Preokret u sudbini bebe ostavljene u korpi u Malom Crniću: Srećko je dobio novo ime, topli dom i poznanstvo sa jednim ministrom (FOTO)

Samo dva sata po rođenju, dečak je pronađen u snegu, u pletenoj korpi krajem januara

  • 22

Dečak koji je pre skoro mesec dana ostavljen u pletenoj korpi, kraj zavejanog puta, a kome su medicinski radnici od milošte prozvali Srećko, dobio je novo ime, topli dom i šansu za mnogo bolji život od onog na koji je osuđen neposredno po rođenju. On se od sada zove Tadija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je danas malog Tadiju, koji 25. februara navršava mesec dana života, a koji je dva sata po rođenju, po snežnoj mećavi ostavljen u Crljencu kod Malog Crnića.

- Danas smo posetili Tadiju, malog heroja koji je ostavljen pre mesec dana, u najgorim mogućim uslovima u snegu. Preživeo je pukom srećom tako što ga je meštanka Malog Crnića pronašla promrzlog i već tako reći zavejanog u snegu - rekao je ministar Đorđević i podelio fotografiju na kojoj mu je beba usnula na grudima.

Dete je zbrinuto na najbolji način i ovo je primer da država brine o svoj deci. Mali Tadija se nalazi u sigurnim rukama, dodao je on.

– U narednih par meseci će se utvrđivati porodično pravni status deteta i određivati njegova dalja sudbina. Da li će se okončati postupak usvojenja ili smeštaja u hraniteljsku porodicu ili eventualno ukoliko se nađu njegovi roditelj, ili srodnička porodica, da se smesti u tu porodicu – rekao je Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu.

Tadija sa ženom koja ga je našla u snegu Foto: TPK news

DRUGA BEBA OSTAVLJENA DA JE NEKO NAĐE

Ovo je drugi slučaj napuštanja maloletnog deteta u poslednjih šest meseci, u vrlo neuslovnim okolnostima, podsetio je. Centar je odmah odredio lično ime deci, pronašao im staratelje, upisao ih u matičnu knjigu rođenih i obezbedio im dalju zaštitu, istakao je Vulević.

Kako je podsetila Dijana Mirković, direktor Centra za socijalni rad u Malom Crniću, odmah po dobijanju informacije da je pronađeno dete, stručni tim je krenuo na lice mesta, gde su već bili doktori lokalnog doma zdravlja.

Tadija je pronađen u pletenoj korpi u selu pored Malog Crnića, ogrnut samo tankim ćebetom Foto: TPK news

– Doktorka je pregledala bebu i okupala, a žena koja je dete pronašla, utoplila ga je i unela u svoju kuću do dolaska radnika. Nakon toga Centar za socijalni rad je kontkatirao bolnicu i dobio informaciju da je beba dečak u prvom danu života, da je opšte stanje deteta dobro i da je zdravo, kao i da je pronađeno dva sata nakon rođenja. Centar za socijalni rad će da preduzme mere iz naše nadležnosti. Bebu smo iz požarevačke bolnice zbrinuli smeštanjem u hraniteljsku porodicu. Hraniteljici smo predali dokumentaciju o detetu, obezbedili smo zdravstvenu zaštitu deteta koju hraniteljica može da koristi za lečenje deteta do dobijanja zdravstvene zaštite, napravili smo ugovor o hraniteljstvu i obezbedili smo jednokratnu novčanu pomoć za bebu – rekla je Mirković.

Video: Beba ispalila tatu na pravdi Boga

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    24. februar 2019 | 19:06

    Ja pomislih usvojio ga. Kad ono šipak. Samo slikanje.

  • 534

    24. februar 2019 | 18:10

    Ako se pronadje njegova prava porodica biće vraćen njima? Bože koliko sam glup. Nešto mi očeglidno ne prolazi kroz moždanu koru čim ovo ne mogu da shvatim.

  • Dača

    24. februar 2019 | 17:58

    Neka je ziv i zdrav. A bez ovih cirkuzanata nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA