≫ 

Usvojena beba koja je ostavljena ispred crkve u Čajetini: 40 ljudi prethodnih 5 meseci mu je bilo porodica

Posle 5 meseci provedenih sa lekarima mali Jovan odlazi kod usvojitelja

  • 5

Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Užicu Jovan Gavrilović ima sopstvenu lepo uređenu sobu. Tu uživa u muzici i crtaćima, okupiran je obiljem igračaka. Na toplinu medicinara koji o njemu brinu kao o sopstvenom detetu i na ljubav ravnu roditeljskoj, uzvraća širokim osmehom, stiskom ručica i zagrljajima. Beba ostavljena na pragu crkve u Čajetini 9. oktobra prošle godine nekoliko časova po rođenju, sada odlazi u svoju novu usvojiteljsku porodicu, posle pet meseci provedenih sa lekarima, sestrama i tehničarima.

- Nakon što je pronađen na pragu crkve, Jovan je smešten na Odeljenje neonatologije, a zatim je kao beba od 30 dana, stigao kod nas. Granica između strogo profesionalnog pristupa, između medicine i roditeljske ljubavi za dete, spontano se izbrisala. To je za nas uobičajeno. Borba za decu je više od posla, to je naše životno opredeljenje. Uz brigu za Jovanovo zdravlje, naša svakodnevica je porodična. Jovana ćete svakog trena videti u zaštitničkom naručju, a medicinare u roditeljskim poslovima: od hranjenja, menjanja pelena, igre... On je zato jedna zadovoljna beba - objašnjava prim. mr sc. dr Dara Božović, načelnica Dečjeg odeljenja.

U želji da Jovana upoznamo, morali smo malo da sačekamo. Glavni junak ove priče bio je u izlasku. Upoznavao je okolne parkove sa Daliborom, medicinskim tehničarem. Zatim se privio u zaštitnički zagrljaj glavne sestre Mirjane Ćopić, dok je sestra Stoja Božić nameštala krevetac za Jovanovu bezbrižnu popodnevnu dremku.

Beba će uskoro sa novom porodicom Foto: Shutterstock

- Na odeljenju nas ima oko 40, od spremačica, kuvarica, sestara i tehničara, do lekara. Svako od njih se na najbolji način postarao da Jovan poraste u srećnu i nasmejanu bebu. Neće nam biti lako da se od našeg dečaka odvojimo, ali je važno da nova porodica koja ga željno iščekuje, bude u prilici da sa Jovanom proživi njegov najraniji period. Centar za socijalni rad u Čajetini je proceduru usvajanja sproveo na najbolji mogući način. Tužni smo što Jovan odlazi, a znamo da moramo biti srećni, jer će naš junak dobiti pravu porodicu, punu ljubavi za njega - dodaje dr Božović.

Na medicinarima je sada novi izazov, da odlazak iz poznatog okruženja za Jovana bude što lakši. Dečak voljen i obasut pažnjom, nastaviće život u novoj porodici, a sa Dečjeg odeljenja užičke bolnice otići će kao nasmejana, emotivno zadovoljna i srećna beba. Iz zaštitničkih ruku medicinara, Jovan će u zagrljaj budućih roditelja, koji ga punog srca, željno iščekuju.

MILICA, SREĆKO I NIKOLA

Nije Jovan Gavrilović jedini mališan koga su užički medicinari na Dečjem odeljenju podgajili, ali jeste prvi u poslednjih nekoliko godina.

- Imali smo ovde dečaka koga je majka po rođenju bacila u trnje. Nazvali smo ga Srećko, u želji da njegov usud promenimo, a to se i dogodilo. On je danas srećan dečak i živi lepo sa svojom novom porodicom. Imali smo i Nikolu, on odrasta u hraniteljskoj porodici nadomak Užica. Našu Milicu, usvojio je par u pomoravskom okrugu i ona je okružena ljubavlju.Sa svim našim bebama i njihovim novim porodicama smo ostali u kontaktu...  - kaže dr Dara Božović.

POSLEDNJE ZRNO VERE

Biološki roditelji dečaka ostavljenog na pragu crkve nisu pronađeni.

- Sigurno je da je ova, najverovatnije veoma mlada žena, iz nama nepoznatih razloga bila prinuđena da dete ostavi. Užasno težak postupak ipak je obavila na inteligentan način. Dete je ostavila ispred Crkve Svetog arhangela Gavrila, u trenutku kada se na tom mestu pojavljuje veliki broj ljudi. Želela je da bude sigurna da će dečak biti pronađen. Ostavljanje deteta baš ispred crkve, predstavlja zrno vere, možda poslednje. To zrno vere je dečaka sačuvalo. Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik - moglo se čuti među užičkim medicinarima.

VIDEO: Žena pronašla i spasla tek rođenu bebu iz kanalizacije

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    14. mart 2019 | 13:32

    Neka te dragi Bog cuva... Suze su mi krenule. SRECNO kroz zivot, maleni andjele!!!

  • Cica S

    14. mart 2019 | 13:22

    Dusa mala, neka pronadje svoju srecu i put u zivotu..

  • Js

    14. mart 2019 | 14:15

    Crkve su Bozije Kuce, kada smo u bilo kojoj nevolji i tekako pomaze. Pravoslavni narod treba biti ponosan na NASU VERU. Iz licnog izkustva danas kazem da blize vere nema BOGU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA