≫ 

Nova žrtva gripa u Srbiji: U Čačku preminula žena, šestoro životno ugroženo

Starija žena primljena u čačansku bolnicu u teškom stanju, sa znacima respiratorne infekcije

  • 7

U Čačku raste broj obolelih od gripa, naročito u prethodne dve nedelje, a prema rečima portparola Opšte bolnice u tom gradu, doktorke Biljane Kočović, starija žena preminula je tokom noći, dok je na intenzivnoj nezi šest pacijenata, od kojih je dvoje životno ugroženo.

Kočović je za RTS rekla da je starija žena primljena u čačansku bolnicu u teškom stanju, sa znacima respiratorne infekcije.

- Borba za njen život je u toku kasnih noćnih sati, nažalost, izgubljena. Reč je o starijoj pacijentkinji, 86 godina, hroničnom bolesniku, znači već je imala bolesti koje su kompromitovale novonastalu situaciju - rekla je Kočović.

Ona je dodala da je zdravstveno stanje pacijenata na intenzivnoj nezi uglavnom nepromenjeno.

- Dvoje pacijenata su u ozbiljnom zdravstvenom stanju, životno su ugroženi i borba za njihov život traje iz minuta u minut. Kada je o ostalim pacijentima reč, možemo da kažemo da je napravljen korak unapred, ka poboljšanju. Međutim, njihovo stanje je i dalje ozbiljno - naglasila je Kočović.

Prema njenim rečima, kod jednog od pacijenata je i laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa gripa, dok se za ostale još čekaju rezultati.

Do sada je umrlo 18 ljudi od gripa; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Upitana za kliničku obdukciju dvoipogodišnjeg mališana, koji je u subotu preminuo u čačanskoj bolnici, Kočović je rekla da će o rezultatima biti obaveštene sve nadležne institucije.

U čačanskoj opštoj bolnici posete su zabranjene od juče u podne.

U Moravičkom okrugu laboratorijski je potvrđen virus gripa tipa AH1 kod tri pacijenta.

DO SADA 85.000 GRAĐANA SA OBOLJENJIMA SLIČNIM GRIPU

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od posledica virusa gripa u Srbiji do sada je umrlo 18 ljudi, a prijavljeno je oko 85.000 građana sa oboljenjima sličnim gripu. Među prijavljenim slučajevima je najviše dece uzrasta do četiri godine, ističe RTS.

Zavod za javno zdravlje Čačak juče je prijavio epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga, rekla je za Tanjug Dragana Dimitrijević, šef za epidemiološki nadzor "Dr Milan Jovanović Batut".

Ceo region potresa epidemija gripa; Foto ilustracija: Telegraf/www.aaem.pl/Shutterstock

SIMPTOMI VIRUSA GRIPA

- Visoka temperatura traje duže od tri dana

- Naglo padanje i skakanje telesne temeprature

- Malaksalost

- Bol u telu

- Groznica

- Otežano disanje

- Bol u grudima

- Povraćanje

- Vrtoglavica

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    12. februar 2019 | 13:08

    Ne znam kako je u drugim gradovima, ali kod nas, u N.Sadu, kad se razboliš od gripa i traziš termin kod izabranog lekara, obično svi termini za narednih 5-6 dana su zauzeti. Naravno da se buniš i kazeš da je hitno, onda ti kazu dođi kod dezurnog lekara i čekaj. Dezurni lekar isto i taj dan ima svoje zakazane pacijente. Tada bolesnik, sa virusum, dođe i sedi u čekaonici sa ostalim pacijentima, dok ga ne prozovu. To nekad zna biti i 1-2 sata,a nekad i duze. Na stranu to kako je tom pacijentu, ali ostali pacijenti stari, mladi, hronični bolesnic,i te oni koji su izašli iz bolnice i oni koji su došli samo po uput nekom specijalisti, sade u toj istoj prostoriji. Idealna situacija i uslovi za širenje virusa.

  • Pfc

    12. februar 2019 | 13:42

    Kada ce predsednik da se obrati narodu povodom nastale trenutne situacije sa gripom , kako da se lecimo kada je zdravstvo totalno uruseno 😂😂😂

  • Јасмина

    12. februar 2019 | 12:44

    Не знам да ли је то грип...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA