≫ 

Pojavile su se zmije, počele su da izlaze iz skrovišta na sunce: Ne pravite ove greške jer one slobodno migolje oko nas (FOTO)

Zmije su uhvaćene na dva mesta u Beogradu

  • 13

Dolaze topli dani, a sa njima i sve čari proleća i leta, ali i opasnosti: Iz svojih gnezda izlaze ose, spremaju se i stršljeni, a u toplom vremenu uživaju i zmije.

Samo u Beogradu uhvaćene su već tri, a jedna od njih bila je čak metar dugačka.

- Ekipa Zoohigijene JKP "Veterina Beograd" uhvatila je juče zmiju u ulici Rudi Čajeveca 10 u Mirijevu i nakon toga pustila je u prirodno okruženje, kako inače i nalažu pravila. Reč je smuku (neotrovnica) dužine oko 1 metra. Takođe, ekipe Zoohigijene su pre dve nedelje na splavu u blizini Bulevara Nikole Tesle na Novom Beogradu uhvatili dve ribarice, takođe neotrovnice i pustili ih u prirodno okruženje - navode u ovom preduzeću.

Ljubitelji zmija uveravaju nas da je, ipak, baš svaka vrsta bezopasna, ako znamo da se prema njoj ophodimo. Kada pogledate u oči ovog hladnokrvnog stvorenja, koje palaca jezikom, verovatno ćete ostati i sami sleđeni, a to je i dovoljno da ne izazovete napad.

Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Zmija, kažu, napada samo u odbrani, pa bi osim ovih saveta možda trebalo pripaziti i kuda gazimo, da nam se putevi sa gmizavcem ne prepreče.

- Osim visibaba i ljubičica pojavljuju se i zmije. I njima je proleće, jedva su dočekale. I ne organizuju najezdu, samo se ponašaju sasvim normalno za gmizavačke pojmove. Smatramo da treba podsetiti na osnovna pravila ponašanja pri susretu sa zmijama, kako bi svima bilo dobro - napisali su u Srpskom herpetološkom društvu i objavili ova pomalo izuvijana pravila.

Verovali ili ne, Srbija je puna ljubitelja zmija i svi oni prate gmizavce koji su počeli da mile po šumama i poljima. Tako su ljubitelji poskoka sa prvim zracima pravog prolećnog sunca uhvatili i poskoka koji je promolio glavu među suvim granjem.

Ipak, ako se odlučite da snimate ova ledena stvorenja, budite oprezni, da ih ne uznemirite.

VIDEO: Ne varaju vas oči, ove žabe su se spasile uz pomoć smrtonosne zmije

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaganjac

    18. mart 2019 | 17:08

    Ja ubio sarku prosle godine,znam da je zasticena vrsta tebra ali jazmi je jazmi

  • milojko

    18. mart 2019 | 16:53

    "Osim visibaba i ljubičica pojavljuju se i zmije" I Bosanci na mijesalicama.

  • Brana

    18. mart 2019 | 16:28

    Nema kobnih gresaka sa zmijama u Srbiji.Jedna je malo opasnija i to je veoma retka sarka ioju 99 posto Srba u zivotu nikada i ne vidi a onaj 1 posto zna da ne treba da je dira i nema problema.Poskok je jedini pored sarke koji ima otrova alu takodje nista posebno a ja i ako imam kucu na jugu u planini i citam novine 40 godina,pratim vesti celog zivota,krecem se medju lovcuma i ljudima koji dosta vremena provode u prirodi jos nikafa nisam cuo da je u Srbiji nekoga ubila zmija za mojih 50 godina!I ujedi su retki a o smrti nema ni govora i zato ne dizite paniku i hajku na ove pre svega korisne zivotinje koje tamane glodare i ostale stetocine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA