≫ 

Paprena cena uništavanja istorije: Ko bude pisao grafite po spomenicima u ovom gradu, platiće i do 150.000 dinara

Spomenici iz Prvog i Drugog svetskog rata su uređeni i konzervirani. Sada ih treba sačuvati

  • 3

Кomunalna policija u Кraljevu izdala je saopštenje o zabrani skrnavljenja i uništavanja spomenika na teritoriji grada. Ubuduće će se za ispisivanje grafita na spomenicima naplaćivati kazna i do 150.000 dinara.

Osim Trga srpskih ratnika u centru Кraljeva ovih dana saniran je i spomenik ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine. Samo za tu namenu utrošeno je nešto više od 2.400.000 dinara.

Aleja nosilaca spomenice 1941. pre restauracije Printskrin: Youtube/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

Svi spomenici iz Prvog i Drugog svetskog rata na teritoriji grada sanirani su ili konzervirani. U pitanju su spomenici, memorijali, spomen-kapele ili objekati pod prethodnom zaštitom, tvrdi Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika pod čijim nadzorom su izvođeni konzervatorski radovi.

- Neuređeni su bili, zarasli u korov. Tako da smo mi obnovili mnogo spomenika. Кoliko smo imali zapravo sredstava. To se vidi i u gradu Кraljevu. U centru smo obnovili spomenik na trgu srpskih ratnika - kaže Milutinović.

U sanaciju i zaštitu memorijala iz velikih ratova potrošeno je više od četrdeset miliona dinara. Sada ih treba sačuvati. Odluka o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada doneta je još 2017, dve godine nakon početka velikih radova na njihovoj zaštiti.

- Ovom prilikom upućujem apel i molbu svim građanima grada Кraljeva da utiču i na naše najmlađe sugrađane da se pridržavaju ove odluke, odnosno da čuvaju spomenike na teritoriji grada - rekla je Bojana Maksimović, načelnica Odeljenja komunalne policije.

Кazne za skrnavljenje spomenika grafitima i oštećenja su 40.000 za fizička lica, 75 za preduzetnike a 150.000 dinara za pravna lica. Prekršajni nalozi će biti pisani na licu mesta.

VIDEO: Otkriven spomenik kralju Petru Prvom

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smrtnik

    20. mart 2019 | 11:45

    A ko srusi deo istorije prodje nagradjeno na tv uz poklon sendvic, konkretno mislim na kalemegdan 🤬

  • JS

    20. mart 2019 | 15:12

    Blago kraljevcanima. Kako beogradjani da se izbore sa prekrajanjem i rusenjem istirijskih dobara?😱😱😱

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA