U Srbiji pesticidima ubijeno više od divljih 2.000 ptica, postaju ugrožene vrste: Nema kažnjenih za veliki broj trovanja

Divlje ptice zbog trovača postaju ugrožene vrste

  • 7

U proteklih 19 godina u Srbiji od posledica trovanja stradalo je najmanje 2.054 divljih ptica.

Ovoliki broj otrovanih ptica alarmantan je, a pojedine zaštićene vrste gotovo su istrebljene, upozorili su stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U Društvu dodaju da je pesticid furadan najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica.

Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti.

Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za čak 70 procenata, a ta ptica dobila je status kritično ugrožene vrste. Populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, naveli su iz DZPPS.

Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97 orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja u istom periodu, podaci su iz baze DZPPS.

U toj bazi Vojvodina je mesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom.

Furadanom otrovan veliki broj ptica Foto: Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Predsednik DZPPS-a Milan Ružić rekao je da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova, za koje su odgovorni pojedini golubari označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Prema njegovim rečima, celoj situaciji doprinosi i nekažnjivost onih koji truju ptice.

- Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje pticanaveo je Ružić, ukazujući i da furadan nije teško pronaći i kupiti, o čemu svedoči i slučaj zabeležen prošle godine kada je DZPPS prijavio čoveka iz Sente koje je ovaj otrov prodavao na tezgi tokom vašara.

Takođe, ptice truju kreozanom i brodifakumom.

Podsetimo i da je krajem prošle godine zabeleženo masovno trovanje više od 70 životinja kod Vršca, na samom obodu grada.

Trovanje divlјih vrsta ptica i sisara se najčešće dešava putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divlјih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili semenom, koji su namerno tretirani sredstvima koji sadrže karbofuran i namerno postavlјeni kao mamci.

(Telegraf.rs/Voice)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    9. mart 2019 | 23:24

    Zabranite pesticide i insekticide u prodaji.

  • M

    9. mart 2019 | 23:10

    Sve truju i posle kukanje zemljoradnika kako je puno glodara.a sva moguca drveca su isekli da sto vise oru pa poglefajte kod nas u vojvodini neke oranice su tik uz asfalt.nema zelenog pojasa da sklonis auto ako ti stane nedaj boze.ostajes na putu.i niko ne odgovara.sve poseceno i ptice nema gde da se gnezde.postali smo katastrofa drzava i narod.

  • Dixi

    10. mart 2019 | 10:11

    FURADAN pa GLiFOSAT pa TOTAL itd i mi krivimo NATO ili MMR vakcinu za teska obolenja i autizam nasi poljoprivrednici prskaju cim pre stignu da bi bio bolji rod a sto nas truju i unistavaju to nije bitno !INSPEKTORI BI TREBALO DA KRENU PO NJIVAMA I UZIMAJU UZORKE I ISPITAJU SA CIM SE PRSKA PA CE I MANJE ZIVOTINJA BITI OTROVANO ! .? ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA