da nikada nisam kupila neko povrće ili namirnice koje zahtevaju da ih pripremam i kuvam, uglavnom je to nešto iz kesice, na brzinu. U principu, ono što uvek moram da imam u domu je energetsko piće, a to, recimo kod kuće nikada nisam kupovala. Dan mi počinje limenkom. Takođe, roditelji nisu znali da mnogo volim vinjak, pa mi nisu kupovali (hahahahaha). Vikend bez toga ne čekam - rekla nam je Sara.

Mnogi studenti ne kupuju, niti spremaju voće i povrće; Foto: Telegraf

Dragomir P. (23) student medicine - za razliku od kućne varijante, u studentskom domu nikada nema višak posuđa. Dakle, prinuđen je da improvizuje.

- Joj, ne pitajte me. Kad sam zaboravio kašiku, jeo sam čepom od flaše. Tako da u sadašnjoj svojoj kuhinji imam minimum sudova, dok sam kod roditelja, jer sam sebi pripremao zdravu hranu, imao svega u izobilju - rekao nam je ovaj mladić.

Milica Kovačević (22) studentkinja novinarstva - kaže da joj je bilo teško da se navikne na konstantnu kupovinu bukvalno svih namirnica potrebnih za život. Ipak jednu stvar uvek u domu zaboravlja da kupi.

- Deterdžent za sudove i za veš. Kada živite kod roditelja, to je, bar kod mene, uvek bila mamina briga. Tako da ako treba da izdvojim jednu stvar koju sam kod svojih imala, a u samostalnom životu ne, neka bude deterdžent - ispričala nam je Milica.

Jelena M. (31) bivša studentkinja istorije - prema njenim rečima, ceo samostalan život koji je odavno završen, bio je u početku težak, jer je trebalo navići se da nema nikoga da "uleti umesto tebe" u bilo čemu.

Neki su počeli slobodno da kupuju cigarete, pa su morali da uštede od slatkiša; foto: Pixabay.com

- Možda mi je ovde najteže bilo jer nisam mogla toliko novca da izdvajam za slatkiše, jer sam kupovala cigarete. Dok sam živela sa mojima, krila sam se dok pušim, pa sam ih samim tim manje konzumirala - prisetila se naša sagovornica.

Jedan od otvorenijih odgovora, koji smo dobili od srpskih studenata bio je, Veljkov. Ovaj mladić ima 23 godine, student je biohemije i kaže da najviše novca troši na alkohol i prezervative, jer je konačno dobio slobodu i prostor da u stan u kom živi može da kako kaže, "okuplja društvo i privodi devojke".

- Potpuno je druga priča od kada sam iznajmio stan i počeo da studiram, noću konobarišem u klubovima, pa mogu sam da se finansiram, ali svakako je moj društveni život taj koji je doneo i druge prioritete u potrošnji. (smeh) Razne vrste alkohola i kondomi su mi bukvalno prvi na spisku za kupovinu, ne pamtim kad sam uzeo nešto ja da skuvam i spremam, a kod mojih sam to umeo nekada da uradim - iskreno nam je ispričao Veljko.

Jedan od naših sagovornika počeo je da više kupuje kondome; Foto-ilustracija: Profimedia

Ivana P. (21) studentkinja ekonomije - kaže da bi po nekoj prirodi njene profesije trebalo da bude "ekonomična", ali kada zaškripi sa novcem, tada se ne kupuju mnoge stvari, koje je kod roditelja uzimala.

- Volela sam da sve namirnice nakon korišćenja razvrstam po folijama i kutijama, međutim, ovde foliju ni ne koristim. Džakovi za đubre, takođe se ne kupuju, već se koriste kese koje smo prethnodno uzeli u prodavnici, jer ni kante za đubre maltene nema. Okačiš kesu o kvaku i to je to - kaže Ivana.

Studenti su u razgovoru za "Telegraf" bili iskreni, a vi nam u komentarima pišite čega ste se vi odrekli kada ste počeli da živite sami.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bivši student

    2. februar 2019 | 20:49

    Studentski život najbolji period života

  • DARKO 100%

    2. februar 2019 | 20:38

    Svaka skola zivota je veci nauk nego nauk iz knjiga, jedino ono sto licno prodjete kroz zivot i osetite na svojoj kozi drazi i grubosti zivota u buducnosti ce ti biti bolji ljudi i po sebe same i po vaš buduci narastaj ,jer se posle faksa treba zaposliti i stvarati porodicu ,divim se svim studentima koji se nisu ulenjili nego hrabro traze posao ,i nebirajuci prihvataju posao i redovno daju ispite, oni koji to stoicki i hrabro podnose pred nima je svetla buducnost

  • Opsa

    2. februar 2019 | 23:23

    Auu sve domaćice i domaćini.... alkohol, cigare, sex, droga.....Bodiroga 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA