≫ 

Dolina Pčinje je predeo zaštićenih vrsta i organske hrane: Pod upravom je Srpske pravoslavne crkve i ovde se krije preko 140 vrsta ptica (FOTO)

Ovo je prvo dobro koje je dobilo status zaštićenog dobra u kategoriji "predeo izuzetnih odlika"

  • 2

Eparhija vranjska je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, otvorila "Centar za posetioce" predela izuzetnih odlika "Dolina Pčinje" u okviru manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Za godinu dana postojanja, kako kažu rendžeri koji u centru rade, on je na korist svima, a posebno učenicima osnovnih i srednjih škola, koji se ovde upoznaju sa biljnim i životinjskim svetom zaštićenog područja.

Ono što još izdvaja ovaj prostor je to što je dolina Pčinje jedino zaštićeno dobro koje je pod upravom Srpske pravoslavne crkve, tačnije Eparhije vranjske.

Igor Aleksić, rukovodilac predela izuzetnih odlika "Dolina Pčinje", kaže da se više od polovine zaštićenih vrsta vodozemaca i gmizavaca nalazi upravo u Dolini Pčinje, a najkarakterističnije vrste u ovom području su ptice "Bela kanja" i "Crvenoglavni svračak", kao i "Grčka kornjača".

Ono što još izdvaja ovaj prostor je to što je dolina Pčinje jedino zaštićeno dobro koje je pod upravom Srpske pravoslavne crkve, tačnije Eparhije vranjske Foto: S.Tasić/Telegraf

- U okviru centra imamo izložene herbarske preparate, životinjske eksponateOvaj izložbeni prostor namenjen je posetiocima i svim dobronamernim ljudima. U okviru zaštićenog područja na 2.606 hektara prisutno je preko 140 vrsta ptica, nekoliko stotina vrsta biljaka, dosta sisara, vodozemaca i gmizavaca - navodi Aleksić.

Tako se u centru mogu videti preparirani vuk i divlja svinja, zatim zec, jazavac, veverica, kao i različite vrste ptica i sitnih sisara. Predeo izuzetnih odlika je zaštićen 1996. godine, a njime od 2003. godine upravlja Eparhija vranjska.

Preparirani vuk Foto: S.Tasić/Telegraf

Ovo je prvo dobro koje je dobilo status zaštićenog dobra u kategoriji "predeo izuzetnih odlika".

U centru se mogu videti preparirani vuk i divlja svinja, zatim zec, jazavac, veverica, kao i različite vrste ptica i sitnih sisara Foto: S.Tasić/Telegraf

Izuzetnost ovog predela ogleda se i u tome što 80 odsto površine predstavlja privatnu imovinu, što nije čest slučaj.

- Otvaranjem i izgradnjom "Centra za posetioce", učinjen je veliki doprinos i omaž zaštiti prirode, očuvanju prirode i ovog izuzetnog prirodnog dobra, jedinstvenog po svojim prirodnim, duhovnim i kulturnim vrednostima. Posetioci mogu da kupe prirodni med, koji je nastao u pčelinjacima ovde u netaknutoj prirodi.

Prirodni med Foto: S.Tasić/Telegraf

Zatim, ovde u zavisnosti od sezone, u ponudi imamo sok i džem od maline, brašno, druge sokove od voća i šumskih plodova, melme, ulja i slične proizvode, koji se prave od lekovitog bilja koje je samoniklo ili pak uzgajano na manastirskom imanju. Ono što ih karakteriše je da su svi napravljeni od sastojaka iz Doline Pčinje, iz netaknte prirode, većinom organskog porekla - ukazuje Aleksić.

Sok od malina Foto: S.Tasić/Telegraf

Manastir Svetog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen koji je vladao od 1069. do 1071. godine. Posvetio ga je prepodobnom ocu Prohoru. Manastir je u 14. veku obnovio srpski kralj Milutin.

Danas predstavlja najveću svetinju Južne Srbije, koja je sa Dolinom Pčinje tokom godine mesto gde dolaze brojni posetioci, ne samo iz Srbije već i iz drugih pravoslanih zemalja.

VIDEO: Pronađena voda u Pećkoj patrijaršiji

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Subotica

    17. februar 2019 | 09:31

    Može li se do meda doći putem narudžbine? Bili smo prošle godine tamo zaista je odličan.

  • đorđe

    17. februar 2019 | 08:11

    ne okolišaj , reci koliko ime je hektara veleposed

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA