≫ 

Srbija ušla u top 10 zemalja sa najvećim povećanjem slučajeva malih boginja za godinu dana, upozorava UNICEF

Od početka epidemije u Srbiji oktobra 2017. godine, Ministarstvo zdravlja je aktiviralo povećan nadzor i preventivne mere, što je dovelo do smanjenja broja novo-inficiranih

  • 9

Broj globalnih slučajeva malih boginja povećao do alarmantnog nivoa, a situacija je najkritičnija u deset zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, a među njima je i Srbija, upozorio je danas Unicef.

Globalno gledajući, 98 zemalja je izvestilo o povećanom broju slučajeva malih boginja u 2018. godini u odnosu na 2017-u, što predstavlja opadanje napretka u borbi protiv ove bolesti.

Deset zemalja sa najvećim povećanjem slučajeva u periodu između 2017- 2018 su : Ukrajina: 30.338, Filipini: 13.192, Brazil: 10.262 , Jemen: 6.641, Venecuela: 4.916, Srbija: 4.355, Madagaskar: 4.307 , Sudan: 3.496 , Tajland: 2.758 i Francuska: 2.269.

Epidemija u Srbiji je nastala zbog toga što određene grupe u opštoj populaciji nisu bile vakcinisane, a njihov broj je bio dovoljno veliki da dovede do cirkulacije virusa i širenja infekcije, navodi se u saopštenju Unicefa.

Epidemija je ukazala na značajan broj odraslih osoba koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane, kao i da ima dosta dece mlađe od pet godina koja nisu vakcinisana zbog oklevanja roditelja uzrokovanog glasinama o kvalitetu i bezbednosti MMR vakcine i navodnoj povezanosti sa autizmom.

"Skoro svi slučajevi se mogu sprečiti, a ipak deca podležu zarazi čak i u mestima gde jednostavno nema nikakvog opravdanja da se to desi", rekla je Henrieta H. Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

Skoro svi slučajevi se mogu sprečiti; Foto-ilustracija: Profimedia

Od početka epidemije u Srbiji oktobra 2017. godine, Ministarstvo zdravlja je aktiviralo povećan nadzor i preventivne mere, što je dovelo do smanjenja broja novo-inficiranih.

U februaru ove godine, zabeležen je samo jedan slučaj malih boginja, i očekuje se da će se epidemija zaustaviti za nekoliko meseci, navodi se u saopštenju Unicefa.

Da bi podržao napore Vlade, UNICEF i partneri su sproveli istraživanje o znanju, stavovima, praksama i ponašanju kako bi se povećalo razumevanje faktora koji uzrokuju oklevanje roditelja da vakcinišu svoju decu; razvili i sproveli kurs za 150 zdravstvenih radnika o interpersonalnoj komunikaciji sa oklevajućim roditeljima o imunizaciji; započeli aktivnosti sa Vladom da se unapredi lanac snabdevanja vakcinama; i sačinili nacrt komunikacione strategije kako bi se reagovalo na bojazni ljudi u vezi sa imunizacijom.

U Ukrajini, Filipinima i Brazilu je bio najveći porast slučajeva od 2017 do 2018. godine.

Samo u Ukrajini je zabeleženo 35.120 slučajeva 2018. godine, a prema podacime Vlade ove zemlje, dodatnih 24.042 osoba je zaraženo samo u prvih par meseci 2019. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia

Na Filipinima je ove godine zabeleženo čak 12.736 slučajeva malih boginja i 203 smrtna ishoda, dok je tokom cele 2018. godine zabeleženo 15.599 slučajeva.

“Ovo je poziv za uzbunu. Imamo bezbednu, efikasnu i jeftinu vakcinu protiv ove izuzetno zarazne bolesti - vakcinu koja je u poslednje dve decenije godišnje spasila milion života”, izjavila je Fore.

Ovi slučajevi se nisu pojavili preko noći, ukazuje ona i upozorava da će nedostatak akcije danas imati katastrofalne posledice za decu sutrašnjice.

Male boginje su visoko zarazne, više nego ebola, tuberkuloza ili grip. Virus može da se prenese čak i dva sata nakon što zaražena osoba napusti prostoriju.

Prenosi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, što može da dovede do smrti pothranjene dece ili beba koje su previše male da bi dobile vakcinu.

Kada nastupi zaraza, ne postoji konkretan način da se bolest leči, te je vakcinacija jedini način da se spasu životi dece.

Foto: Profimedia

Kao odgovor na ovu situaciju, UNICEF sa partnerima daje podršku vladama da najhitnije dopru do miliona dece u celom svetu.

Veliki broj zabeleženih slučajeva malih boginja u 2018. godini u zemljama koje nisu imale slučajeve u 2017. godini - Brazil: 10.262 Moldavija: 312 Crna Gora: 203 Kolumbija: 188 IstočniTimor: 59 Peru: 38 Čile: 23 Uzbekistan: 17 .

Loša zdravstvena infrastruktura, građanski nemiri, nedovoljna svest, nepoverenje i oklevanje za vakcinaciju su u nekim slučajevima prouzrokovali epidemiju i u razvijenim i u zemljama u razvoju.

Tako je, na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležen 791 slučaj, što je šestostruko povećanje od 2017 do 2018. godine.

Epidemija se nedavno pojavila u državama Njujork i Vašington.

VIDEO: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    3. mart 2019 | 13:15

    Nije cudo sto smo podlozni zaraznim bolestima za koje ocigledno postoje egikasne vakcine kada neodgovorni pojedinci sire nevericu o svetskoj zaveri, dele recepte za odbranu u obliku kiselog kupusa, tucane paprike I rakije.....a posle se nademo I iznenadimo sto smo na vrhu zaraznih bolesti u svetu. Primitivizam se prosirio I uspesno deluje.

  • Ja

    3. mart 2019 | 11:19

    U 21.veku ne vakcinisati dete i misliti da urođena genetska bolest, tj. Autizam nastaje od vakcine, je najblaže receno osnovna nepismenost, zaglupljenost i neobrazovanost roditelja. Na taj način ugrožava te zdravlje svoga deteta, kao i dece koja zbog autoimunih ili nekog drugih bolesti ne smeju da se vakcinišu. Takođe, ugrožava te nas odrasle koji nismo nikada primili vakcinu jer nije bila obavezna tada ili one koji nisu primili sve doze jer se ranije nije radila revakcinacija. Znaci, ja bih sve vas u zatvor a decu dala na usvajanje kad ne umete da brinete o njima!

  • Sale1971

    3. mart 2019 | 10:37

    Jeli I Sirijci plaćaju kazne za ne vakcinisanje ili država samo našu decu želi da razboljeva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA