≫ 

Čuvaću vašu decu jednom nedeljno da možete da se prošetate: Ninina ponuda roditeljima sa autističnom decom vraća veru u ljude

Nina je rodila bebu u 7. mesecu tudnoće i zna koliko je teško roditeljima kada im dete ima neki problem

  • 8

Nije sasvim jasno šta o svetu u kom živimo govori to što nas od tuge i siromaštva lakše rasplače iskrena dobrota, ali Fejsbuk status Nine Bulatović još jednom je potvrdio ovaj apsurd.

Malo ko ko je pročitao njene, nimalo patetične, rečenice nastavio je ravnodušno da pregleda profile prijatelja, pere sudove ili završava poslovne obaveze. Svako ko je pročitao sledeće redove zastao je na trenutak, rekao Nini u sebi "svaka čast" i pomalo postiđeno pogledao duboko u sebe.

- Budući da sam rodila dete u 7. mesecu trudnoće prošla sa njom svašta, a hvala Bogu ona je danas zdrava petogodišnja devojčica, znam kako je naporno za jednu majku kada postoji problematika. Želim sasvim dobrovoljno i besplatno, jednom nedeljnom dva sata, da pomognem nekoj porodici tako što ću pričuvati njihovo autistično dete, da mogu da se prošetaju, da mama ode sa prijateljicama na kafu, da se isfenira ili uradi štagod već želi. Javite mi se putem poruke slobodno - napisala je Nina.

Nina je majka prevremeno rođenog deteta. Za pet godina života ćerkice Lane svašta je doživela, mnogo toga preživela i još više stvari videla. Njeno dete sada je dobro, ali period prožet brojnim dijagnozama, problemima, tremanima i bolnicama nikada neće zaboraviti, ne samo zbog svoje ćerke, nego i zbog druge dece.

- Krugovi u kojima sam se kretala su ostavili dubok trag na mene, posebno majke autistične dece koje sam viđala čekajući u čekaonicama. Videla sam brigu kod njih, poseban način života, to koliko njihove porodice postanu disfunkcionalne u nekom momentu, jer se svakodnevno suočavaju sa problemima koje prosečna porodica nema - objašnjava ona.

Ono što joj je najjače ostalo urezano u dušu desilo se dok je čekala dete kod logopeda.

- U ordinaciji pored čekala je majka. Ja sam se pitala zašto ona ne ode da se prošeta napolje tih sat vremena. Gledajući kako ona svaki tretman presedi zalepljena za vrata, bila sam ophrvana saosećanjem za nju, to je briga koju nose 24 sata dnevno, a nosi sa sobom i nemogućnost da se vrate u neke normalne životne tokove. Roditelji bolesne dece brinu i dok spavaju - kaže Nina.

Ninina ćerkica Lana, Foto: Nina Bulatović

Kada imate dete koje je bolesno od gripa, to su dve nedelje traume, a kada je životno bolesno, to je čitav život prožet sitnim i krupnijim traumama.

- Ne mislim ja da ću sa ta dva sata njima mnogo učiniti, ali verujem da može da im znači da ih neko odmeni za čekanje kod doktora, da odvede dete u vrtić, ili u parkić. Možda će to biti u početku jako teško, ali spremna sam da naučim, zaista želim da pomognem nekome, znam koliko roditeljima znači da udahnu duboko, da izađu napolje - priča Nina za Telegraf.

Njen status izazvao je salvu lepih komentara i ohrabrujućih reči od ostalih mama iz FB grupe, a onda se proširio i van grupe.

- Javili su mi se roditelji koji poznaju porodice kojima bi takva pomoć bila potrebna. Znate, oni kojima je pomoć stvarno potrebna najčešće se ne žale i ne traže je. Stupiću sa njima u kontakt i nadam se da ću uspeti da pomognem. A javile su mi se i žene koje su ponudile da zajedno sa mnom pričuvaju to dete. Znači mnogo kada vidite da i dalje u društvu postoje empatija, saosećanje, solidarnost... - kaže Nina.

VIDEO: Procureo skandalozan snimak iz škole: Učiteljica vukla autistično dete po podu

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Кастор

    25. februar 2019 | 20:35

    Људкси, човечански, феноменално. Текст треба да буде ударна вест, да буде мало лепих ствари.

  • B......

    25. februar 2019 | 21:19

    Velicanstveno. Neka da Bog da se ova dobrota umnozava i jedni drugima pomazemo u ime ljubavi Bozje koja nas sve pokriva

  • Vladimir

    25. februar 2019 | 21:16

    Ne gubite veru u ljude.zivot nije politika.svaka cast za takav gest.takvih ima mnogo ali se plase osude od drustva.narode moj ne dozvoli da takvi pobede,nego ovakvi posteni,dobrotvori.svaka cast devojko-zeno.imas moju podrsku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA