Počeo je da pravi vina za svoju dušu, a vrhunska su u Srbiji: Priča kreće od Svetog Trifuna sa prvim orezivanjem, a ovo su njegove tajne
Sve je počelo kada je Oliverov deda u selu Kunovo, na padinama Kukavice, zasadio prve čokote loze
Oliver Jović, inženjer tekstilne tehnologije, već nekoliko godina proizvodi vina za svoju dušu i najbliže prijatelje, koja su po kvalitetu, prema oceni nadležnih institucija, u rangu sa najpoznatijim vinskim brendovima u Srbiji.
Tradicija vinogradarstva u porodici Jović, održava se decenijama unazad.
Sve je počelo kada je Oliverov deda u selu Kunovo, na padinama Kukavice, zasadio prve čokote loze.
U početku je porodica simbolično pravila stotinak litara prvenstveno crvenog vina.
Na dan Svetog Trifuna vinogradari po tradiciji kreću sa prvim orezivanjem vinove loze.
I Oliver Jović je istim poslom u jednom od svojih vinograda.
- Imam jedan vinograd u Kunovu od desetak ari i nešto malo manje ovde oko kuće. Od grožđa iz tih zasada i onoga što još malo dokupim, proizvedem između 1.000 i 1.500 litara crvenog vina i nešto belog. Podigli smo zasade merloa, kaberne sovinjona, tamjanike, prokupca… Ovo podneblje nije najidealnije i najpogodinije za vinovu lozu, pa utoliko predstavlja i pravi izazov i uspeh upustiti se u tako nešto i proizvesti kvalitetno vino. Vina koja proizvodim za sada nemaju ime, jer ih pravim prvenstveno za svoju dušu i merak, ali i za prijatelje i rodbinu - priča Jović.
Zbog ljubavi prema vinu i vinogradarstvu Jovići su pre nekoliko godina počeli i da slave Svetog Trifuna kao svoju krsnu slavu.
Vinogradarstvo traži ulaganja, ali i veliku posvećenost i strpljivost dok vino sazreva.
- Priča o vinu praktično krene od Svetog Trifuna sa prvim orezivanjem. Potom sledi zimsko prskanje, okopavanje i tako redom. Stone sorte grožđa se beru već u julu, a vinske u septembru.
Nakon berbe, grožđe se mulja, radi se kupaža nekoliko sorti grožđa da bi se dobilo crveno vino. Potom se prebacuje u sudove za vrenje, a taj proces traje negde oko dve nedelje.
Zatim se vino otače u druge sudove, gde se odvija tiho vrenje, a tek negde u martu naredne godine, može da se flašira. Po zakonu ne bi smelo da se otače pre 31. marta - pojašnjava Jović.
On i ovog Svetog Trifuna čeka goste i zvanično otvara radove u vinogradima s nadom da će vina od ovogodišnje berbe biti još bolja od prethodnih.
(S. T.)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
M.K.
Srecna slava ! 🍷
Podelite komentar