≫ 

Od igrica do obračuna sa kriminalom na internetu: Ivan nosi plavu uniformu, ali nije policajac na kakvog prvo pomislimo

Krađe, upucavanja, fizičke obračune i sve drugo što smatramo za "klasični" kriminal, u sve umreženijem svetu, menja sajber kriminal. Opasnost raste, pa se stručnjaci sve uže obučavaju za hvatanje u koštac sa gorućim problemom

  • 1
Foto: Privatna arhiva

Da zaljubljenost dece u računare i igrice ne mora da bude samo na meti kritike, već iz toga prostekne i buduće zanimanje, pokazuje primer Ivana Košanina (24) iz Beograda. S ljubavlju prema plavoj unformi, budući da potiče iz "policijske" porodice", virtuelni svet spojio je u borbu protiv kriminala na internetu. Tako se i isplelo da upiše prvu generaciju Informatike i računarstva na Kriminalističko-policijskom unverzitetu (KPU) i iz nje izađe kao najbolji student.

- Još kao klinac bio sam veliki zaljubljenik u računare i igrice. Danima bih provodio vreme istražujući računare i igrajući igrice, gde se razvila i velika ljubav. Tada sam želeo da se bavim pravljenjem igrica jer su mi bile zabavne. Kasnije se pojavljuju društvene mreže, gde Fejsbuk postaje glavna stvar među nama srednjoškolcima. Po prvi put sam čuo za izraze poput lažni profili i "hakovanje". Nisam imao pojma o čemu se radi. Pogotovo ta ideja da možwš nekome da "uđeš" u profil i imaš sve njegove podatke. Istovremeno, moj otac radi u policiji i odatle se rodila ljubav i prema ovoj profesiji, a on mi je preporučio koji smer i fakultet da upišem - prepričava Ivan i dodaje:

- Hteo sam da budem patriota nekako. Moj deda je voleo vojsku i policiju, pa iako nije danas živ, na neki način bio bi ponosan - priča Ivan, a deda bi svako bio jer je mu je na nedavnoj svečanosti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dodelio srebrnu značku na Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Objasnio nam je šta se na novom smeru razlikuje u odnosu na ostale studije kompjuterskih stručnjaka.

Foto: Privatna arhiva

- Osim programiranja, radi se dosta i na bezbednosti samih informacionih sistema, bezbednosti u policiji, čuvanju podataka i vođenju računa o podacima građana. Štaviše, trebalo je da sa radom počne i centar za visokotehnološki kriminal gde bi studenti imali simulaciju poziva i kako da spreče upade u sistem - kaže Ivan, koji je već na master, a planira da upiše i doktorske studije.

Mada uče za rad u policiji, umnogome je dalje od prve asocijacije na ovu struku, koja je tradicionalno više na terenu. Umesto "borbe prsa u prsa" stiže možda još zapetljanija i modernija - računar protiv računara.

- U prvoj godini sa ostalim smerovima imamo strojevu obuku, a u trećoj i četvrtoj godini za rad u terenskim uslovima, oni se više obučavaju za operativu ili teren, a mi smo usredsređeni na rad sa računarima i bezbednost informacionih sistema - podvlači razliku.

Sa najboljim kolegama iz generacije prošle godine na preporuku profesora i ministra unutrašnjih poslova dobio je posao u Sektoru za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije (SATIT), a "pionirski" doprinos ostaviće i na fakultetu.

Nedavno ga je i ministar nagradio Foto: Privatna arhiva

- Trojica kolega i ja predloženi smo da se od sledećeg semestra uključimo u nastavu i pomažemo profesorima, jer kao prva generacija možemo da uočimo gde su nedostaci, šta treba da se izbaci, ponovo ubaci. Počeli smo da radimo u MUP-u i zato možemo da kažemo šta MUP-u treba, da se više pažnje obrati na taj praktični deo umesto teorijski, da kada studenti izađu odale rade posao kako treba. Bićemo kao neki mentori, a kada upišemo doktorske studije saradnici u nastavi - kaže on.

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    3. mart 2019 | 01:18

    Svaka čast, genije! Samo napred,da budes mladima uzor!Puno uspeha u karijeri i privatnom zivotu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA