Komad "nevidljivog" F117, delovi bombi i džepno izdanje Kurana su danas pred nama kao ostaci trzaja koji još traju (FOTO)

Veći deo aviona čuva se u muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u Surčinu

  • 11

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F117 oboren je 27. marta 1999. godine, četvrtog dana bombardovanja SRJ. Iznad Beograda je "istresao" dve bombe, teške 900 kilograma. Oluja ga je pratila tokom povratka u bazu Avijano u Italiji.

U tome ga je sprečila srpska protivvazdušna odbrana. Doletala je raketa za raketom, a on je kasnije ispričao da je već prva mogla da ga obori. Pošto je izbegao nekoliko raketa, jedna ga je pogodila u krilo. Pao je između dva sela, tridesetak kilometara od Beograda, tačnije u reonu sela Buđanovci u Sremu.

Deo oborenog F117 A, Foto: Nikola Tomić

Jedan "komad" njegovog "nevidljivog" aviona deo je postavke Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Veći deo aviona čuva se u muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u Surčinu.

Sačuvana je i oprema pilota F116 oborenog iznad Mačve, 2. maja. Postavku svi posetioci mogu da pogledaju u sali muzeja posvećenoj secesionističkim ratovima od 1991. do 1999. godine.

Oprema pilota aviona F116 oborenog iznad Mačve, Foto: Nikola Tomić

U jednoj od vitrina sa svedočanstvom o teškom periodu kroz koji je prošla naša zemlja su i kontejner i delovi grafitne bombe bačene na Bežanijsku Kosu, 7. maja.

Foto: Nikola Tomić

Odnos snaga NATO - Jugoslavija:

Foto: Nikola Tomić
Naspram 101.000 vojnika SRJ, Foto: Nikola Tomić

Među izloženim predmetima svoje mesto su našli mitraljezi, minobacači, automatske puške, a na planini Paštrik, odakle je veći broj komada oružja, je u decembru 1998. godine, 549. motorizovana brigada zaplenila i jedno džepno izdanje Kurana.

Delovi uniforme američkog vojnika Karpentera, Foto: Nikola Tomić
Izdanje "nezvaničnog" Kurana, Foto: Nikola Tomić

(J. V/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA