≫ 

Devojčica iz niškog autobusa smrti izašla iz kome: Imala je 1 odsto šanse da preživi, ali je nakon 60 dana borbe pobedila

Lena izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta, naročito kada joj dajemo slatkiše, kažu lekari

  • 9

Lena Ilić (16) iz sela Čokot, koja je 21. decembra teško povređena u sudaru autobusa "Niš ekspres" i voza na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, probudila se iz kome posle dva meseca i nalazi se van životne opasnosti.

Ona je odmah nakon udesa primljena u bolnicu sa ozbiljnim povredama glave i pluća koje, prema rečima lekara, preživi amo jedna od 100 osoba. Međutim, posle 60 dana brobe, Leni život više nije ugrožen. Doktori sa Niške klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju kažu da je pred ovom hrabrom devojkom dug oporavak.

Kada je primljena u bolnicu, Lena je bila u najtežem stanju od svih povređenih i davane su joj male šanse da preživi.

- Odmah po prijemu smo je reanimirali i operisali, pošto je imala ogroman hematom na glavi koji je vršio fatalan pritisak na mozak. Sanirali smo povrede, a zatim je uveli u veštačku komu kako bismo joj pripremili organizam za borbu. Nažalost, osim povrede glave zadobila je i tešku kontuziju pluća sa pucanjem plućne maramice. Ove dve povrede u kombinaciji se teško preživljavali, prakrično jednom u sto slučajeva, pa smo uložili ogromne napore da je spasemo - kaže dr Radmilo Janković, direktor klinike za anesteziju.

Tragična nesreća, Foto: Telegraf.rs

Lena je dva meseca bila na ivici života i smrti, sve do pre nekoliko dana, kada je polako počela da se budi iz kome.

- Njen neurološki status , odnosno povraćaj mentalne funkcije, bio je s vremenom sve bolji. Posle mesec dana u komi, video se prvi napredak, ali i tada je bila životno ugrožena. Međutim, sada možemo da kažemo da je na bezbednoj strani i da joj život više nije ugrožen. Ipak, Lenin oporavak će biti dug - objašnjava dr Janković.

Anesteziolog dr Brana Božidarević kaže da je zadovoljna njenim trenutnim stanjem.

- Lena je sada u stanju očuvane budnosti, izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta, naročito kada joj dajem slatkiše, ali nije u stanju da govori, ne samo zbog cevčica, već joj ni svest još nije na tom nivou. Tačnije, ona tek počinje u potpunosti da se budi - kaže dr Božidarević.

Ova vest obradovala je i njenu porodicu koja je sada napokon bar malo odahnula.

VIDEO: Železničar zaustavlja voz na mestu tragedije u Donjem Međurovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markić

    25. februar 2019 | 08:50

    Samo vera u Boga uz molitvu jer ne postoji čudo koje naš Gospod ne može da učini!

  • Putin R.S

    25. februar 2019 | 09:14

    Jos samo da se 100% oporavi bez posledica. Brz oporavak

  • Јасмина

    25. februar 2019 | 10:25

    Лена,доказала си да си велики борац.Срећан опоравак

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA