≫ 

Ovo je jedina škola u centru Beograda u kojoj broj učenika raste i to zbog jedne stvari koju će drugi đaci po Srbiji tek dobiti (FOTO)

Plan Ministarstva prosvete je da, za početak, ovaj projekat zaživi u 100 škola

  • 14

Osnovna škola "Drinka Pavlović" jedina je u užem centru Beograda u kojoj se broj đaka ne smanjuje. Naprotiv. Roditelji se svake godine utrkuju da svoje dete upišu baš ovde i to najviše zbog, kako direktor kaže, školske kuhinje.

Možda zvuči banalno, ali u situaciji kada nam školarci pola dana žive na čipsu i koka-koli, i kada je svako treće dete u Srbiji gojazno, ne čudi da bi mame i tate dale sve kada bi njihovi mališani u školi mogli da jedu "kuvano".

Obrok mora da sadrži povrće, a za užinu obavezno ide voće, Foto: A. Nalbantjan

Plan Ministarstva prosvete, o kojem je Telegraf.rs već pisao, je da, za početak, 100 škola u Srbiji đacima omogući ishranu baš kao škola "Drinka Pavlović". Evo kako to izgleda.

Učenici imaju užinu i ručak koji se spremaju tako da zadovolje nutritivne potrebe mališana u tom uzrastu. To znači da obroci imaju dovoljno vitamina, ugljenih hidrata, proteina... I mnogo manje šećera nego što su deca navikla.

BOGAT I ZDRAV RUČAK ZA 140 DINARA

To ukupno košta 220 dinara po danu - ručak je 140 dinara, a užina 80. Taman koliko đaci inače plate jednu pljeskavicu i sok.

Direktor škole Jole Bulatović, Foto: A. Nalbantjan

- Svega šest škola u centru Beograda ima kuhinju, ali nije svaka u funkciji da priprema hranu. To je velika obaveza i odgovornost. Škola mora da angažuje nutricionistu koji propisuje kako obroci treba da se pripremaju i mora da sarađuje sa Gradskim zavodom za javno zdravlje koji kontroliše u kakvim se uslovima hrana priprema. Zaposleni u kuhinji na svaka tri meseca idu da daju briseve da bi se proverila njihova higijena i zdravstveno stanje - objašnjava direktor škole Jole Bulatović.

Za dijabetičare i decu sa alergijama hrana se posebno priprema, Foto: A. Nalbantjan

Posebno se, dodaje on, priprema hrana za mališane sa alergijama ili dijabetesom. Kontroliše se nivo šećera koji dnevno unesu i vodi se računa da i njihovi obroci budu dovoljno kvalitetni kao i kod ostale dece. Roditeljima je ovo veliko olakšanje jer često, usled obaveza i radnog vremena od osam ili devet sati, ne stignu da skuvaju ručak.

Foto: A. Nalbantjan

- Od prvog do četvrtog razreda obroke koriste skoro svi đaci, a od petog do osmog manje, ali takođe ima onih koji redovno dolaze u kuhinju. Ne samo što su obroci zdravi, već se na taj način deca i redovno hrane, što je takođe vrlo važno za njihov razvoj - napominje Bulatović.

ZELENU SALATU JEDU SAMO KAD IM SE PODMETNE

Šef kuhinje Milena Obradović kaže da je najteži deo posla navići decu da jedu i povrće.

Šef kuhinje Milena Obradović, Foto: A. Nalbantjan

- Često moram da zabašurim brokoli ili zelenu salatu, da ih "podmetnem" ispod mesa ili krompira, da bi ih deca pojela. Đaci jednostavno nisu navikli da jedu povrće. Odbijaju da jedu i grašak, boraniju, šargarepu. Roditeljima bih poručila da se zdravi stilovi života uče u kući i da o tome upravo treba da misle kad su deca mala, jer ih je posle mnogo teže naterati - priča Milena.

Ovaj posao, kaže, ne bi menjala ni za šta na svetu. Ima dovoljno strpljenja i da svakom detetu ponaosob iseče meso ili ga ubedi da proba nešto za šta na prvi pogled kaže da je bljak.

Ovako se sprema za proslavu male mature, Foto: Telegraf.rs

- Pored toga što mora da zna da kuva, kuvar u školskoj kuhinji ovaj posao mora radi iz ljubavi - poručuje Milena.

VIDEO: Veroučitelj nasred časa sa decom otpevao jednu od najemotivnijih srpskih pesama

(M.Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto tako

    12. mart 2019 | 11:35

    Pre četrdeset godina svaka veća osnovna škola imala je svoju kuhinju, kao i radna organizacija, ali došlo vreme kad smo ,,progledali" pa smo to sve odbacili jer zaboga to je džiberski, treba savremeno da se hranimo, pa zar ove savremene roditelje nije sramota da im se deca hrane u ,,menzama" nego potrči u ,,mek"

  • BASA

    12. mart 2019 | 10:15

    Bravo i sve cestitke za " skolu Drinka Pavlovic " ! Danas je radno vreme od 8-10h. ili od 9-17h ! Mnogo ce znaciti roditeljima , jer dok stignu kuci ili odu po decu , zacas prodje dan a sve treba pripremiti za sutra !

  • Perke

    12. mart 2019 | 09:58

    Koliko ljudi ne razumeju koncept zdrave ishrane za skolarce, komentari govore sve...Kakvo poredjenje skolske kuhinje pre 40 godina i ovoga sto se sada desava u Drinki? Nekada dobijes parce belog leba sa najjeftinijom pastetom i neki jezivi caj za suvi obrok, a za rucak ti ubace 5 kasika masti i vegete u budjavi buckuris od povrca...Svaka cast za ministarstvo i ovaj projekat, jelovnik je odlican, izbalansiran sa zdravim i svezim namirnicama...i blago deci u OS Drinka Pavlovic...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA