≫ 

Smenjen direktor Doma za lica ometena u razvoju kod Blaca u kome su u stravičnim uslovima umrle tri osobe

Pokrenuta je policijska istraga, izveštaj je prosleđen Višem javnom tužilaštvu na dalјe postupanje i čeka se izveštaj o obdukciji

  • 36

Kako Telegraf saznaje, smenjen je Srđan Aničić, direktor Doma za lica ometena u razvoju kod Blaca u kome su u stravičnim uslovima preminule tri osobe.

- Naša inspekcija je bila u Domu u Blacu i pre ove poslednje smrti. Direktor je dobio detaljne isntrukcije šta sve mora da promeni, ali on to nije ispoštovao. U skladu sa brojnim propustima koje je napravio, ministar Zoran Đorđević je naložio da direktor bude smenjen - rekli su za Telegraf.rs iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Direktor je, kako oni navode, smenjen još prošle nedelje, odmah nakon smrti mladića Stevana Đorđevića (25).

Stevan Đorđević preminuo je 1. februara Foto: Privatna arhiva

Inspekcija je tada poslednji put bila u Domu u Blacu, ali pre toga Aničiću je još tokom nekoliko prethodnih inspekcijskih nadzora naloženo šta sve treba da hitno promeni. Instrukcije je dobio tokom posete inspektora na terenu, konsultativnih razgovora telefonom i dopisima. Nadzori su vršeni u oktobru, januaru i febraru.

Na njegovo mesto postavljen je neuropsihijatar dr Dragijana Tijanić, a iz Ministarstva ističu da će, u skladu sa procedurom, nastojati da otklone sve nepravilnosti koje su postojale u prošlom periodu.

Dom u Blacu Foto: Telegraf

MLADIĆ PRONAĐEN SA MASNICAMA, KAO DA JE CELO VEČE PROVEO NAPOLJU

Podsetimo, u roku od mesec dana preminula su čak tri štićenika ovog Doma.

Poslednji do njih bio je Stevan Đorđević, koji je hospitalizovan sa telesnom temperaturom od 25 stepeni i imao je masnice po rukama i nogama.

Roditelji su posetili sina četiri dana pre nego što je umro i nisu primetili da je teško bolestan.

Smenjen direktor Srđan Aničić Foto: Telegraf

- Pozvao sam Dom u Blacu 31. januara oko 9 časova ujutru da se raspitam kako nam je dete. Redovno smo ga posećivali i brinuli o njemu koliko smo mogli u takvim okolnostima. Rekli su nam tada da je nešto bolestan i da će nam javiti uskoro šta se dešava. Ponovo sam pozvao oko 11 časova i tada sam saznao da nam je dete prebačeno za Prokuplje. Odmah sam se sa suprugom uputio tamo - rekao je mladićev otac Žarko.

Prema njegovim rečima, Stevan je bio živ kada su stigli, ali potpuno hladan.

Bio je pokriven sa nekoliko ćebadi i u krevetu pored njega bile su plastične flaše napunjene toplom vodom, ali lekari nisu mogli da ga ugreju. Imao je simptome kao neko ko je celu noć proveo napolju, a naš sin je bio gotovo nepokretan. Kretao se samo uz tuđu pomoć, tako da to nije imalo logike. Nije mogao sam da napusti postelju - priča otac.

Stevan je preminuo 1. februara, a roditeljima je rečeno da je uzrok upala pluća. Oni ipak čekaju da poslednju reč daju toksikološki nalazi obdukcije, za koje je potrebno dva meseca.

Dom za smeštaj odraslih lica ometenih u razvoju; Printskrin: Youtube/Gorica Segovic

NEHUMANI USLOVI

Prema navodima medija, uslovi za negu osoba ometenih u razdvoju u pomenutom Domu su katastrofalni i nehumani, što je takođe predmet istrage.

Kako su novinari posle vesti o smrti treće osobe došli u Dom, primljeni su samo u delu u kojem su zaposleni. Ono što su tu mogli da primete to je samo da grejanje nije na zavidnom nivou. Dalje kroz Dom im nije bilo dozvoljeno da idu, tako da nisu mogli da se uvere u to u kakvim uslovima borave štićenici.

KREVETI BEZ DUŠEKA, GREJANJE LOŠE

Meštani Blaca ispričali su da korisnici doma žive u lošim uslovima.

- Zidovi su katastrofalni, slabo se greje, kreveti su bez dušeka, samo neki sunđeri... Užas! Čula sam i da se pacijenti šetaju goli, da ih ne oblače, dok se dvorištem širi nesnosan smrad, najverovatnije zbog kanalizacije - ispričala je jedna žiteljka Blaca.

VIDEO: Laboratorija za decu ili kuća strave i užasa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera dk

    26. februar 2019 | 11:11

    Bitno je da vam Beograd svetli više od pola godine i arči se struja, a za ovakve ustanove se nema para .... nažalost, mi smo nenormalan narod koji je izgubio osećaj za sve ljudske norme

  • Jeretik

    26. februar 2019 | 13:04

    Zasto smena samo direktora ! Svi koji tu rade su saucesnici u zlocinu "sprovodjenja nehumanosti " ,gledali , cutali ,izvrsavali .

  • Asdf

    26. februar 2019 | 10:48

    Cuj smenjen! A da odgovara krivicno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA