U najozloglašenijem Domu za mentalno ometene u Tutinu smenjen direktor i imenovan novi

Još uvek nije poznato da li je bivši direktor smenjen ili je sam podneo ostavku

  • 4
Žena se guši, Dom za lica ometena u razvoju u Tutinu Foto ilustracija: Telegraf/Youtube/Sandzacka TV Mreza/Shutterstock

Diplomirani pravnik iz Beograda, Ivan Jezdić, imenovan je za novog vršioca dužnosti Doma za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, a nakon kontrole rada te ustanove u kojoj je krajem februara, za tri dana, umrlo troje štićenika.

Jezdić, kadar Pokreta socijalista, na toj poziciji će naslediti Omera Đondića iz Stranke pravde i pomirenja, a još uvek nije poznato da li je bivši direktor smenjen ili je sam podneo ostavku.

Poslednja smrt štićenice Doma Tutinu D.S. (32) desila se 26. februara uveče i nastala je, kako se pretpostavlja, usled gušenja hranom. Telo nesrećne žene prebačeno je u novopazarsku Opštu bolnicu gde je, po nalogu nadležnog tužilaštva, izvršena obdukcija.

Prema rečima jednog od radnika Doma, koji je želeo da ostane anoniman, pretpostavlja se da je D.S. jela u sobi što je protivno pravilima jer je predviđeno da osobe smeštene u toj ustanovi obeduju u trpezariji, pod nadzorom osoblja.

Printskrin: Youtube/Sandzacka TV Mreza

To je, prema navodima zaposlenih, treća smrt u toj ustanovi za tri dana, a zdravstveno stanje nekolicine njih loše.

- Situacija u Domu je veoma loša, štićenici borave u nehumanim uslovima. U objektu je neadekvatno grejanje, oni nisu dobro odeveni, nemaju zimsku garderobu, a često hodaju bosi. Mnogi ne znaju ni da kažu da im je hladno ili da su bolesni - ispričao je za Blic radnik Doma.

Ove navode potvrdilo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je u saopštenju navelo da je istog dana kada i D.S., prirodnom smrću preminula i B.S. (73), dok je tri dana ranije mrtav u krevetu pronađen G.V. (40). On je preminuo usled srčanog udara.

Zbog toga je Ministarstvo naredilo redovnu inspekciju rada te ustanove koja je izvršena 28. februara, a šta su inspektori uočili još uvek nije objavljeno. Iz ove institucije saopšteno je da ranije kontrole nisu uočile nepravilnosti u radu Doma.

Printskrin: Youtube/Sandzacka TV Mreza

- Tokom 2017. godine izvršen je inspekcijski nadzor nad radom Doma, nakon čega je došlo do smene tadašnjeg direktora. Inspekcijski nadzor po prijavi nakon jedne povrede korisnika i dve smrti, izvršen je u julu prošle godine kada je dokazano da nije bilo propusta - piše u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da je u oktobru 2018. godine utvrđeno da postoji napredak u radu Doma, ali je potrebno i dalje raditi na poboljšanju uslova smeštaja.

U ovoj ustanovi, u kojoj je trenutno smešteno oko 300 osoba sa mentalnim smetnjama, i ranije su se dešavali incidenti.

Tako je tokom 2013. godine jedan štićenik B.M., konzervom od paštete, odsekao polni organ B.J. koji je ranije preminuo prirodnom smrću.

Iste godine, F.M. je preminuo usleg davljenja hranom, a D.M. od trovanja alkoholom. Poslednja nasilna smrt desila se u leto 2016. kada je S.D. stradao nakon skoka sa drugog sprata zgrade.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    8. mart 2019 | 01:01

    vulinov kadar, oni cool.

  • Jeretik

    8. mart 2019 | 10:42

    Ako je bilo dovoljno sredstava a nisu namenski trošena sama smena je nedovoljna kazna , ako nije bilo sredstava, pa je zato sve ovako stravično, šta će se postići smenom?

  • Biljka

    8. mart 2019 | 01:53

    Svasta. Zar samo smenjen direktor? A sta je sa zapustenim sobama u kojima su sticenici boravili, i u kojima je zabranjen ulaz svima koji nisu sticenici?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA