≫ 

Jedna mapa pokazuje kolika sila je "navalila" na malu Srbiju i sav besmisao nemilosrdnog bombardovanja (FOTO)

Na njoj su prikazani pravci doleta i operacije NATO vazduhoplovnih snaga tokom čitavog perioda agresije

  • 33

Bombardovanja tadašnje SRJ se ne seća samo onaj ko se tada nije ni rodio. Svi ga pamtimo, na ovaj ili onaj način. Neko ne može iz glave da izbaci užasni zvuk sirena koje najavljuju vazdušnu opasnost, a poneko se seća samo lepih trenutaka, kao što je druženje s komšijama u podrumima. Scene smrti nikada nećemo zaboraviti.

Kao i činjenicu da je 1999. godine, 19 zemalja, članica Alijanse, napalo zemlju, tada sastavljenu od Srbije i Crne Gore. Sav besmisao ove akcije možda najbolje pokazuje mapa izložena u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.

Skoro da nije bilo zemlje odakle nisu doletali avioni, Foto: Nikola Tomić

Na njoj su prikazani pravci doleta i operacije NATO vazduhoplovnih snaga tokom čitavog perioda agresije. Plavom bojom obeležene su zemlje koje su bile članice NATO saveza. Roze bojom zemlje koje su dozvolile da se njihov vazdušni prostor koristi za prelete NATO aviona.

Crvenim strelicama označene su putanje letova bombardera. Rezedo bojom obojene su zemlje (Švajcarska i Austrija) koje nisu dale da se preleće preko njihove teritorije, što je, kako vidimo po mapi, bila retkost.

Strelicama od plastike obuhvaćeni su gradovi iz kojih su avioni poletali, Foto: Nikola Tomić

Naspram 101.000 jugoslovenskih vojnika bila je sva sila od 6.700.000 vojnika, što pokazuje i tabela na srpskom i engleskom jeziku, "Borbeni efektivi SRJ i zemalja članica NATO pakta". Naših 155 aviona naspram njihovih 7.160 letelica!

VIDEO: Šešelj na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije zapalio zastavu Alijanse

(J. V/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    24. mart 2019 | 22:42

    Ovi sto udaraju minuse ako su 'Srbi' kojim slucajem, mozemo da se nadjemo da vidimo sta nije uredu?Jer to nije normalno.A ako su teroristi nema veze ljubomorni su....

  • Aca

    24. mart 2019 | 21:23

    SRBIJA NEMA PRIJATELJE!OVO JE SRAMOTA, NEPRAVDA I BRUKA SVETA I KOMPLETNOG LJUDSKOG RODA I NIJE MILOSEVIC KRIV VEC VOLJA SVETA DA UNISTI PRAVOSLAVNI SRPSKI NAROD I OTME MU ZEMLJU.SRBI NIKAD NISU BILI OSVAJACKI NAROD VEC KROZ VEKOVE BRANE SVOJU ZEMLJU I SVOJE POSTOJANJE...PROMENICE SE I TA ISTORIJA UGNJETAVANJA I ISTREBLJENJA OVOG NAPACENOG NARODA SAMOOO POLAKO!

  • svasta

    24. mart 2019 | 22:03

    Samo SAD imaju oko 14 000 vojnih aviona i helikoptera. Tada su imale mozda malo manje nego danas. Tako da je taj odnos bio mnogo gori po nas, nego 7 000 naspram 150. U odnosu na NATO pakt koji danas ima oko 22 000 aviona i helikoptera i Rusija je vojni patuljak (samo 3 000) a kamoli SRJ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA