≫ 

U 60. godini saznala da su joj roditelji stric i strina: Tada je na ostavinskoj raspravi u Nišu počela agonija

Ona je pokrenula postupak za utvrđivanje očinstva i zatražila da DNK analizom dokaže da joj roditelji nisu stric i strina, kako to piše u matičnim knjigama

  • 8

Žena (60) sa juga Srbije do smrti svojih roditelja nije znala da pravno nije njihova, već kćer svog strica i strine. Da joj roditelji nisu ni otac ni majka saznala je tek prilikom ostavinske rasprave, kada joj je jedan od sanaslednika osporio pravo na njihovu imovinu.

Zaprepašćena žena obratila se Zavodu za sudsku medicinu u Nišu da u poznim godinama sazna čije je dete, gde je ovih dana DNK analizom ustanovljeno da su je roditelji zaista rodili, a da je galimatijas napravio matičar prilikom upisa u knjigu rođenih.

Ivan Stojanović, načelnik odeljenja za DNK i biološke tragove u niškom Zavodu za sudsku medicinu kaže da je zabuni kumovao nesvakidašnji sticaj okolnosti.

- Deda te žene i njegov rođeni brat bili su blizanci, pa su odlučili da svojim sinovima daju ista imena. Pukim slučajem obojica su se oženili ženama koje su se takođe zvale isto, pa se desilo da dva brata od strica imaju ista imena ali i njihove supruge. Kada je matičar upisivao u knjigu rođenih dete, sada ženu staru 60 godina koja nam se obratila, verovatno je za njene roditelje proglasio ljude koji su mu se prvi pojavili u matičnoj knjizi venčanih polazeći od njihovog imena i prezimena a ne uzimajući u obzir njihov JMBG. Tako se desilo da su joj zvanično roditelji bili stric i strina - objašnjava Stojanović.

Ivan Stojanović, načelnik odeljenja za DNK i biološke tragove u niškom Zavodu za sudsku medicinu; Foto: Telegraf

Klupko je počelo da se odmotava posle smrti njenih roditelja, kada je na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih ustanovljeno da žena koja je tražila nasleđe svojih roditelja, nije njihov potomak, već da su joj otac i majka stric i strina.

- Ona je pokrenula postupak za utvrđivanje očinstva i zatražila da DNK analizom dokažemo da joj roditelji nisu stric i strina, kako to piše u matičnim knjigama, već ljudi za koje je smatrala da su joj otac i majka - kaže Stojanović.

On dodaje da je uporednom analizom DNK nje i njenog rođenog brata ustanovljeno da joj stric i strina nisu roditelji, te da ima pravo na nasleđe koje joj je osporeno.

Ovo nije prvi put da niški Zavod za sudsku medicinu DNK analizom rešava neuobičajene sudske sporove. Tako je prošle godine na zahtev suda, a po tužbi EPS-a veštačen DNK osobe osumnjičene za krađu struje koja je tvrdila da nije postavila magnet koji je ometao rad električnog brojila.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    6. mart 2019 | 12:03

    Ja kad izmem svoj izvod iz maticne knjige rodjenih vidim imena svojih roditelja ali i njihove maticne brojeve ispod, a ova to nije videla 60 godina??

  • Kiki

    6. mart 2019 | 12:36

    Nauka je stvarno napredovala. Do pre oko 40 godina sud nije imao na raspolaganju ove analize

  • cica

    6. mart 2019 | 12:04

    Ne vidim nikakav problem, ako ima izvod iz maticne knjige da su joj oni roditelji. Niko drugi ne moye naslediti sem nje. A ako ispituje dnk za istinu onda ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA