Američki vojnici držali predavanje u vranjskoj gimnaziji, a onda je Nikola ustao i počeo da priča o ratu: Sve o "incidentu i aplauzu" na ovom času

Čas su držali povodom 8. marta i to na engleskom jeziku da bi, kako je objašnjeno, đaci vežbali ovaj jezik

Američki vojnici iz Nacionalne garde Ohaja održali su đacima u vranjskoj Gimnaziji čas o svom humanitarnom radu i humanitarnim misijama koje sprovode. Čas su držali povodom 8. marta i to na engleskom jeziku da bi, kako je objašnjeno, đaci vežbali ovaj jezik.

I možda se za predavanje ne bi ni čulo da jedan Vranjanac, Nikola Stojiljković, nije ustao usred časa i Amerikancima na engleskom jeziku odbrusio:

- Nemate vi šta da tražite ovde. Drugo bi bilo da ste došli kao civili u grad koji rado prima goste odakle god da su, ali ne i goste u uniformama onih koji su ubijali našu decu - poručio im je Stojiljković, inače član Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) koji je na predavanje došao kao građanin.

On je rekao i da vojnici nisu dobrodošli i da je to prvi put još od Drugog svetskog rata da se okupatorska vojska nesmetano kreće i drži predavanja. Kako je naveo, NATO je u Vranju ubio 63 građanina.

Prema rečima partije, Stojiljkovićevo izlaganje je bilo propraćeno aplauzom učenika, što je, kako oni tvrde, nanelo „veliko poniženje američkim vojnicima i onima koji su rešili da im dozvole da drže predavanje“.

S druge strane, direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković kaže da su učenici aplauzom pozdravili i američke predavače, kao i da nije reč o NATO vojnicima.

- To je nacionalna garda Ohaja koja je, na inicijativu američke ambasade, došla u školu da povodom 8. marta govori o tome kako je biti žena u vojsci. Cilj je bio da pokažu kako se žena može osnažiti za mnoge životne okolnosti i situacije. Ja razumem da postoje različita gledišta o tom predavanju, da postoje i oni koji ga ne odobravaju, ali bar nazovimo stvari pravim imenom. To nisu bili NATO vojnici - napominje direktorka za Telegraf.rs.

Ove godine se navršava 20 godina od NATO bombardovanja, Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Ipak, na društvenim mrežama već se širi vest da su čas održali NATO vojnici, mada ni činjenica da su to Amerikanci iz nacionalne garde verovatno ne bi umanjila gnev građana. Od NATO bombardovanja Srbije uskoro se navršava 20 godina, a rane koje su ostale verovatno neće zaceliti nikada. Teško je zaboraviti nevine dečje žrtve i civile koji su ubijani zabranjenim kasetnim bombama.

Isto tako, međunarodni odnosi moraju se održavati, a da li ćemo to činiti kroz predavanja u školama ili samo diplomatske sastanke na najvišem nivou, ne menja činjenicu da moramo ići napred. Uz poštovanje prema žrtvama i pamćenje onoga što su nam učinili.

(M.Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    10. mart 2019 | 19:23

    Amerikanci iz Ohaja ili iz Oregona oli Illinoisa imaju zajednicku imenicu ONI su deo americke vojske ta ista vojska koja je 1999 zlocinacki ubijala Srbiju 78 dana i noci a potom 20 godina drzi vojno okupiranu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju. Oni svi su za patriotsku Srbiju OKUPATORI a za neke domace izdajnike to ONI ocigledno nisu.... Ostavka svih koji su pozvali okupatora po Srpskim ustanaovama centralne Srbije ! BRUKA !, sta reci vise !

  • Milos

    10. mart 2019 | 17:27

    Kao zakleti antikomunista i potomak 3 ravnogorska borca se slazem sa svim sto je Stojiljkovic izjavio.Nekad jesmo bili saveznici u oba svetska rata ali vise ne.Srbi i Amerikanci nikad vise na istoj strani.Pljunuli ste na nas i nase poginule u oba svetska rata.To se ne oprasta.Idite se druzite sa Albancima.Dalje od nas.

  • Sasa

    10. mart 2019 | 18:31

    Draga direktorka sto nisi zvala junaku srpsku vojsku da drzi predavanje nego okupatorsku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA