Kada se Danijela rodila, lekari su mislili da neće moći da vidi i čuje: Ovo je poruka prve slepe osobe koja je završila Muzičku akademiju u poslednjih 60 godina (VIDEO)

Preporučila bih ženama da se bore za svoje mesto, da budu uporne i istrajne

  • 7

Za slepe pijaniste čuli smo u filmovima, čitali smo o njima u knjigama i učili u školi, a sve to vreme nismo znali da jedan takav biser imamo u svom dvorištu. Danijela Petrović je pijanista, profesor i prva slepa osoba koja je u poslednjih 60 godina završila Muzičku akademiju.

Kao bebi rođenoj pre vremena, prognoze lekara nisu bile optimistične. Strahovali su da neće moći ni da vidi, ni da čuje. Danijela priča kako nikada nije posebno patila zbog toga što ne vidi, takav je, prosto, bio njen život, a na njoj je bilo da ga maksimalno iskoristi. I to je i učinila.

Išla je u školu, sa mamom je učila da čita prstima, a onda se, potpuno slučajno, upoznala sa muzikom kada je, tražeći drugaricu u školi, začula zvuk klavira.

- Počela sam da sviram u devetoj godini. Sviram od trećeg razreda osnovne škole. Često se sa muzikom budim i uspavljujem, za mene je muzika sve, od hobija do profesije. Ipak, ima dana kada ne puštam muziku, jer radim u školi sa muzikom i sama je sviram, pa mi je nekada previše muzike. Ima dana kada mi i nije do nje - kaže Danijela za Telegraf.

I mada su roditelji maštali da Danijela svira harmoniku, čim je naučila prve tonove, ona se nije odvajala od klavira. Kada je došlo vreme za studije, nije bilo dileme - upisala je Muzičku akademiju.

Drugarice su joj diktirale gradivo, jer nije bilo knjiga na Brajevom pismu. To Danijelu nije sprečilo, pa je akademiju završila sa desetkom.

Život je ubrzo ponovo naveo u njenu staru školu za decu oštećenog vida, samo što je ovaj put bila sa druge strane katedre. Rad sa decom nije lak, ali sve teškoće padaju u vodu kada ih na nekom javnom nastupu čuje kako sviraju.

- Mojim đacima preporučujem da slušaju dečju muziku, jer je ona važna za stvaranje njihovog muzičkog ukusa. A posle dečje mogu da krenu redom, zabavnu, pa instrumentalnu, koju ni ja nisam volela kada sam bila mala, sve dok nisam počela da sviram klavir - kaže Danijela za Telegraf.

Danijela je jedan od dobitnika nagrade "Naj žena" koju svake godine dobija deset žena iz Srbije. Na dodeli nagrada odsvirala je Šopenovu kompoziciju, a pitali smo je šta bi preporučila ženama u susret osmom martu.

- Preporučila bih ženama da se bore za svoje mesto, da budu uporne i istrajne, jer ne smemo da odustanemo od cilja koji smo zacrtale. Bile naj žene ili samo žene, svaka od nas ima vrlina i mana i svaka ima svoju struku u kojoj mora da istraje - priča Danijela.

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA