• 3

Sve radimo da mladi lakše nađu posao, da ostanu da žive ovde: Prvi čovek Novog Sada na promociji Nacionalnog modela dualnog obrazovanja (FOTO)

Važno je da čujemo glas realne privrede o tome kakvi su im kadrovi potrebni, jer bez te korespondencije nema uspeha - istakao je Vučević

  • 3

Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja promovisan je predstavnicima škola, kompanija i gradske administracije u Skupštini Grada Novog Sada, a u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema rečima pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić lokalna samouprava ima važnu ulogu u tom modelu obrazovanja, jer predstavlja sponu između privrede i obrazovanja. Ona je izjavila da su ključne teme novi Zakon o dualnim studijama, pravilnici iz te oblasti, učeničke kompanije i razvoj preduzetničkih kompetencija, a cilj je da se objedini proces sticanja teorijskih znanja i praktičnih veština.

- Plan upisa u srednje škole, koji je Novi Sad doneo pre dve godine, predviđa i dulano obrazovanje koje se trenutno sprovodi u četiri srednje škole u okviru šest profila i obuhvata 264 učenika. Želimo da taj koncept proširimo u koordinaciji sa resornim ministarstvom i drugim relevantnim činiocima. Važno je da čujemo glas realne privrede o tome kakvi su im kadrovi potrebni, jer bez te korespondencije nema uspeha - istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Obraćanje Vučevića na prezentaciji - Foto: novisad.rs

- Sve radimo da mladi lakše nađu posao, da ostaju da žive ovde, te da njihova radna osposobljenost bude ključni faktor za privlačenje novih investicija. Dobra vest je da u Novom Sadu ima 7330 više zaposlenih u 2018. nego 2017. godine, a za poslednjih sedam godina broj zaposlenih je povećan za 15 procenata, odnosno 20 000 ljudi više radi. To je jasan pokazatelj da privlačenje investitora, dobra ekonomska klima i kontrola rada na crno daju rezultate, što se oslikava na budžetska primanja, pa stičemo više novca za izgradnju vrtića, škola, puteva, za kulturu i sve ostalo što se očekuje od jedne organizovane zajednice – naglasio je Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš pozitivno je ocenio povratak sistema koji podrazumeva simbiozu privrede i obrzaovanja. On je istako da će plan upisa u srednje škole u Vojvodini u potpunosti biti usklađen sa iskazanim potrebama privrede, a te podatke prikupljaju privredne komore.

U prezentaciji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja takođe su učestvovale pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković i direktor regionalne Privredne komore južno-bačkog upravnog okruga Olivera Simović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šuki

    Da mislite na mlade ukinuli iste rijalite da miljana kulić poslednja osoba zarađuje o oliki novac a da hirurg prima manje od nje bežite doktori van dok se neopažete

  • PETAR 1

    Da znamo da sve radite da mladi nadju posao van nase zemlje, i da u Srbiji ostanu samo neradnici, neskolovani i laponci koji vama veruju i za vas glasaju.

  • Vosa

    Vi iz SNS-a, bivsi Radikali, ste mnogo uradili za mlade. Narocito 90-ih kada ste ih slali u ratove, napunili srca mrznjom i pokazali im u ovim godina vase vladavine da samo clanovi vase partije mogu dobiti posao. Cak i sa kupljenim diplomama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima