≫ 

U školi u Bačkoj Topoli prosvetni inspektori posle pisanja o stravičnom vršnjačkom nasilju: Direktorka će se oglasiti tek posle vikenda

Majka kaže da je njen sin od početka školovanja bio žrtva nasilja, te da je zbog toga promenio i školu

  • 4

U osnovnoj školi “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli danas su bili prosvetni inspektori, ali nije poznato da li njihov dolazak ima veze sa slučajem dečaka G. N, koji, prema tvrdnjama njegove majke, godinama trpi vršnjačko nasilje.

Da li dolazak prosvetnih inspektora ima veze sa tim slučajem - u školi nisu mogli ni da potvrde, ni da demantuju za Tanjug. Direktorka će se oglasiti u ponedeljak, nakon sastanka sa koordinatorom Tima Ministarstva prosvete za zaštitu od nasilja i Školske uprave, najavili su u toj školi.

- Direktorka je trenutno na sastanku sa prosvetnim inspektorima. Zvanično ćemo se kao Škola, oglasiti u ponedeljak, kada će direktorka dati izjavu. Do tada, nećemo davati izjave medijima - rekli su za Tanjug u školi Čaki Lajošu toj školi.

Majka i maltretirani dečak; Foto: Facebook/Dejana Deks Draškić

Vršnjačko nasilje nad trinaesetogodišnim dečakom G. N. počelo je pre nekoliko godina, a kulminiralo je prošle godine, kada su ga trojica dečaka pretukla na igralištu bačkotopolske gimnazije. Dečakova majka Dejana Draškić kaže da je dete dolazilo kući u suzama, molilo je da ne ide više u školu, počeo da se povlači u sebe i da muca.

Majka kaže da je njen sin od početka školovanja bio žrtva nasilja, te da je zbog toga promenio i školu, te iz Osnovne škole “Nikola Tesla” prebačen u OŠ “Čaki Lajoš”. Nasilje je, tvrdi, i u toj školi nastavljeno. Draškić je, inače, samohrana majka, koja se nalazi u invalidskim kolicima.

Osim G. N. ona ima još dvoje maloletne dece, devojčicu i dečaka, sa Daunovim sindromom. 

Njen sin je godinama žrtva vršnjačkog nasilja, Foto: Profimedia, Alamy

Ona kaže da je situacija kulminirala prošle godine, kada su njenog sina pretukla dvojica dečaka u školskom dvorištu, kada je sa njim bila I njegova sestra. Tada su lekari utvrdili da ima hematom na potkolenici, crvenilo, nekoliko otoka, te utvrdili da je dečak pretrpeo stres, da ima bolove I nagon za povraćanjem.

Slučaj je prijavljen policiji.

- Bojim se za sinovljevu bezbednost baš zbog toga što je odluka od januara meseca Višeg javnog tužilaštva Subotice takva kakva jeste. Samo protiv dvojice mladića će biti podneta prekršajna prijava, jer kažu da se nisu stekli elementi krivičnog dela nasilničkog ponašanja. Strah me da mu opet nešto ne urade, sad su im odrešene ruke - kaže ova samohrana majka.

Zbog ovog slučaja oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je apelovala na sve nadležne institucije da odmah preduzmu sve raspoložive mere.

- Ne ulazeći u odluku tužilaštva povodom nasilja koje je dečak pretrpeo od učenika škole koju pohađa, prema raspoloživim podacima u ovom slučaju je očigledno da je reč o diskriminaciji na osnovu imovnog stanja. Stigmatizacija i isključivanje dece zbog njihovog imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva može dovesti do ozbiljnog problema u njihovom daljem odrastanju, razvoju i socijalizaciji - navodi poverenica Janković.

Poverenica upozorava da se može zaključiti da su i drugi članovi porodice izloženi diskriminaciji, jer majka dečaka, koja je i sama godinama bila u invalidskim kolicima, navodi da je sprečena da radi zato što brine o devetogodišnjem sinu koji živi sa Daunovim sindromom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    7. mart 2019 | 13:31

    Ne shvatam zasto se zrtve prebacuju u druge skole?! Pa valjda pocinioce treba odstraniti, u specijalna vaspitna odeljenja ili popravne domove ako treba! Ovako se nasilju gleda kroz prste a zrtve su prepustene same sebi!!! Ovome se moze stati na put samo ostrim i trenutnim merama!!!

  • Silvija

    7. mart 2019 | 14:38

    Tu skola nemoze nista ,pravila su se promenila,nastavnci nemaju moc da se deci suprostave,kazne nemaju uticaj na decu ,jer ta deca tako rade i kod kuce,Jedino sto moze da pomogne a to je roditelje na sud ,jer oni veruju sve sto dete kaze-laze,Mi roditelji smo odgovorni za svoju decu do 18 god,hranimo ih ,stanuju kod nas,placamo im sve,nosimo ih na rukama ,ucimo ih lepom ponasanjuNe ucimo ih da drugu decu muce i ponizavaju Roditelji moraju da se upozore na takvo ponasanje jer to utice na dalji razvoj dece,pa ako mora i preko sudaZacrveni se mama ,tata,plati odstetu,uskrati mu njegove ljubavi prema tome i tome i slicnoTo je grozno i zalosno da deca placuci dolaze iz skole i da necu vise da idu skoluSkola je nasa buducnost bez skole smo nista

  • Milan

    7. mart 2019 | 20:14

    Kada sam procitao tekst uhvatila me muka i nervoza.. Ne znam sta bi uradio da je moje dete u pitanju ali neebi se dobro zavrsiolo po njih... A mogla bi ova trula drzava da reaguje, ne moguce da niko nije procitao ovo iz "vrha",??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA