≫ 

Tanja s temperaturom išla na posao da joj ne bi smanjili platu, pa umrla od gripa: Potresna ispovest njenih prijatelja

Epidemija gripa u punom je jeku, a broj preminulih povećava se iz dana u dan

  • 62
Virus, mrtva zena Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Grip nastavlja da odnosi živote u Srbiji i širom regiona, a među umrlima ima puno mladih. Srbiju su potresle vesti o tragičnim smrtima iz Užica, i to trudnice (29) i majke (42) jedne sedmogodišnje devojčice, koja je s visokom temperaturom išla na posao da ne bi otvorila bolovanje, kako joj ne bi bila smanjena plata. 

GRIP UBIO TRUDNICU I NJENU NEROĐENU BEBU

Epidemija gripa u punom je jeku, a broj preminulih povećava se iz dana u dan. Među poslednjim žrtvama u Srbiji je trudnica Tijana Gardić (29) iz užičkog kraja. Prema navodima prijatelja, Tijana je usled komplikacija izazvanih gripom preminula 18. februara u bolnici u Beogradu. Tijana nije imala hronične bolesti.

Tijana je bila u 8. mesecu trudnoće Foto: plus.google.com

Ona je bila u osmom mesecu trudnoće, kada je usled komplikacija prebačena u Beograd. Prema rečima poznanika, prvo je preminula beba u stomaku, a nakon toga i nesrećan Tijana.

TANJA IŠLA NA POSAO SA TEMPERATUROM, NA BOLOVANJE NIJE HTELA JER BI PRIMILA MANJU PLATU

Drugi strašan slučaj smrti povezane sa gripom dogodio se 6. februara, u istom kraju, kada je preminula Tanja Arsenijević (42), majka jedne devojčiceOna je imala sve simptome gripa i u veoma teškom stanju primljena je u užičku bolnicu, gde je posle dva dana preminula. Ni ona, kao ni trudnica Tijana, nije imala hronične bolesti.

Kako su nezvanično rekli u užičkoj bolnici, Tanja je primljena u jako lošem stanju i odmah je stavljena na veštačka pluća.

- Kod nje nije rađena analiza na prisustvo virusa gripa - naveli su u bolnici.

Tanja je otišla u bolnicu kada je bolest potpuno savladala, ali tada je bilo kasno Foto - Ilustracija: Pixabay

Prema rečima njenih prijatelja, Tanja, koja je udata i ima ćerku koja ide u prvi razred, skoro je počela da radi u jednoj firmi, a na posao je išla sa temperaturom, jer je znala da će joj plata biti znatno manja ako ode na bolovanje.

Ona i njena porodica nisu bili u nekoj finansijskoj situaciji jer je muž skoro operisan i ne radi, a imaju ćerkicu koja ide u prvi razred. Nije htela na bolovanje jer je znala da će joj plata, ako to uradi, biti znatno manja. U međuvremenu je išla kod lekara i oni su joj rekli da dođe u bolnicu da leži jer su joj pluća bila u lošem stanju. Međutim, ona nije htela zbog posla. Kad je bolest potpuno savladala, tada je otišla u bolnicu ali je bilo kasno - rekli su Tanjini prijatelji.

PREMINULA NIŠLIJKA (27) ZBOG GRIPA

Početkom februara grip je odneo još jedan mladi život, a u pitanju je devojka (27) iz Niša. Ona je preminula na niškoj Infektivnoj klinici nakon što su joj otkazala pluća kao posledica infekcije gripom.

- Devojka je primljena dve nedelje ranije, sa izuzetno teškom kliničkom slikom, dominiralo je oštećenje pluća, bila je na mašini za disanje ali je i pored intenzivnog lečenja podlegla bolesti. Nije bila hronični bolesnik, laboratorijski je potvrđeno da je bila zaražena virusom gripa tipa AH1N1 - saopštio je Miodrag Vrbić, direktor niške Infektivne klinike.

Devojka preminula u bolnici u Nišu Foto: kcnis.rs, Profimedia

DVADESETOGODIŠNJU DEVOJKU U HRVATSKOJ POKOSIO VIRUS

Uprkos nastojanjima ekipe Jedinice intenzivnog lečenja u OB Gospić da spase jedan mladi život, preminula je 20-godišnja devojka iz Korenice od respiratornih problema i gripa! 

Sezona je pri kraju, ali broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj još raste. Sada ih je čak 85.

U CRNOJ GORI 11 SMRTNIH SLUČAJEVA

Od početka sezone, u Crnoj Gori ukupno je evidentirano 11 smrtnih slučajeva, žrtava virusa gripa. Najveći broj obolelih od bolesti sličnih gripu je registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine 458 obolelih, dok je najviša incidencija registrovana u uzrastu od pet do 14 godine i u uzrastu mališana do četiri godine.

U BOSNI I HERCEGOVINI DO 9. FEBRUARA 40 MRTVIH, 37 IZ REPUBLIKE SRPSKE

Četrdeset osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od zdravstvenih komplikacija nastalih od virusa gripa, od čega je 37 žrtava s područja Republike Srpske.

KOJI SU BLAGI, A KOJI OZBILJNI SIMPTOMI

Kod lekara treba otići kada simptomi iz blažih pređu u teže.

Blagi simptomi: osećaj grebanja u grlu, suv nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavica, lako do umereno povišena temperatura, malaksalost.

Teži simptomi: Temperatura preko 38 stepeni koja traje duže od tri dana, suv nadražajni kašalj, gušobolja, izražena malaksalost, glavobolja, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, dijareja, otežano disanje.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/Novilist.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    21. februar 2019 | 13:25

    Нису проблем послодавци, него законодавци. Закон о раду, усвојен док је Александар Вулин (лажни левичар) био министар рада, прописује да се запосленом у току боловања плата умањује за 35%. Знате ли шта то значи? Ја сам цео децембар провео код куће због ишчашења рамена и због тога ми је плата у државном органу у ком радим умањена за скоро 25.000 динара (све од друге плловине плате. Да ми жена није дала 200 евра из штека, које је добила од моје сестре кад је дошла да види нашу бебу, не бих имао чиме да поплаћам рачуне у јануару и искључили би ми струју. Сада имам грип. Три недеље сам на лековима и једва издржавам, али долазим на посао сваки дан. Тако једни другима преносимо вирусе.

  • mihailovic

    21. februar 2019 | 13:17

    IMA LI U SRBIJI PRAVNO REGULISANO DA KAD JE COVEK BOLESTAN DA PRIMA SAMO PLATU UMAMJENU ZA 10% ?LJUDI UMIRU A DRZAVA SE PONASA KAO DA NAS IMA MILIJARDU.

  • Marko

    21. februar 2019 | 13:15

    To nisu poslodavci nego robovlasnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA