≫ 

"Ovo ima samo kod nas": Žile Ništak nije loš čovek, Aca Piksla nije strasni pušač, a Nikolin nadimak je Miša

Nisi Rosa? - Ne, to mi muž tepa od rospija

  • 3

Žile Ništak nije loš čovek, Aca Piksla nije strasni pušač, niti je Dule Slikar umetnik. Samo su u pitanju ljudi kojima su nadimci u trenutku neopreznosti začinili ceo život.

Nikolin nadimak je Miša, Jelkin Biljana, a Ljeposavu zovu Mila. Negde se zna, a negde niko ne zna zašto. Nadimak je samo "nadigrao" ime iz krštenice. A onda je neki nadimak nastao od milošte za rospija, a neki jer svako u selu nosi nadimak.

- Ovo ima samo kod nas - kažu i oni koji imaju i oni koji nemaju nadimke.

Donja Vrbava, selo gde se svi znaju po nadimcima, Foto:Telegraf

Do sada su se priče o neverovatnoj raznovrsnosti nadimaka odnosile na pojedina mesta u Srbiji, ali društvene mreže su omogućile da se čuje sve o nadimcima iz cele države na osnovu svedočenja stotina ljudi.

Kada se ona proanaliziraju, stiže se do zaključka da iza nekih nadimaka stoje čudni trenuci koji te odrede doživotno, iza nekih greška ili greh, porodična zavrzlama ili ljudska glupost i zloba.

ČUDNI TRENUCI

Momak iz Paraćina na basketu, kako šutne, govorio bi "Ni-šta" (valjda protiv uroka) i tako dobio nadimak Žile Ništak. Vlada Sirće je čovek koji se "kiselo" smejao zbog krivih zuba, pišu korisnici društvenih mreža o najzanimljivijim nadimcima.

- Ortak imao trenerku na kojoj je uspravno pisalo "joging", ali "jogi" na gornjem, a "ng" na donjem delu. Keva mu oprala donji deo, slova se isprala, ali je i dalje nosio komplet. Od tada je Jogi - svedoči korisnik Tvitera.

Aca se u osmom razredu pobio sa vršnjakom i premlatio ga. Sutradan se na velikom odmoru pojavio brat prebijenog, srednjoškolac i ugasio Aci cigaru na čelu. Aca danas ima 30 i kusur godina i ceo grad ga zna po nadimku Aca Piksla, kaže anonimni svedok.

Aca Piksla, Foto:Telegraf

POGREŠIŠ I - NADIMAK

Miroslav "prijavljuje" nadimak Kola Kola, za muškarca koji nije veliki ljubitelj ovog pića, ali je slupao svaki auto koji je vozio.

Za onog koji slupa svaki auto u koji sedne, nadimak je Koka Kola, Foto:Telegraf

Dule Slikar dobio je nadimak ne kao umetnik, nego zbog toga što je voleo da krade isključivo slike. Policija ga otkrila i zaplenila sve, on kukao kako je sve slike sam slikao, svedoči tviteraš.

- Tip je hteo da istetovira kondora raširenih krila, na leđima. Preko celih leđa! Tatu majstor morao da skrati krila, da bi stala na leđa. Kondor sa kratkim krilima ispao original kokoška. Tip je dobio nadimak Joška Kokoška - piše Goran.

Hteo kondora, a dobio kokošku, Foto: Telegraf

LJUBAVNI

- Moj prijatelj ceo život priča o ženi Rosi. Upoznajem se sa njom, ona kaže - Dobrila - još jedno je Tviter svedočenje.

- Nisi Rosa?

- Ne to mi muž tepa od rospija.

Ovaj primer nije usamljen i ne znači da je par u lošim odnosima. Jedan voljeni muž ima nadimak Kramp, dala mu supruga pre braka i sada je "Krampe moj".

VEZE S VEZOM NEMA

Niko ne zna da se komšija Miša zove Nikola, da se komšinica Biljana zapravo zove Jelka, pa je tako i Cicino ime Sofija, Milino zapravo Ljeposava.

- Moja rođena sestra zove se Ankica, ali je svi zovu Maja. Ovo je rezultat želja naših roditelja kako da im se ćera zove. Tata je želeo Ankica, po svojoj majci, a mama je htela moderno Maja. I tako, dadoše joj ime Ankica, ali je niko ne zove tako već Maja. Mama pobedila - piše Ankičina sestra.

- Otac Čiča (ime Mile koje niko ne zna), stric Rajko (ime Milan), brat Cole (ime Predrag), drugi brat Šule (ime Dragutin). Tatu i strica kumovi tražili u telefonskom imeniku bezuspešno danima - poentira još jedan korisnik društvenih mreža.

Nadigrava ga drugi koji piše "Prababi Đurđevki, koju su svi znali kao Milku, na grobu piše - Milka".

Baba se zvala Đurđevka, a i na spomeniku pisalo - Milka, Foto:Telegraf

Ni nadimci tipa Beba i Seka nemaju mnogo veze sa imenima žena koje ih nose, ali ipak nisu nadimci gde "veze s vezom nema".

- Znaj da svaka koja se zove Beba ima neko ime Radosava, Bosiljka…, stav je tviteraša koji je ubeđen da ovaj nadimak nose one kojima se ne sviđa "starinsko" ime.

Seke i Bebe su uvek drugo ili treće dete, sestra starijih ili nova beba u porodici. Ne mora da znači da one ne vole svoje ime.

IZ GLUPOSTI I ZLOBE

- Jednog dečka celog života zovu Šiptar. I jednom počeli da se raspituju otkud mu taj nadimak. Kaže njegov drug - pa majka mu se zove Kosovka - primer je za nadimak iz ljudske zlobe, neznanja i gluposti.

Tu je i nadimak Vrljoš za razrokog (u narodu- vrljav) i nadimci tipa Bilja Bulja, Noske ili Gicko.

Nadimak je nekada karikatura jedne ličnosti (Fuksa, Žilet, Šmrki), nekada proizvod čudnog spleta okolnosti, a najčešće mu presuđuje neka osobina, fizički izgled ili poreklo. Nadimak je besmislen samo kada njegov "vlasnik" neće da otkrije razlog za nadimak, a može i da ga ne zna. Postoji verovanje i da je nadimak nekada imao zaštitnu funkciju, jer se verovalo da ko zna tvoje ime može da zagospodari tobom. Vremenom se ovaj smisao izgubio, ali je običaj opstao. Postoje porodice u kojima se za 50 godina braka muž i žena nisu oslovili po imenu.

A postoje i familije koje od 1905. nose isti nadimak i selo u kome se svi znaju isključivo po nadimcima, o čemu je Telegraf već pisao.

VIDEO: Srđan Babić otkriva ko u Zvezdi ima najsmešniji interni nadimak

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Provincija

    19. februar 2019 | 09:12

    Moju babu zovu Cana,a tek nedavno odem joj po lekove i vidim da se zove Stanica

  • Dorćolac

    19. februar 2019 | 20:11

    Najjaci nadimak Rade Februar...sto Februar, kaže ima jednu ruku kraću...

  • Ja

    22. februar 2019 | 02:23

    Moj deda-Rada se zvao Nemanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA