≫ 

"Ovakve povrede preživi 1 od 100 pacijenata": Lena se nalazila u niškom autobusu smrti, nakon 2 meseca borbe za život lekari imaju dobre vesti

Bolje stanje najteže povređene devojčice iz nesreće kod Niša, sledi joj dug oporavak

  • 4

Šesnaestogodišnja Lena I. koja je teško povređena 21. decembra u sudaru autobusa i voza kod Donjeg Međurova, nakon dva meseca intenzivnog lečenja izborila se za život. Ona se i dalje nalazi na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju ali svi medicinski parametri pokazuju da je Lena uspela da se izbori sa povredama koje, kako tvrde lekari, preživljava jedna od sto osoba.

Devojčica koja je kobnog dana autobusom krenula u školu, zadobila je najteže povrede pa je odmah po prispeću u Klinički centar uvedena u hiruršku salu.

- Nakon inicijalne reanimacije, neurohirurzi su uradili dekompresiju jer je hematom koji je zadobila u nesreći, pretio da izvrši fatalan pritisak na mozak. Zatim je uvedena je u barbituratnu komu kako bismo joj odmorili mozak. Nažalost, osim ove povrede ona je zadobila i tešku kontuziju pluća sa pneumotoraksom sa desne strane koji je dreniran. Ove dve povrede u kombinaciji se retko preživljavaju, pa smo uložili ogromne napore da je spasimo - kaže Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Da bi joj se olakšalo disanje, devojčici je urađena i traheotomija kako ne bi dugo bila intubirana.

- Njen neurološki status, odnosno povraćaj mentalne funkcije bio je sve bolji, posle mesec dana bila je dobro ali i dalje životno ugrožena, a sada možemo da kažemo da je na bezbednoj strani. Međutim, njen oporavak će biti dug, za par meseci sledi joj još jedna hirurška intervencija ali je velika njena prednost u procesu ozdravljenja to što se radi o veoma mladoj osobi - objašnjava Janković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Anesteziolog Brana Božidarević koja je i po 24 sata bila uz mladu pacijentkinju, ističe da je zadovoljna njenim neurološkim statusom.

- Ona je sada u stanju očuvane budnosti, izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta naročito kada joj dajem slatkiše ali nije u stanju da govori ne samo zbog kanile, već joj ni svest još nije na tom nivou, tačnije ona tek počinje da se budi - kazala je doktorica Božidarević.

Vesti o Leninom oporavku uneli su svetlo u dom njene porodice u niškom selu Čokot koji su čekali mesec dana da im se dete probudi iz kome.

- Znamo da je Lena još u teškom stanju ali nadamo se najboljem. Nismo još odahnuli, ali nam je malo lakše nakon vesti da njen oporavak ide u pravom pravcu. Doktorima svaka čast za ono što su uradili za Lenu, a mi ćemo se smiriti tek kada dodje kući - kazao je njen otac Srđan.

Otac povređene devojčice nije želeo da komentariše hapšenje vozača autobusa koji je izazvao saobraćajnu nezgodu koja je Lenu umalo koštala života.

- Meni je najvažnije da Lena ozdravi a što se njega tiče, neka pravosuđe radi svoje - rekao je Srdjan.

U saobraćajnoj nezgodi u Donjem Medjurovu stradalo je sedmoro ljudi medju kojima i dvoje dece. Petoro je preminulo na licu mesta dok je još dvoje podleglo povredama u niškoj bolnici.

Osim Lene, od zadobijenih povreda u niškom Kliničkom centru oporavlja se i šesnaestogodišnji Marko Lazarević koji je zadobio prelom vratnog i grudnog pršljena zbog čega je operisan Vozač autobusa Milan Zdravković sudjenje za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je propisana kazna od osam godina zatvora, čeka u pritvorskoj jedinici niškog Kazneno popravnog zavoda.

VIDEO - Opasne pruge Srbije: Alarmantni podaci o železničkim nesrećama

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    21. februar 2019 | 23:56

    Duso zelim ti svu srecu ovog sveta,i da se sto pre oporavis.

  • Ниш

    22. februar 2019 | 01:00

    Хвала Богу, два месеца стрепње и бола, чекамо те Лена да се вратиш у школу са нама, биће све опет као некада... Волимо те! ❤️

  • Istina

    22. februar 2019 | 04:39

    Da te Bog dragi cuva milo dijete.Uspijesan oporavak i mnogo snage tebi i tvojoj porodici u ovim teskim trenutcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA