≫ 

Spasavanje Deine ruke uživo je gledalo 30 stručnjaka, a sutra u 12 sati je kontrola koja će sve otkriti

Dr Bumbaširević otkriva detalje jučerašnje intervencije

  • 34

Operacija Dee Đurđević spada u domen naučne fantastike. Ruka je bila bukvalno iščupana i bilo je vrlo, vrlo komplikovano prišiti je natrag. Ali, iznad svih očekivanja, ona se oseća dobro i nema bolove, otkriva za Telegraf.rs čuveni hirurg akademik prof. dr Marko Bumbaširević.

Kako kaže, operacija je izgledala kao "nemoguća misija", ali je uveren da će nakon izvršene replantacije oporavak ići dobro.

- Zahvaljujem kolegama sa VMA što su me pozvali da spasimo ruku jednoj mladoj osobi koju bih da pohvalim da je hrabar pacijent, a kod takvih pacijenata i nemoguće operacije se pretvore u moguće. Čim su me juče pozvali, samo sam pokupio instrumente i pojurio na VMA, a operaciju je došlo da gleda 30 ljudi, budućih uspešnih lekara kojima je ovo iskustvo veliki podsticaj i motivacija - navodi Bumbaširević za naš portal.

On je dodao da je povreda voditeljke bila strašna, ali i da je to izazov za svakog lekara.

- Meni je svaki pacijent isti i sa velikom brigom nosim njihove povrede, ne možete ni da spavate, zovete često da proverite kako je pacijent. Sutra u 12 Dea ima novu kontrolu, novo previjanje, i tada ćemo znati više o njenom stanju. Očekujem da sve prođe u najboljem redu - rekao je Bumbaširević.

Kaže da Srbija ima mnogo uspešnih lekara i da takvi teški operacioni zahvati nisu novost, i dodao da se u ovom slučaju ne radi o javnoj ličnosti verovatno bi ta operacija prošla nezapaženo, kao i mnoge druge do sada.

Video: Potersna ispovest Predraga Sarape

- Međutim, važno je da se lepe stvari prikazuju i da ovo bude podstrek mladim lekarima - naglasio je Bumaširević. U timu lekara koji je pomogao profesoru Bumašireviću da spasu ruku mladoj voditeljki bili su profesor Čedomir Vučetić, mladi lekari Tomislav Palibrk i Aleksandar Petrović, kao i instrumentarka Nedeljka Ivanović.

On je dodao da sada predstoji da se remplantant primi, da rane zarastu, nakon čega će ići na rehabilitaciju.

Pohvalio je što je ekipa na terenu brzo reagovala, jer je, kaže, zlatno pravilo "život pre ekstremiteta".

- Sve je pripremljeno dobro. Ruka je stavljena na led, na plus četiri stepena. Ruka je bila iščupana i opečena od trenja, imala je veliki defekt krvnih sudova koji su morali da se rekonstruišu skidanjem vena. Otežavajuća okolnost je što su živci iščupani, zato će morati kasnije još operacija - objasnio je Bumbaširević.

Video: Mladen Mijatović izveštava o nesreći svoje verenice Dee Đurđević

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asob

    8. februar 2019 | 13:11

    Kamo srece da se ophodite tako prema svakom pacijentu. Hvala ako objavite komentar.

  • Cccc

    8. februar 2019 | 13:10

    Zasto ne pisete toliko o obicnim ljudima???

  • Miki

    8. februar 2019 | 12:33

    Koliko ljudi je bilo ugrozeno za to vreme dok je cak 30 strucnjaka bdilo nad njom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA