≫ 

U vranjsku bolnicu primljeno još pet pacijenata zbog gripa: Broj obolelih i dalje raste, od danas posete zabranjene i u Tiršovoj

Najviše obolelih je među decom do četiri godine

  • 2

Više od 68.000 prijavljenih slučajeva gripa, ili pacijenata sa sličnim simptomima, kao i prve žrtve ovogodišnjeg virusa bile su razlog da se zabrane posete u bolnicama i porodilištima. Od danas su zabranjene posete i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut", kaže da broj obolelih raste i da je najviši u uzrasnoj grupi od nula do četiri godine. Objašnjava da se upravo u tom uzrastu najčešće ide kod lekara, pa se i najčešće prijavljuju slučajevi gripa.

Svi instututi i zavodi u Srbiji na dnevnom nivou dobijaju izveštaje o broju obolelih i sve podatke prijavljuju instututu na nacionalnom nivou, u najkraćem mogućem roku.

- Podaci koji se prijavljuju, kako o ukupnom broju obolelih sa oboljenjim sličnim gripu, tako i o smrtnim ishodima koji se dovode u vezu sa ovim virusom, zaista odražavaju stvarnu epidemilošku situaciju u našoj zemlji - napominje profesorka Kisić Tepavčević.

Ističe i da je važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda i objašnjava da ih "Batut" objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada laboratorijske analize potvrde da je reč o virusu gripa.

Na nepreležan grip može se nadovezati teška upala pluća, Foto ilustracija: Telegraf/www.aaem.pl/Shutterstock

Do sada je potvrđeno šest smrtnih slučajeva, a ove nedelje je prijavljeno još slučajeva, kaže profesorka Kisić Tepavčević i dodaje da će novi podaci biti objavljeni u sklopu redovnih izveštaja petkom.

Neophodno je, kaže, razlikovati pojam prijave i proglašenja epidemije.

- Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljen u dva okruga - Pirotskom i Zlatiborskom, to znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti - objašnjava epidemiolog Instituta za javno zdravlje.

Proglašenje epidemije je vanredna situacija, koja se uvodi na predlog Instituta za javno zdravlje i proglašava je samo ministar, ali se to dešava u izuzetno retkim situacijama.

- Ovo je sezonski grip i nema naznaka da je epidemijskog karaktera - naglašava profesorka Kisić Tepavčević.

Od juče je na infektivno odeljenje vranjske bolnice primljeno još 5 pacijenata sa malo težom kliničkom slikom koja zahteva bolničko lečenje, rekao je Slađan Stanković, epidemiolog. Broj obolelih od gripa raste iz dana u dan i radi se o virusu tipa AH3N2, dok će dodatne analize na Torlaku pokazati da li postoji i prisustvo virusa gripa AH1N1.

Na svim odeljenjima Opšte bolnice u Vranju i Surdulici posete su zabranjene.

Kritično i u regionu 

Petogodišnja devojčica je u Skoplju preminula je od posledica gripa, saopštila je skopska klinika za dečje bolesti. Kako se navodi, kod deteta, koje je preminulo sinoć, utvrđen je pandemijski grip H3N1 tip A, a imala je i teške promene na mozgu i jetri.

Devojčica iz Skoplja je pre prijema na Dečju kliniku tri dana lečena na Institutu za plućne bolesti "Kozle" od virusne upale pluća odakle je, zbog pogoršanja stanja i pojave neurološkh simptoma, donesena u "nesvesnom stanju i sa konvulzijama".

Na Dečjoj klinici je, kako je saopšteno, devojčica preminula i pored svih preuzetih mera, 13 sati nakon što je doneta.

Preminula devojčica je, dodaje se, prethodno često lečena u Dečijoj klinici i na Institutu za plućne bolesti zbog astme.

(Telegraf/Rts/rtv-vranje.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. februar 2019 | 12:53

    Supa od stare kokosi , je najbolji antibiotik za takve stvari ,godinama ona deponuje u sebi antitela koja pomazu za jacanje organizma u takvim situacijama ,guscija mast rastoplenu popiti kasiku ,kozji loj stavljati na pluca ,staviti na krpu loj ugrejati i stavljati na pluca da izvlaci upalu,piti caj od zove i grkljanje zalfijom,to se kod nas prenosilo sgeneracije na generacije i svako domacinstvo imalo staru kokos bas zbog takvih situacija Hvala Bogu izvlacili smo se iz takvih situacija bas sto smo koristili ono sto su nasi stari odavnina koristili i u svakom slucaju treba se posetiti doktor kad nam je to danas dostupno i medicina moze dosta toga ali nazalost nije ni ona svemocna

  • Haha

    7. februar 2019 | 13:30

    A zbog cega se ne govori za Beograd nista? Je l' se informacije kriju ili sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA