≫ 

Medved je jutros video svoju senku i nije se uplašio: Evo kakvo nas vreme očekuje i kad stiže proleće

Ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu

  • 5

U našem narodu postoji verovanje da se na današnji dan - Sretenje sreću zima i leto. Zato će danas mnogi pažljivo gledati u nebo ili pratiti ponašanje medveda koji bi trebalo da najavi kakve nas vremenske prilike očekuju. Veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu.

Kako iz Zoološkog vrta javljaju, medved Miša se jutros prošetao i nije se vraćao u jazbinu, a to znači da će nam uskoro doći proleće.

- Ne samo da je izašao iz jazbine, već je sve vreme gledao ka nebu, što samo može da bude dobar znak - kažu u Beogradskom zoološkom vrtu.

Prema narodnom verovanju, ako medved na današnji dan izađe iz jazbine i vidi svoju senku, on se uplaši i vrati se, što pretskazuje da će zima potrajati još šest nedelja. Ako medved ne ugleda senku, proleće je na pragu.

Medved Miša nije video svoju senku, a veterinar Jožef Ezfed je za RTS rekao da je po izlašku životinja pokpila hranu i, kako je kazao, neke molekule iz vazduha. Ističe da ima puno poverenje u Mišu.

- Jeste da je on tibetanski medved, ali je već dugo ovde i zna sve naše obicaje - šaljivo kaže Jožef.

Tibetanski medvedi su familijarni i veoma su vezani za porodicu.  Leti se povlače u planine, a zimi se spuštaju tražeci pogodno mesto da prezime.

DRUGA VEROVANJA

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledajte – vaš dragan će ličiti na prvu mušku osobu koju tog dana sretnete. Ili, tako bar narod kaže.

Smatra se da je ovaj praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer od zaborava čuva prvi susret Isusa, koji će postati Spasitelj čovečanstva, sa ljudima.

Prema kanonu pravoslavne crkve Sretenje je svrstano u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke.

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku.

Sretenje se slavi i kao krsna slava.

VIDEO: Kao dva ortaka, čovek i njegov meda kuliraju na prozoru, a potom ga je medved zagrlio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. februar 2019 | 09:29

    Srećna slava,svima koji slave.Bog vas čuvao,vas i vaše porodice.

  • Nije nego

    15. februar 2019 | 10:18

    Medvedov strah od senke nema veze sa rezonom da se vrati u pećinu ...

  • Božana

    15. februar 2019 | 14:36

    Jel ovo Aleksandra na slici?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA