≫ 

Počeo je da pravi vina za svoju dušu, a vrhunska su u Srbiji: Priča kreće od Svetog Trifuna sa prvim orezivanjem, a ovo su njegove tajne

Sve je počelo kada je Oliverov deda u selu Kunovo, na padinama Kukavice, zasadio prve čokote loze

  • 1

Oliver Jović, inženjer tekstilne tehnologije, već nekoliko godina proizvodi vina za svoju dušu i najbliže prijatelje, koja su po kvalitetu, prema oceni nadležnih institucija, u rangu sa najpoznatijim vinskim brendovima u Srbiji.

Tradicija vinogradarstva u porodici Jović, održava se decenijama unazad.

Sve je počelo kada je Oliverov deda u selu Kunovo, na padinama Kukavice, zasadio prve čokote loze.

U početku je porodica simbolično pravila stotinak litara prvenstveno crvenog vina.

Oliver Jović; Foto: Telegraf.rs

Na dan Svetog Trifuna vinogradari po tradiciji kreću sa prvim orezivanjem vinove loze.

I Oliver Jović je istim poslom u jednom od svojih vinograda.

- Imam jedan vinograd u Kunovu od desetak ari i nešto malo manje ovde oko kuće. Od grožđa iz tih zasada i onoga što još malo dokupim, proizvedem između 1.000 i 1.500 litara crvenog vina i nešto belog. Podigli smo zasade merloa, kaberne sovinjona, tamjanike, prokupca… Ovo podneblje nije najidealnije i najpogodinije za vinovu lozu, pa utoliko predstavlja i pravi izazov i uspeh upustiti se u tako nešto i proizvesti kvalitetno vino. Vina koja proizvodim za sada nemaju ime, jer ih pravim prvenstveno za svoju dušu i merak, ali i za prijatelje i rodbinu - priča Jović.

Oliver Jović; Foto: Telegraf.rs

Zbog ljubavi prema vinu i vinogradarstvu Jovići su pre nekoliko godina počeli i da slave Svetog Trifuna kao svoju krsnu slavu.

Vinogradarstvo traži ulaganja, ali i veliku posvećenost i strpljivost dok vino sazreva.

Oliver Jović; Foto: Telegraf.rs

- Priča o vinu praktično krene od Svetog Trifuna sa prvim orezivanjem. Potom sledi zimsko prskanje, okopavanje i tako redom. Stone sorte grožđa se beru već u julu, a vinske u septembru.

Nakon berbe, grožđe se mulja, radi se kupaža nekoliko sorti grožđa da bi se dobilo crveno vino. Potom se prebacuje u sudove za vrenje, a taj proces traje negde oko dve nedelje.

Oliver Jović; Foto: Telegraf.rs

Zatim se vino otače u druge sudove, gde se odvija tiho vrenje, a tek negde u martu naredne godine, može da se flašira. Po zakonu ne bi smelo da se otače pre 31. marta - pojašnjava Jović.

On i ovog Svetog Trifuna čeka goste i zvanično otvara radove u vinogradima s nadom da će vina od ovogodišnje berbe biti još bolja od prethodnih.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA