≫ 

Presudni dan za rešavanje bebi-afere ili samo još jedno prepiranje zavađenih strana? 91 porodica traga za decom, detalji sastanka roditelja sa Savetom Evrope (VIDEO)

Ni prisustvo stranog faktora nije dovelo različita udruženja roditelja otetih beba ni korak bliže od dogovora i zajedničkog modela

  • 3

Gde su nestale bebe, odgovor je koji država mora da da roditeljima, koji sumnjaju da su im deca oteta po rođenju. Zajedno, porodice i država moraju naći put koji će ih odvesti do dece, dok je isplata štete roditeljima sekundarna stvar, o kojoj treba raspravljati tek kada svaka majka i otac budu znali gde je njihovo dete.

Ovo su samo neki od zaključaka jučerašnjeg sastanka između predstavnika roditelja i Komiteta ministara Saveta Evrope.

Evropa je u ponedeljak 18. februara ponovo zatražila odgovore o (ne)napretku razotkrivanja najsurovije i najbolnije afere u istoriji Srbije. Iza zatvorenih vrata oni su se sastali sa članovima četiri registrovana udruženja roditelja, Beogradske grupe, JUKOM i ASTRA.

- Duboko sam ubeđena da je ovo veliki dan za bebi-aferu. Nadam se da se neću razočarati u ono što sam čula i videla - a to je volja da se nađe rešenje. Strašno sam iscrpljena, jer su mi tokom sastanka prokuvale sve emocije. Ovu borbu je teško voditi, ako si direktni saučesnik. Prvi put otkako sam rodila to dete, a ima tome 31 godina, saslušana sam kao majka od strane nekoga ko nije novinar - rekla je za Telegraf.rs Ana Pejić iz Udruženja nestalih beba Vojvodine.

Ana Pejić kaže da ju je prvi put neko uvažio kao majku, a da to nije novinar Foto: Privatna arhiva

Ništa više, kako je izjavila, ne može da otkrije, jer su skoro svi prisutni potpisali saglasnost da detalje sastanka neće iznositi u javnost.

OBJASNILI ŠTA JE SVE DRŽAVA PROPUSTILA DA URADI I TAŠTO JE PREDLOG ZAKONA LOŠ

Ne o čemu, već kako se govorilo, otkrio je Nikola Šegrt iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba na društvenim mrežama.

- Кao i što smo i pretpostavljali, pojedini predstavnici roditelja su bili ispod svakog nivoa. Кako sa svojim ponašanjem tako i sa poznavanjem materije o kojoj su pričali. Tužno je bilo slušati "roditelje predstavnike" kako srozavaju trud roditelja od 17 godina. Šta reći kada jedno udruženje kaže da su zadovoljni sa postojećim predlogom zakona koji se nalazi u Skupštinskoj proceduri? Šta reći kada drugo udruženje hvali Vladu RS i potvrđuje da je tužiulaštvo procesuiralo 90 slučaja u Srbiji i kada kaže da su te zločine počinili vlasti Jugoslavije? - zapitao se on na mrežama.

Beogradska grupa roditelja nestalih beba je prva u Srbiji počela da deluje Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

Kako je rekao, vreme od 10 minuta mnogi predstavnici roditelja koristili su da se "međusobno prozivaju sa nebitnim stvarima".

- Što se tiče Beogradske grupe, mogu da vas informišem samo da sam jasno kratko i konkretno izneo suštinu problema. Hronološki sam izneo sve NEČINJENJE države Srbije u pogledu ispunjenja presude. ASTRA i JUKOM su stručno objasnili zašto ne valja predloženi zakon kao i promašena komisija - napisao je Šegrt.

ODBIO DA NE IZAĐE U JAVNOST

Govorljiviji je bio Radiša Pavlović iz Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama, koji je ujedno i jedini odbio da potpiše saglasnost da se povodom ovoga neće obraćati javnosti. Za naš portal prisetio se na šta je upozorio evropskog predstavnika.

- Objasnili smo da roditelji koji tragaju za istinom o nestalim bebama moraju biti kontrolori i partneri prilikom istrage, iako su drugi tvrdili da roditelji i srodnici ne treba da učestvuju u istragama. Bio sam šokiran. Svi su žestoko napali državu, da nije uradila ništa, a formiranje Republičke komisije i započete istrage to negiraju - ispričao je on za Telegraf.rs.

Pavlović je izneo u javnost detalje sastanka Foto: Milena Đorđević

91 PORODICA BLIZU OTKRIĆA GDE SU IM DECA?

On je, kako kaže, predočio da je za manje od godinu dana u šest gradova Srbije podneta 91 krivična prijava povodom sumnje za otmicu beba.

- Za sve njih je izdat nalog od strane tužilaštva, predmeti su kod policije i formirani su specijalni timovi da ih ispitaju. To je puna, nezavisna istraga, koju roditelji sve vreme prate. Prvi put se država ozbiljno uhvatila u koštac sa ovom aferom - prepričao je on.

Kako kaže, zahtevao je da, ako ima odgovornosti države u "krađi beba", nju ne može da nasledi samo Srbija, s obzirom da se većina nestanaka dece odigrala za vreme SFRJ, a potom i SRJ i SCG.

- Istraga treba da otkrije odgovorne pojedince, sa imenom i prezimenom. Cilj jeste da se svi raspoloživi kapaciteti države stave u funkciju, kako bi se došlo do stvarne istine - rekao ja Pavlović, naglasivši da on i njegovi saradnici sve rade volonterski i besplatno.

Svi predstavnici tvrde da su oni tu zbog dece, a drugi zbog novca Foto-ilustracija: Pixabay

TUŽILAŠTVO GLAVNI KAMEN SPOTICANJA

Pavlović je, kako kaže, predstavniku SE obrazložio da upravo sumnja u pravosuđe sprečava udruženje koje predvodi da podrži izmene zakona.

- Ne verujemo korumpiranom pravosuđu. Ako se nekim novim zakonima priča vrati u pravosuđe, samo će doći do novog zataškavanja. Slučaj će se tada predati korumpiranom sudiji, koga po Ustavu niko ne može da kontroliše. U Srbiji nisu problem zakoni, već nasleđeni kadrovi, koji ne žele da sprovedu postojeće zakone u delo, pa ni da povedu "čiste istrage", poput one u Kraljevu - rekao je Pavlović.

On je uveren da je Komisija, u kojoj neretko deluje kao jedini član, može da vrati poverenje građana u državu i institucije. Naravno, kada budu vidljivi rezultati.

- Od 91 slučaja, za 6, 7 nam nedostaje samo DNK analiza. Kada je budemo imali, izaći ćemo u javnost. U Republičkoj komisiji ipak ima problema, ona nije postigla svoj puni kapacitet i tražićemo od Vlade da se naprave određene izmene. Uspostavili smo mlade policijske timove po Srbiji koji daju sve od sebe da se dođe do istine. Potrebno je i da se u svakom gradu zahteva od tužilaca da se ponašaju u skladu sa pravnom praksom. Ne može tužilac u jednom gradu da da MUP-u nalog za istragu, a da u drugom ne da - rekao je on i dodao da nijedan ministar iz Saveta Evrope neće porodici doneti istinu, te da ako hoće da znaju, moraju da pokrenu istragu.

ODBIO DA SAKRIJE DETALJE SASTANKA

Pavlović je jedini o svih okupljenih odbio da potpiše da nijedan detalj sa sastanka neće izneti u javnost.

Otmica ili krađa, afera nestalih beba je najsurovija ikada u Srbiji Foto-ilustracija: pixabay.com

- Da li je normalno da se sakrije od roditelja, koji podržavaju naša četiri udruženja, detalji sastanka sa predstavnikom Evrope? Svi su potpisali, osim mene. Oni nisu naglasili ranije da je ovaj sastanak tajan, a da jesu, ja ne bih ni došao, jer sve što se radi iza zatvorenih vrata kada je ova bolna tema u pitanju postaje sumnjivo - pita se on.

Osim Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine i Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama, sastanaku su prisustvovali i predstavnici "Roditelji nestalih beba Srbije", "Nestale bebe Beograda'' i Beogradska grupa roditelja nestalih beba.

SRBIJA IZOSTALA SA REZULTATIMA

Predstavnici Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) juče su ponovo zatražili od zvaničnika Srbije da što pre usvoje zakon o reševanju slučajeva nestalih beba, kao i o ispunjenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je Kristof Poirel iz Direktorata za ljudska prava SE .

On je, posle sastanka sa članovima Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu skupštine Srbije, rekao da je zatraženo i razjašnjenje kako je došlo do slučajeva nestanka beba. Poirel je podsetio da je u decembru prošle godine Komitet ministara SE iskazao zabrinutost u pogledu izostanka rezultata Srbije po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba i apelovao da država usvoji potreban zakon i preduzme druge neophodne korake.

(D.Savanović /d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Heraklit

    19. februar 2019 | 18:16

    Tužilaštva ne postupaju po uredno podnesenim krivičnim prijavama. Zastoj je u tužilaštvu, onda se priča prebacila na donošenje zakona, da bi se tu našlo opravdanje u nesložnim roditeljima. Uglavnom država krije otmičare dece iako postoje i obavezna uputstva svim tužiocima iz 2003 godine. Sramota da država Srbija prodaje decu svojih građana, kao prasad na farmi. Ovo je dokaz da Srbi nisu u stanju da organizuju državu po merilima civilizacije.

  • Ana

    19. februar 2019 | 17:11

    Kakvi sudovi i tuzilastvo,pisi propalo!

  • CQ

    19. februar 2019 | 15:15

    Istraga policije i tužilaštva i presuda suda su put do istine,sve ostalo je trgovina sa živi ljudi,što je Čkalja rekao a novac dolazi u obzir ako roditelji žele da prodaju već otete bebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA