≫ 

Muškarci stariji od 30 godina koji nisu služili vojni rok, ipak će morati u vojsku mesec dana

Cilj sprovođenja obuke je obučavanje mlađih kategorija, od 30-35 godina

Građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je služili civilno moraće u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije, pa će tako tokom godine biti pozvano nekoliko stotina vojnih obveznika.

U oktobru 2018. godine je prvi put organizovano obučavanje rezervnog sastava, navodi Alo. U centre za osnovnu obuku Vojske Srbije na prvi deo obuke, tada je upućena prva grupa vojnih obveznika koji su prevedeni u rezervni sastav. Dakle, reč je o neobučenim pripadnicima rezervnog sastava. U ovoj godini planirano je njihovo upućivanje u centre Vojske Srbije na specijalističku obuku.

Stariji od 30 koji nisu služili vojsku i oni koji su je služili civilno moraće u rovove, Foto: mod.gov.rs

Takođe, u ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru, za upućivanje rezervista na osnovnu obuku. Obuka ima dve faze koje traju po 15 radnih dana, s tim što je druga faza obuke specijalistička. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine odnosno po 15 radnih dana u kalendarskoj godini. Nakon završetka obuke, svi će biti raspoređeni u rezervni sastav Vojske Srbije.

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i budu prevedene u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

I devojke mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, Foto: mod.gov.rs

DO 60 GODINE 

Vojnici iz rezervnog sastava koji su u radnom odnosu, a pozvani su na obuku, zakonom o radu zaštićeni su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa. Njima tokom trajanja obuke, Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok vojniku u rezervnom sastavu, koji samostalno obavlja delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj osoba navršava 60 godina života. Cilj sprovođenja obuke jeste obučavanje mlađih kategorija, od 30-35 godina.

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne.

VIDEO: Predstavljeno naoružanje i oprema Vojske Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. februar 2019 | 21:12

    Nepravi te se ludi uvedite lepo vojni rok i gotovo bez voske nema nicega

  • Pasa Pujkic

    28. februar 2019 | 22:27

    Ovamo necemo da damo Kosovo, ne mogu da nam ga otmu, a kad kazu hajde na sluzenje vojnog roka mesec dana, svi junaci u crnu zemlju pogledase😊

  • Red briggade

    28. februar 2019 | 22:29

    Najteže će pasti ovima što su u brigadama travara, nenaviknuti na mesec bez dopa...a to što kažu neće da idu ...i "ćuran nije 'teo na svadbu, pa ga odneli"...he he,živela Srbija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA