≫ 

U ovih 500 škola đaci će učiti na dosad neviđen način, a to ih neće koštati ni dinar (DETALJAN PLAN I PROGRAM) (ANKETA)

Za nov, besplatan način učenja, ove godine je izdvojeno 225 miliona dinara

  • 25

Kad je reč o besplatnim udžbenicima, đake i roditelje ove godine očekuju dve novine, saznaje Telegraf u Ministarstvu prosvete.

Prva je da će digitalni udžbenici, o kojima smo do sad slušali u više navrata, konačno postati besplatni i apsolutno dostupni u 500 škola koje trenutno imaju kapacitet za to. Njihovi učitelji i nastavnici dobili su računare, projektore, imaju dobar internet, a otkupljeni su i elektronski sadržaji koji će se koristiti u nastavi.

Za početak, iz digitalnih udžbenika moći će da uče đaci prvog, drugog, petog i šestog razreda, navode za Telegraf u Ministarstvu prosvete. Plan je da se elektronski udžbenici koriste u nastavi uporedo sa klasičnim štampanim knjigama. Zato je ove godine u njih uloženo 182 miliona dinara više nego prošle.

Primer jednog digitalnog udžbenika: Ko zna da koristi mobilni, znaće i ovo, Printskrin/klett.rs

- Ministarstvo prosvete ove godine izdvojilo je 225 miliona dinara za digitalne obrazovne sadržaje, dok su prošle godine bila izdvojena 43 miliona dinara. Digitalni udžbenici su dodatni korak ka, ne samo zanimljivijem načinu savlađivanja gradiva, već i u pravednosti i dostupnosti obrazovanja za svu decu u Srbiji - napominju u Ministarstvu.

Ovako prvaci uče slova iz digitalnog udžbenika, Printskrin/klett.rs

Druga novina je da će za klasične besplatne udžbenike ove godine biti izdvojeno 65 miliona dinara više nego prošle. Tako će biti više knjiga za decu čiji roditelji nemaju novca da ih sami kupe. To su oni koji imaju socijalna davanja, deca sa invaliditetom, učenici koji uče po Individualnom obrazovnom planu (IOP-u), kao i svako treće i naredno dete, pod uslovom da su i prva dva u sistemu školovanja.

Od ovog novca biće opremane i školske biblioteke kako bi udžbenici i lektira bili dostupni i onima koji ne prođu na konkursu za besplatne udžbenike.

- Ovo je način i da oni koji eventualno nisu u kategoriji za dobijanje besplatnih udžbenika (a ne mogu iz nekog razloga da obezbede udžbenike), uvek mogu u školskoj biblioteci da dobiju komplet koji na kraju godine moraju da vrate, kako bi ga naredne godine koristilo neko drugo dete - ističu u Ministarstvu.

VIDEO: ITS predstavio nove udžbenike posvećene IT tehnologijama

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Može biti i korisno

    11. februar 2019 | 21:34

    Deci su kao i odraslima računari zanimljivi, pa onda bar da posluže za nešto korisno, da otvore zanimljiv udžbenik i nauče nešto. Razne vežbanke u elektronskoj formi bi takođe pomogle. Ali nikako ne treba zanemariti ni štampana izdanja. Za državu bi elektronski materijali gledano na duži rok bili i jeftiniji.

  • Milan

    11. februar 2019 | 20:42

    Totalne gluposti.trujte decu laptopovima tabletima...nek vise na njima a ne da se druze....

  • Leskovac

    11. februar 2019 | 20:42

    Ima li neka skola van beograd,nisu deca samo u bg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA