Čim sneg počne da se topi, ovim ljudima kuća bude poplavljena: Podzemne vode redovna su pojava u ovom delu Niša već 7 decenija

Vodu koriste samo za pranje veša, suđe, kažu, ponekad je i hlorišu

  • 1

Svake godine sa topljenjem snega pojedina sela u niškoj opštini Crveni krst imaju probleme. U selu Vrtištu ponovo su se pojavile podzemne vode, dok u selima Rujnik i Leskovik voda nije za piće zbog zamućenog izvorišta na seoskom vodovodu.

Meštani Vrtišta kažu da je voda u podrumima slika na koju su navikli, doduše prvi put ovako rano, obično kažu to bude u proleće.

- Prošle godine je bilo marta, kad su bile poplave od marta meseca do avgusta, evo sad je počelo prvo otopljavanje snega možda pre desetak dana i to ja ne znam da li će da se povuče - kaže meštanin Vrtišta Stanko Pešić.

Voda, kažu, nije za piće Printskrin: RTS

U Vrtištu, ali i u opštini Crveni krst, kažu da je stari kanal presečen zbog izgradnje drugog koloseka pruge, a zatrpani odvodni kanali gotovo da su uobičajena slika.

Meštani se sećaju kuda je nekad išalo korito Nišave, pa je negde posle rata 1953. godine presečeno u Trupalu. Te su bare sad zatvorene, taj protok vode više ne ide u Moravu, nego se gomila na ovoj teritoriji .

- Malo je i zapušten kanal tako da bi trebalo to da taj kanal se sprovede od Vrtišta prema Mezgraji kako bi došlo do odlivanja tih voda, da ne bi došlo do podzemnih - sve je sada u rukama Srbijavode da se to reši, kaže Miroslav Milutinović, predsednik Opštine Crveni krst, za RTS.

Zbog topljena snega takođe u selima Rujnik i Leskovik ponovo je zamućena voda u seoskom vodovodu. Stigla je i cisterna, iako se mnogi stanovnici snabdevaju sa izvora.

Pojedini meštani kažu voda je ispravna, drugi koriste samo za pranje veša, suđe, kažu, ponekad je i hlorišu.

Seoski vodovodi uglavnom su dotrajali, jedino rešenje je da se sva seoska domaćinstva povežu na gradski vodovod, što je dug i skup postupak.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NI

    7. februar 2019 | 11:17

    Pa ko treba da štiti kuće od podzemnih voda ako ne vlasnici,a kanal ko je nadležan i malo i sami ako su ugroženi,čekanje da neko drugi uradi ne ide im u prilog ako im kuće trebaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA