≫ 

Prva srpska leteća bomba sa GPS-om i borbeni dron predstavljeni u Abu Dabiju: Novo oružje je ubojito, mogućnost promašaja je isključena (VIDEO)

Zapažen nastup domaće odbrambene industrije na u nedelju otvorenom sajmu naoružanja

  • 7

Srbija je svetskoj javnosti na sajmu naoružanja "Ajdeks" u Abu Dabiju predstavila najnoviji proizvod svoje odbrambene industrije - prvu domaću leteću bombu sa GPS navođenjem i borbenu bespilotnu letelicu "Aleks".

Reč je o izuzetno ubojitoj bombi oznake "PGB - 128", teškoj 50 kilograma, koju odlikuju izuzetno velika preciznost i dolet od 20 kilometara. Ovoliki domet omogućavaju joj specijalno tandem krilo i apsolutno pokretne repne površine. Zbog korišćenja infracrvenog ili laserskog navođenja na cilj, mogućnost promašaja ovog projektila, koji može da nosi različite vrste bojevih glava, gotovo je - isključena.

Bespilotna letelica "Aleks" projektovana je da poleće vertikalno kao kvadkopter uz nastavak horizontalnog leta uz pomoć jedne potisne elise, piše portal Tango siks.

Prvobitno razvijeni "Aleks" ima ukupnu težinu od 35 kilograma i može nositi šest kilograma korisnog tereta. Sledeći korak kompanije "E de pro" je razvoj letelice ukupne težine 250 kilograma sa ciljanom nosivošću od 70 kilograma korisnog tereta. Planira se autonomija leta od pet sati i mogućnost naoružavanja raketama vazduh-zemlja, koje su već razvijene u matičnoj kompaniji.

Video: Testiranje "Aleksa"

Osim ovih inovacija, na sajmu su se mogli videti i ostali poznati sistemi, vozila i oružja.

Najviše pažnje privukao je novi koncept oklopnog transportera Lazar sa lanserima rakete ALAS, kao i redizajnirani Stršljen.

(Telegraf.rs/Tangosix, Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. februar 2019 | 14:49

    To sa GPS navodjenjem bombe je nesumnjivo uspeh, samo jos da vlasnik tog GPS servisa bude saglasan sa ovakvim koriscenjem njegovih satelita, tj. da ne ukine GPS signal kad se ispali takva nasa bomba ili jos bolje da joj ne posalje lazne podatke pa da onda ta bomba ode na neki drugi cilj. Praviti borbeni sistem sa tudjim navodjenjem kao sto je Globalni Pozicioni Sistem nije bas po zakonima logike, ali vazno je da je vest bombasticna i afirmativna. Nazalost.

  • Cosimo

    18. februar 2019 | 20:45

    Jel ovo da izvinete neka zaje8ancija

  • Dron

    18. februar 2019 | 15:37

    Ja odavno nisam video nista preciznije..... Ovo moze da pogodi samo objekat od 100metara i to da ga gadja ofrlje sto bi se reklo kako ga pilot navodi a pilot upravlja sa ovim kao da je prvi put poleteo. Da li je moguce da je neko patentirao ovo da ne kazem s.........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA