≫ 

Sablasne fotografije iz Doma za ometena lica gde su umrle tri osobe: Na krevetu najlon, nema grejanja, smrad se širi, a ljudi hodaju polugoli

Ne može da bude puj, pike, ne važi. Smrt se ne može sakriti

  • 80

Na krevetu samo najlon i po jedno ćebe, nema grejanja, nema kanalizacije, pa se sve izliva iz jame u dvorište i dalje teče slobodno... Ovo je slika Doma za odrasla lica ometena u razvoju u selu Trbunje kod Blaca. Istog onog doma u kome je za mesec dana umrlo troje štićenika. Vrata ove ustanove, u kojoj i zaposleni navlače vunene čarape, naravno, zaključana su za javnost.

Da je vrag odneo šalu, nadležni su shvatili tek kad je smrt odnela treći život iz ove ledene zgrade. Kada je korisnik S. Đ. prošle nedelje dovezen u prokupačku Opštu bolnicu sa temperaturom tela od samo 25 stepeni Celzijusa, masnicama po rukama i nogama, tada se reagovalo. Doduše, samo tako što su se vrata Doma još jače zakatančila, a svi koji bi trebalo da objasne šta se desilo - zaćutali su.

Sve ovo je sada predmet istrage, posle treće vezane smrti.

Kreveti u lošem stanju, vlaga po zidovima/ Foto: Telegraf

Štićenike je u Domu sigurno neko posećivao, video je u kakvim uslovima žive. Umesto da se poradi na tome, iz mesne zajednice Trbunje slate su opomene za fekalije koje se izlivaju iz dvorišta direktno u seoski kanal.

Dakle, radilo se samo na onome što je bilo spolja. Šta se dešavalo u četiri zida, to ili niko nije znao, ili nije mareno.

Ne bih da crtam neke stvari i da pričam o onome što se podrazumeva, ali znate, kada je neko ometen u razvoju, on i dalje oseća hladnoću, oseća da je gladan i da mu nije dobro. Kako ste ih uopšte gledali svakog dana u takvom stanju? Koliko je vremena trebalo da se mladiću stvore promrzline na telu, a da vi ne reagujete?

Kako ste ih puštali da hodaju oskudno odeveni, dok ste vi navlačili vunene čarape na noge? Da spavaju na lošim krevetima, dok se okolo širi smrad iz kanalizacije?

Nema ni posteljine, svaki štićenik ima samo po jedno tanko ćebe/ Foto: Telegraf

Da li i sad, dok ovo čitate, gledate u nekog drugog mladića koji se smrzava?

Naravno, nije na radnicima da obezbede bilo šta, oni su tu da brinu o štićenicima. Šta je sa socijalnom zaštitom, šta je za budžetom za lica ometena u razvoju? Ko je, zaista, zakazao i ko je čekao da se tri smrti uhvate u kolo kako bi shvatili da nešto treba da se promeni?

I potpuno vam je pogrešan potez što ste zaključali vrata za javnost. Bolje bi bilo da ste ih širom otvorili, pa da svi jasno vide kakvo je stanje. Možda bi vam ta javnost i pomogla.

Ne može da bude puj, pike, ne važi. Smrt se ne može sakriti.

VIDEO: Beogradski bend koji ne zna nijednu notu, a zvuči čudesno - deca sa posebnim potrebama pokazala svoje umeće

(J.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    22. februar 2019 | 12:57

    Pošaljite predsednika da ih poseti u okviru kampanje!

  • super jbt

    22. februar 2019 | 14:38

    Srbijo ja nekako verujem da bi se sabanova porodica snašla i bez vlade ali dajte pomozite ovim ljudima

  • Bot

    22. februar 2019 | 10:53

    Ovde predsednice da odete da vidite bedu i jad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA