≫ 

Kreće lov na nevidljivog ubicu: Od 1. marta počinje merenje koncentracije radona u školama i vrtićima

Radon je prirodni radioaktivni gas, naučnoj javnosti poznat više od 100 godina

  • 4

U više od 1.000 škola i vrtića 1. marta počinje distribucija pasivnih radonskih detektora, koji služe za merenje koncentracije radona u okruženju, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost.

Merenja će trajati tri meseca, nakon čega će prikupljeni detektori biti poslati u ovlašćenu laboratoriju u Švedskoj, koja će nakon očitavanja i obrade rezultata, podatke dostaviti Direktoratu.

Rezultate merenja koncentracije radona u školama i vrtićima, Direktorat će predstaviti javnosti, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, piše u saopštenju ove institucije.

Radon je prirodni radioaktivni gas, naučnoj javnosti poznat više od 100 godina, od samih početaka otkrića radioaktivnosti.

Na otvorenom prostoru nalazi se u niskim koncentracijama. Kao i svaki drugi gas, u zatvorenom prostoru se može akumulirati u znatno višim koncentracijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)r

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. februar 2019 | 17:08

    ZASTO NEMA VEC 20 GODINA MERENJA RADIJACIJE OD URANIJUMA I PLUTONIJUMA PO MESTIMA SIROM SRBIJE A POGOTOVO OKO VOJNIH OBJEKATA KOJA SU GADJANA JER U TOM KRUGU NAROD JE POMRO OD KARCINOMA!!! U SRBIJI VLADA EPIDEMIJA KARCINOMA I OVO JE GENOCID -OD KAKO SAM DOSAO IZ SVICE SVAKI 3 DAN SAM NA SAHRANI -KARCINOM!!!

  • Zabrinut

    22. februar 2019 | 16:48

    A sta je sa Sokobanjom gde ga ima u izobilju

  • ns

    22. februar 2019 | 18:13

    Ko je nabavio detektore i po kojoj ceni je prodat ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA