≫ 

Raste koncentracija alergena u vazduhu, spremite se za ludilo: Polen počinje da divlja, a tek je počelo (SPISAK SVIH VREDNOSTI)

U narednom periodu očekuje se intenzivnije cvetanje breze, koja ima najveći alergeni potencijal

  • 0
allergy, Ambrozija, kijanje, alergija, devojka, kijavica, polen, prehlada Foto: pixabay.com

Ove nedelje koncentracije alergenog polena breze, javora, vrbe i hrasta imaju tendenciju porasta, a srednje vrednosti beleže poleni tise, čempresa, topole i bresta, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije (SEPA).

Rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji, Mirjana Mitrović, kaže za Tanjug da je trenutno "aktuelan" polen drveća, i to bresta, jasena, javora, čempresa, ali i topole.

U narednom periodu očekuje se intenzivnije cvetanje breze, koja ima najveći alergeni potencijal, kaže Mitrović. Ipak, nemaju sva zrna intenzivno jake komponente, ali unakrsnim kombinacijama s drugim alergenima pojačavaju simptome.

Cvetanje je već počelo, mada za sada nisu zabeležene prekogranične vrednosti, objasnila je ona. Mitrovićeva navodi da bi svi oni koji pate od polenske alergije trebalo u dogovoru s lekarom sa terapijom da počnu 10 do 15 dana ranije, pre nego što dođe do prekoračenja koncentracije alergena u vazduhu. Ona je savetovala da svi koji imaju problema sa alergijama izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

Foto: Printskrin/sepa.gov.rs

Mitrovićeva kaže da simptomi, među kojima su najčešći kijanje, curenje nosa, suzne oči i svrab, počinju već krajem marta i aprilu jer je tada u vazduhu prisutno 16 vrsta polenovih zrna, i ako nema kiše obično se tada registruju prekogranične vrednosti. Inače, merenja alergenog polena u vazduhu, na svim mernim mestima u Srbiji, SEPA je počela od februara.

Merenja na 20 mernih mesta, plus pet mernih mesta u Vojvodini, trajaće do novembra, a prate se 24 alergene vrste. Sve informacije o koncentracijama i vrstama koje su izmerene sa uzoraka, mogu se naći na sajtu www.sepa.gov.rs.

Podaci nisu trenutni, već od prošle nedelje, a u poslednjoj koloni navodi se tendencija za tekuću nedelju. Tendenciju stručnjaci agencije daju na osnovu meteoroloških parametara i dugogodišnjeg iskustva.

Prema kalendaru cvetanja, najpre počinje sezona cvetanja kod drveća - leska, jova, tuja, zatim breza, vrba. Potom, u aprilu i maju počinje cvetanje trave i korova, koje može da potraje i do oktobra. Blaga zima i početak proleća sa veoma toplim danima uzrokuju burno otpuštanje polena u ovom periodu, ukazuju stručnjaci.

VIDEO: Najgori mesec u godini: Zaključajte se, nestanite ako mislite da preživite

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA