≫ 

Jedno srpsko blago je potpuno okovao led: Ovde je sve stalo - vreme i voda, a prizor ima magične moći (FOTO) (VIDEO)

U zimu je Stara planina sva sačinjena od remek-dela prirode

  • 2

Od prozirnog leda koji se spušta niz stene i vode koja uporno beži ispod njega, teško je odvojiti oči. Još kada se na to doda i žamor vodopada, čak i običan snimak može da vas odnese u šumu, u zimu, u jedan od retkih još netaknutih kutaka prirode.

 
 
 
View this post on Instagram
Zaledjen #vodopad #tupavicaA post shared by Ivan Mancic (@orlovlet) on

Slap Tupavica na Staroj planini ovih dana je uramljen snegom.

Tamo gde voda tek nalazi svoj put niz oštar crvenkast kamen, hladnoća je sazidala vitke ledene stubove, gorde u svojoj visini i jednostavnoj lepoti.

Malo niže, svadljiva voda grmi i vrišti na dostojanstvenu tišinu leda. Juri niz stene, tražeći sebi neke nove tokove. Pogled na ovakav nestvaran prizor ima čarobne moći, smiruje scvakog ko pogleda u njega i prepusti se uživanju, bar na trenutak, daleko od svih briga i problema brzog života.

Na Dojkinačkoj reci - 15 metara čiste lepote.

Vodopad Tupavica je jedan od najlepših vodopada na Staroj planini, nedovoljno istraženoj i vrednovanoj. Da bi došli do vodopada, avanturisti prelaze reku preskakanjem preko kamenja i improvizovanog mosta, dok mu oni "mirnije krvi" prilaze zaobilaznom, manje rizičnom putanjom.

Iznad njega, za gornji tok Dojkinačke reke, sa brojnim slapovima i manjim vodopadima koji se ulivaju u nju, kažu da je najdivnija rečna dolina u Srbiji.

Inače, od 93 vodopada u Srbiji, čak trećina vodopada nalazi se upravo na Staroj planini u oblasti Pirota. Ujedno, tu su i najveći vodopadi Srbije, kao što su Kaluđerski skok (232 metra) i Koprenski vodopad (103 metra).

Staroplaninske vodopada i manje slapove najbolje je posetiti u proleće i jesen, kada su puni vode i snage. No zimi se ipak najbolje vidi koliko je ova igra vode i kamena zapravo remek-delo prirode.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V. M

    1. februar 2019 | 12:07

    lepsi i od nijagare sta mi sve imamo 👍

  • Dušaduša

    1. februar 2019 | 12:39

    Prelepo, nestvarno, treba ovekovečiti snimkom jer ovo nema uvek, svake godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA