≫ 

"Morava nas voda odranila..." Srpske reke u punoj snazi, počele da se izlivaju, a i na ovim mestima preti opasnost (FOTO) (VIDEO)

"Kud ode naša Morava", govorili su seljaci, gledajući u go kamen kroz koji protiče potok zvani Morava. Sada je ova reka velika, ali i mutna

  • 0

Vodostaj Save i Dunava je u umerenom porastu, te će naše dve najveće reke u narednih nekoliko dana dobiti dodatnih pola metra. Međutim, opasnosti od ovih reka kada su u pitanju poplave, nema.

A kada je u pitanju najveća nacionalna reka Morava, skok temperature i topljenje snega uticali su da i ona nabuja.

Vodostaj reka, Printskrin: RHMZ

RHMZ je za sutra izdao žuti hidroalarm na većini reka u centralnom delu zemlje jer se očekuje značajno povećanje vodostaja, a reporteri "Blica" sa lica mesta javljaju da su se Velika i Zapadna Morava već izlile iz korita na pojedinim mestima, poplavljene su njive, a saobraćaj je na određenim deonicama u obustavi.

Morava kod Jagodine, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Za meštane je ovo svojevrsni šok, jer su samo nekoliko meseci ranije imali prilike da vide potpuno drugačiju sliku: pusto korito reke sa količinom vode koja je toliko bila mala da je preko nje moglo doslovno da se pregazi.

Morava oktobra prošle godine, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

"Kud ode naša Morava", govorili su seljaci, gledajući u go kamen kroz koji protiče potok zvani Morava. Sada je ova reka velika, ali i mutna.

VISOK VODOSTAJ I ZAPADNE MORAVE

Morava je i ovde ponovo poplavila oranice i lokalne puteve, javlja reporter "Blica" iz Kraljeva.

Nivo Zapadne Morave kod Kraljeva naglo je porastao, pa je ova reka poplavila lokalni put Grdica-Oplanići, kao i nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta u svom priobalju i rukavcima. Po rečima meštana obližnjih naselja, njihova domaćinstva, bar zasad, nisu ugrožena.

Morava je ponovo poplavila oranice i lokalne puteve, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Lokalni put koji je Zapadna Morava poplavila, najverovatnije će biti zatvoren za saobraćaj sve dok se voda ne povuče.

Nivo ove reke raste, vodostaj je u konstantnom porastu i kod Miločajskog mosta. Iz Sektora za vanredne situacije kažu da prate situaciju na terenu i da su ekipe spremne da reaguju ukoliko to bude potrebno. Porastao je i vodostaj Ibra, ali bunari gradskog vodovoda u Kraljevu, nisu u opasnosti.

POPLAVE PRETE I UŽIČKOM KRAJU

U užičkom kraju poplave za sada prete u Požeškom polju, u atarima sela Pilatovići i Prijanovići. Zapadna Morava se juče izlila iz korita i prekrila oranice, ali poplavljenih domaćinstava nema.

U prekidu je saobraćaj na putu od Prijanovića preko Pilatovića ka Lučanima. Voda ovde od noćas opada, međutim, zbog visokih temperatura pod kojima se topi sneg sa planina, očekuje se da će na Zapadnoj Moravi kroz Požeško polje vodostaj porasti tokom dana. Nadošao je Skrapež, pritoka Ðetinje, ali, za sada, nema izlivanja.

Kod Šapca 6. februara redovna odbrana od poplava, Printskrin: hidmet.gov.rs

U Požegi kažu da su najveća pretnja bujični vodotokovi i da su sve nadležne službe u pripravnosti. Kada su u pitanju Rzav i Ðetinja, situacija još uvek nije alarmantna, obale još uvek nisu pune, ali su u pitanju bujični vodotokovi i situacija može da se promeni za nekoliko sati. Kod Lučana se izlila Bjelica i tamo je poplavljeno više od 120 hektara oranica, ali nijedna kuća nije ugrožena i u selima Puhovo i Turica još tridesetak hektara je poplavljeno.

U zapadnoj Srbiji Lim je u značajnom porastu, ali nema opasnosti od izlivanja. Seljašnica i Mileševka za sada su u svojim koritima, ali i tu situacija može da se promeni za nekoliko sati.

VIDEO: Letos je u Vranju bilo kritično, a sada se sneg brzo topi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA