Srbi se masovno sele u Mađarsku: Školske klupe u Malom Iđošu ostaju puste, gase se čitava odeljenja (FOTO)

Da bi zadržali učenike, u školi inoviraju nastavu

  • 10

Većina osnovnih škola u Srbiji ima sve manje đaka zbog čega su, u nekim mestima, ugašena pojedina odeljenja. Osnovna škola "Adi Endre" u Malom Iđošu ima za trećinu manje učenika nego pre 10 godina. Na smanjenje broja đaka dodatno utiče iseljavanje u susednu Mađarsku, pa se nadležni, na različite načine trude da zadrže stanovništvo.

Nekada ih je bilo više od 500, a danas u klupama sedi oko 350 đaka. Nastava na mađarskom jeziku održava se u 17 odeljenja. Manje je učenika koji nastavu slušaju na srpskom, a u školi ima i Egipćana i Albanaca. Učenici, sve češće, školovanje nastavljaju u susednoj Mađarskoj.

- Ima učenika koji posle osnovne škole, recimo srednju školu uče u Mađarskoj. Upišu se i tamo, idu u srednju školu. Ne samo deca već i ostali – ljudi i roditelji, idu za inostranstvo i to jeste problem - navodi Valentin Filep, direktor OŠ "Adi Endre" u Malom Iđošu.

Profesorka mađarskog jezika Marta Molnar; Foto: Printskrin RTS

Da bi zadržali učenike, u školi inoviraju nastavu.

- Danas smo učili kako da napišemo pismo. Oni do sada nisu pisali pisma, niti su ih ikada dobijali. Do sada nisu bili ni u pošti, i ne znaju kako se šalju pisma, kako se piše poštanska adresa. Danas komuniciraju samo preko Fejsbuka i ponekad im je teško da sklope složenije rečenice - objašnjava Marta Molnar, profesorka mađarskog jezika.

NEMA NACIONALNIH KONFLIKATA

Učenici navode da im je jedan od omiljenih predmeta matematika, jer kako kažu, podstiče na razmišljanje. Ali dodaju da vole i da čitaju.

Đaci imaju inovativnu nastavu; Foto: Printskrin RTS

U prve razrede, na mađarskom jeziku, svake godine upiše se oko 2.000 učenika. Za formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka potrebna je posebna dozvola resornog pokrajinskog sekretarijata. U selima se često na spisku novih đaka nalaze samo dva ili tri imena.

- Imamo naravno i srpsku, romsku i albansku decu i nemamo takozvane međunacionalne konflikte. Sa tim sam zadovoljan - navodi Filep.

Ogledna osnovna škola u Malom Iđošu ima i pet specijalnih odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju. Nastava se održava u dve smene.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA