≫ 

Škola u Valjevu gradi se 20 godina: Trebalo je da zazvoni za početak drugog polugodišta, ali zbog 60 stvari ona nije bezbedna za đake (FOTO)

Postoji spisak stvih stvari koje treba otkoniti pre preseljenja, a na njemu se nalazi skoro 60 stavki. Između ostalog, problem je sa strujom, vodom, a čak i u dvorištu ima nedostataka

  • 6

U osnovnoj školi u najvećem valjevskom naselju Brđani, koja se gradi skoro dve decenije, još uvek se nije čulo školsko zvono, niti su učenici seli u školske klupe.

Preseljenje đaka iz stare OŠ "Milovan Glišić" odloženo je za proleće, iako gradski čelnici tvrde da je nova škola u Brđanima bila spremna da u drugom polugodišnu počne da radi i primi prve đake. Konačnu odluku o tome da preseljenja u drugog polugodištu neće biti, doneo je Školski odbor, čiji je stav da se još nisu stekli uslovi za to i da će preseljenje biti posle prolećnog raspusta.

ČELNICI GRADA TVRDE DA JE OBJEKAT SPREMAN ZA UČENIKE

- Predstavnici grada Valjeva su se u razgovoru sa izvođačima radova i direktorkom škole Natašom Badovinac uverili da je novi objekat sa najsavremenijim nastavnim sredstvima spreman da primi učenike. Sada ostaje da se menadžment škole i zaposleni organizuju i izvrše preseljenje u novi savremeni objekat objavljeno je na gradskom sajtu 10 dana pred početak drugog polugodišta.

Osnovna škola "Milovan Glišić"; Foto: Telegraf.rs

ŠKOLSKI ODBOR I SAVET RODITELJA KAŽU DA JE ZGRADA NEBEZBEDNA

Nakon toga, ubrzo se oglasili Školski odbor, Savet roditelja i direktorka škole zajedničkim saopštenjem za javnost u kome tvrde da nova škola nije potpuno bezbedna, te dok se ne otklone nedostaci, ne postoje uslovi za preseljenje u novi školski objekat.

- Grad Valjevo je kao investitor dobio rešenje o upotrebnoj dozvoli za novi objekat škole 6. decembra prošle godine, a isti je dostavljen školi 30. januara ove godine, kada je upućen i poziv za promopredaju novog objekta. Direktorka škole je tada odbila da potpiše zapisnik o primopredaji, zbog uočenih brojnih nedostataka u novom objektu, koji mogu da ugroze bezbednost učenika i zaposlenih - navodi se u saopštenju.

U OŠ "Milovan Glišić" tvrde da je, iako nije obavljena primopredaja objekta, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović poslao zahtev školi za preseljenje, što je Školski odbor, kao upravni organ škole, odbio da prihvati.

- Nije prihvaćen zahtev da škola bude preseljena u februaru i predlaže se da početak nastave u novom objektu otpočne nakon prolećnog raspusta. U obrazloženju Školski odbor se poziva na ranije podržanu odluku direktora škole da ne potpiše zahtev o primopredaji novog objekta zbog uočenih nedostataka. Svi zaposleni u školi upoznati su sa odlukom Školskog odbora i jednoglasno su je podržali - navodeno je u zajedničkom saopštenju za javnost.

Osnovna škola "Milovan Glišić" i dalje je prazna; Foto: Telegraf.rs

60 STVARI MORA DA SE PROMENI PRE PRESELJENJA

Medijima je dostavljen spisak stvih stvari koje treba otkoniti pre preseljenja, a na njemu se nalazi skoro 60 stavki, koje se tiču struje, vode, nedostataka u dvorištu škole i drugih nedostataka.

Na primedbe predstavnika OŠ "Milovan Glišić" gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović kaže da objekat početkom decembra prošle godine dobio upotrebnu dozvolu, i da je škola spremna da primi đake. Odgovarajući na pitanje zbog čega škola ona još uvek nije useljena Gvozdenović je rekao da ne zna, navodeći da je lokalna samouprava uradila sve što je do njih.

GRADONAČELNIK VALJEVA: URADILI SMO SVE ŠTO JE DO NAS

- Naš stav je da je nova škola spremna da primi đake. Čim su nadležne službe izdale upotrebnu dozvolu za taj objekat, jasno je da oni koji su zadzženi za taj posao smatraju da je objekat spreman da se privede nameni i nemam razloga da sumnjam u stručnost ljudi koji su o tome odlučivali. Grad je, u međuvremenu, dobio sve primedbe koje ima direktorka škole i mi smo iste prosledili Ministarstvu prosvete i Jedinici za upravljanje projektima da se o njima izjasne. Što se tiče nas, lokalna samouprava je učinila sve da taj objekat konačno bude u funkciji - rekao je za Telegraf gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

U ŠKOLI NEMI DOK SE PROBLEM NE REŠI

Odgovor na ove tvrdnje prvog čoveka Valjeva nije moguće dobiti u OŠ "Milovan Glišić", jer je u zajedničkom saopštenju navodeno da se predstavnici te škole ovim povodom više neće oglašavati dok ne bude doneta konačna odluka o preseljenju škole.

Izgradnja škole u Brđanima počela je 2000. godine, a iste godine radovi su prekinuti. Izgradnja je nastavljena 2003. i 2004, a godinu dana kasnije, zbog nedostatka para, radovi su konzervirani.

Radovi na toj školi, posle višegodišnje pauze, nastavljeni su tek 2011. godine, ali se su zbog nedostatka para, radovi na tom objektu od 5.000 kvadrata, proteklih godina izvodili fazno.

VIDEO: Investitor ne odustaje, opet nastavak nelegalne gradnje uprkos zabranama

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    27. februar 2019 | 07:36

    U valjevu je sve napreDNO

  • Milic

    27. februar 2019 | 07:42

    Bravo srbijo samo napredno obecanje ludo radovanje .

  • Sasa

    27. februar 2019 | 07:27

    Dodjite u Leskovać, u školi "Josif Kostić" čije je renoviranje trebalo da se završi prošle godine. Deca nam se smzavaju po iznajmljenim prostorijama, a juče je gradonačelnik izjavio da će je pustiti u rad "krajem septembra"??? Samo nije rekao koje godine? A novac za renoviranje je potrošen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA