≫ 

U Hrvatskoj virus gripa do sada odneo 45 života, u Republici Srpskoj 20, Crnoj Gori 5: Da li ova epidemija preti da pokosi i Srbiju?

Odziv na vakcinaciju u Srbiji najbolji u poslednjih 10 godina

  • 6

Epidemija virusa gripa vlada u svim zemljama u okruženju, a u Institutu za javno zdravlje Batut kažu da epidemije u Srbiji nema i da je, najverovatnije, neće ni biti do kraja sezone.

Epidemiolog Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da je u Srbiji, kao i u regionu, u cirkulaciji virus tipa A, ali da je u našoj zemlji vakcinacija odrađena pravovremeno, stanovništvo je zaštićeno, te nije bilo epidemije. Ona za Tanjug pojašnjava da je odziv na vakcinaciju najbolji u poslednjih 10 godina i da je to razlog zašto Srbiju nije zadesio scenario zemalja iz regiona.

U Hrvatskoj je epidemija do sada odnela 45 života, Republici Srpskoj 20, Crnoj Gori pet.

U Srbiji je stanovništvo na vreme primilo vakcine; Foto: pixabay.com

To što je u regionu grip odneo mnogo života, Kisić Tepavčević objašnjava da najverovatnije imunizacija nije urađena na vreme, a da su više od 95 odsto umrlih hronični bolesnici.

- Hronični bolesnici su skloniji da imaju i bakterijske superinfekcije što može da dovede do smrtnog ishoda. Napominjem, kod nas je ta grupa zaštićena na vreme, što je upravo razlog zašto nemamo toliko smrtnih slučajeva - kaže epidemiolog.

Sezona gripa se sada nalazi na svom vrhuncu, što je očekivano za ovaj period godine. Od početka ove sezone do danas u Srbiji je prijavljeno 68.516 oboljenja sličnih gripu, a četiri osobe preminule su od ovog virusa, kažu u Batutu.

Virus tipa A na teritoriji naše zemlje prisutan je od kraja decembra prošle godine. Ovaj virus se lagano širi, putem vazduha, direktnim i indirektnim kontaktom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@

    1. februar 2019 | 16:26

    Nama,NIKAD.....kod nas je sve super i mi smo otporni na sve!!!

  • xXx

    1. februar 2019 | 16:49

    Koliko ih je umrlo 2016,2017??? Jer ja sam 2016 preživeo AN1H1.

  • Nemanja

    1. februar 2019 | 16:33

    Samo zdrava ishrana,malo fizickih aktivnosti i nikad ne moze covek da se razboli,iako se kojim slucajem covek razboli to prodje za koji dan kad covek ima zdrav i jak organizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA