≫ 

Neprocenjivo blago Srbije propada kod Čačka: Rodna kuća čuvenog umetnika pred urušavanjem (FOTO)

Kuća u kojoj je rođen veliki pesnik 1880. godine nalazi se u centru Zablaća

  • 3
Rodna kuća pesnika Vladislava Petkovića Disa u Zablaću kod Čačka, Čačak, kulturno dobro. Printskrin: RTS, Foto: Wikipedia/Ilicnikola2

Vlada Srbije proglasila je rodnu kuću pesnika Vladislava Petkovića Disa u Zablaću kod Čačka, za kulturno dobro. Predstoji njeno uređenje jer je trenutno pred urušavanjem.

Kuća u kojoj je rođen veliki pesnik 1880. godine nalazi se u centru Zablaća. Porodica Petković naizmenično je živela ovde i u Čačku, a Disov otac Dimitrije kuću je prodao 1895. godine. Naslednici tadašnjih vlasnika i danas koriste veći deo kuće koji je u dobrom stanju. Međutim, ovih četrdestak kvadrata deli više od deset vlasnika i naslednika. I niko prostor ne uređuje decenijama. Da se uredi, pokušavali su i neki meštani.

Četrdestak kvadrata deli više od deset vlasnika i naslednika; Printskrin: RTS

- Nije ovo ruglo ničije drugo, ovde vidimo naš obraz. Ajmo ljudi da se uključimo u akciju da se ovo podigne, vrati u prvobitno stanje. Ovde mogu doći eksurzije - objašnjava Rade Radmilac, iz Zablaća.

- Kada je nadvladala ta neka, kako da kažem, nadvladao javni interes i ovaj objekat, ma kako trenutno izgledao, dobio status znamenitog mesta, put do ostvarenja, nadamo se, biće lakši - ističe Danka Šušić, MZ Zablaće.

Sa vlasnicima o obnovi kuće iz gradske uprave pregovaraju već duže vreme. Zbog toga pozitivno ocenjuju Vladinu odluku.

Četrdestak kvadrata deli više od deset vlasnika i naslednika; Printskrin: RTS

- Ova odluka znači da Disova kuća postaje nepokretno kulturno dobro koje u skladu sa tim uživa određenu zaštitu. Naravno, odlukom su ustanovljene određene mere zaštite. Disova kuća bi morala da se restaurira - objašnjava Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka.

Koliko će odluka o znamenitom mestu zaista ubrzati obnovu kuće, ostaje da se vidi. Da će slika o životu pesnika u ovom kraju tada biti potpuna, slažu se i meštani Zablaća. Osnovna škola nosi Disovo ime kao i ogranak zavičajne biblioteke. Čačani su mu se odužili bistom u dvorištu Narodnog muzeja, a više od pola veka slavu Disove poezije oživljava i pesnička manifestacija Disovo proleće.

VIDEO: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    7. februar 2019 | 10:42

    Treba da se obnovi, dragi Zabačeno poznati ste po tom pesniku koji je mnogo dao, hajde svi dobrovoljne priloge, a i Opština Cacak, i svi građani da damo da se ta kuća obnovi, BUDIMO HUMANI, NEMOJMO ZABORAVITI NAŠU KNJIŽEVNOST

  • Jelena N

    7. februar 2019 | 14:46

    Eeeee,da samo to propada u ovom Čačku...

  • Yas

    7. februar 2019 | 23:09

    Srbijo zemljo medju sljivama.Kod nas propada konak i kica kraljice Drage Masin iz Linjevice opstina Gornji Milanovac.A poslednja kraljica kralja Aleksanra Obrenovica i njihove vladavine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA