≫ 

Obišli smo pijace po gradovima Srbije i zatekli šok cene ovog proleća: Domaćice ljute, biraju koju jednu stvar da kupe, a pijačari sležu ramenima

Prolećni ukusi mame kupce, ali merka se svaka veza - većina povrća je još iz uvoza

  • 11

Ko god da se uželeo mladog luka, spanaća, blitve, sremuša i rotkvica, mora da zna da cene na pijacama širom Srbije nisu nimalo povoljne.

Ali, pravi šok ovog proleća su cene crnog luka i krompira. Pošto bar bez jedne od ove dve namirnice nema ručka, domaćice su ljute, a još više se razočaraju kada saznaju da ustvari kupuju krompir i luk iz uvoza!

Pijaca u Mačvi, skupi luk i krompir, Foto: Telegraf

Ukusi proleća koje nudi i drugo sveže povrće skuplji su čak i nego južno voće, a razlog tome je što većina zeleniša još stiže iz uvoza, pa dok dođe na red ono srpsko, kupuje se na sitno.

Paprena cena luka u Nišu, Foto: Telegraf

I dok pijačari broje svaku vezu, malobrojni kupci u Zemunu, Šapcu, Bogatiću, Kragujevcu, Nišu i Vranju merkaju proizvode i odlučuju se za najbolju kombinaciju.

Mladi krompirići mame kupce u Zemunu, Foto: Telegraf

- Moramo da se odlučimo. Mali mi obožava spanać, ali još je dosta skup. Uzeli smo ipak tri veze, ali kad je video jagode, odmah se zalepio za njih. Mora da nauči da bira, a ja, verujte, biram sada između mesa i povrća - kazala je Beograđanka Marija.

Foto: Telegraf

A jagode zaista mame kupce, premda ih ima tek na ponekoj tezgi. Velike i crvene, a cena - 500 dinara za kilo u Zemunu, dok je u Vranju cena čak duplo veća.

ŠTA ĆEMO ZA RUČAK?

Zbog svega ovoga, svaka domaćica i svaki domaćin moraće dobro da ukalkulišu šta kupiti na pijaci. Ako se odlučite za krompir, u startu ćete loše proći, prodavci kažu, baš je loše rodio i cena je 90 dinara, nema dalje. Ponegde možete naći i za 80.

U Kragujevcu nema mnogo kupaca, Foto: Telegraf

Ako je za utehu, od ovoga ima i gore, a to je mladi krompir koji košta čak 350 dinara.

Uz krompir može dobro da dođe blitva, a veza ovog povrća košta 40-50 dinara. Spanać je duplo skuplji, 80 dinara, a za kilogram cena ide i do 200 dinara, dok je zelje od 30 do 40 dinara.

Pijaca u Mačvi, Foto: Telegraf

Ako se odlučite za sremuš, jedna veza košta od 30 do 50 dinara.

Zemun, Foto: Telegraf

Prodaje se još uvek i kiseli kupus, a košta oko 100 dinara. Svež kupus staje čak 120 do 180, a mladi kupus je oko 200, koliko su i tikvice.

Ni karfiol ni brokoli nisu ništa povoljniji, u Zemunu smo ih pronašli za čak 250 dinara.

Zemun, Foto: Telegraf

Struk praziluka u Kragujevcu je čak do 100 dinara, a beli luk košta paprenih 500 dinara za kilogram.

Zemun, Foto: Telegraf

Kako nam je objasnio jedan prodavac u Kragujevcu, skokovi cena uobičajeni su za ovo doba godine. To znači da spanać "iz komšiluka" košta kao banane koje su prešle pola sveta da stignu na šumadijske tezge.

Zemun, Foto: Telegraf

- Od povrća je stigla samo zelena salata, praziluk, spanać i zelje i zbog toga je cena veća. Skupi su i kupus i jagode koji su u ovo doba inače skupi- kaže prodavac.

Zemun, Foto: Telegraf

U Nišu je ove godine rekorder po ceni crni luk, koji je "bacio na kolena" namirnice koje su uvek držale perjanicu po ceni koštanja kao što je južno voće. Ovih dana kilogram povrća koje je uvek spadalo u red jeftinijih, dostigao je cenu od 150 dinara, što je za dvadesetak dinara više nego što je cena banana, narandži ili mandarina.

Zemun, Foto: Telegraf

SALATA NE SME DA SE BACI

Foto: Telegraf

Jarko crvene rotkvice, sočne i krupne hit su na pijacama širom Srbije. Za jednu vezu treba izdvojiti 50 dinara. Veza mladog luka košta od 30 do 40 dinara a zelena salata prodaje se "na glavicu" od 30 do 50 dinara komad.

Zemun, Foto: Telegraf

Međutim, u Vranju su cene mladog luka i zelene salate dosta niže nego na pijacama u ostalim delovima zemlje, od 10 do 30 dinara.

Zemun, Foto: Telegraf

Ali ako baš želite krastavce, razmislite koliko vam se to isplati u rano proleće. Ima ih, ali koštaju od 100 do 150 dinara. Međutim, i to je mahom uvozno povrće. Kako smo saznali u Vrnaju, već pristiže krastavac iz leskovačkih plastenika i on će biti znatno jeftiniji. Nadamo se da će taj krastavac uskoro stići i do severnijih krajeva.

Zemun, Foto: Telegraf

Ima i paradajza, raznih fela i veličina, a cena je od 200 pa do 300 dinara.

Zemun, Foto: Telegraf

Veza sremuša je od 30 do 40 dinara.

ŠTA JE S LUKOM I KROMPIROM

Zemun, Foto: Telegraf

- Za neverovati je da su cene krompira i luka otišle do nebesa. Nikad nisu bili skuplji, boli me glava više od ove skupoće - žali se Šapčanka Elena Božić.

Najlogičnije obrazloženje za visoke cene krompira i crnog luka je u vremenskim prilikama koje prošle godine nisu pogodovale povrtarima. Kišno proleće sa obilnim padavinama, potom i grad, u nekim delovima Srbije i poplave desetkovali su proizvodnju, što se još jesenas primetilo na pijačnim tezgama. Krompir i luk su i ta bili neoubočajeno skupi.

Kragujevac, Foto: Telegraf

- Slabo je sve rodilo. Luk i krompir su istrulili u zemlji, a ono što smo povadili prodali još jesenas. Imam kod kuće još krompira u džakovima, ali ne mogu nikome da ga prodam jer je zaveo i niko neće da ga kupi - priča prodavačica na pijaci u Bogatiću otkrivajući da umesto krompira i luka iz svoje bašte prodaje uvozni koje je pazarila na kvantašu.

"NO NAME" CENE

Cene povrća na tezgama su približne cenama u velikim marketima, jer proizvođači navodno, pre izlaska na pijacu "skeniraju" cene u rafovima.

Zemun, Foto: Telegraf

- Mala je razlika, pa je svejedno gde pazariš, pošto i na pijaci luk i krompir nisu domaći. Zeleniš ipak kupujem na pijaci jer je svežiji, a mogu i da biram - kaže domaćica iz Bogatića.

Ali, šta je onda caka sa pijacama? Pa - cenkanje.

Skoro svaka druga tezga na koju smo naišli u Zemunu nije ni imala napisane cene, pa mora da se pita i uđe u priču s prodavcem. A i tamo gde cene postoje, nisu fiksne.

- Džaba gledaš cene, nismo mi supermarket pa da imamo fiksno. Ljudi se cenkaju ovde, samo zato i dolaze na pijacu - kazala je jedna prodavačica.

(Ekipa dopisnika Telegrafa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kostadin

    24. mart 2019 | 07:44

    I pre rata se znalo ko je kupovao na pijacama. Kupovali su građani koji nisu imali nikog na selu. Sada u gradovima ima mnog sirotinje koja se preselila u gradove ali nemaju nikog na selu da radi zemlju i uzgaja stoku. Naravno da će nakupci na pijacama da šišaju sve redom i da ih svakodnevno podsećaju kako seljaci stalno ponavljaju :Ništa se ne isplati raditi na selu.

  • Murga

    24. mart 2019 | 11:57

    Oj plastiko i bogu si teska! U martu jedemo krastavac, paradajiz, tikvice a o jagodama da ne pisem. Nije prirodno vec vestacki a samim tim ni cene nisu prirodne vec vestacke. A i sam zivot vise nije prirodan jer hrana nam je ne prirodna vec plastificirano genetski modifikovana izvestacena.

  • Nesa

    24. mart 2019 | 21:11

    Da li narod po gradovima misli da ce ovi farmeri raditi za male pare.nema vise onih seljaka koji su radili od jutra do sutra za male pare.nema tih vise.ovo je kapitalizam.ako je kako kazu prosecna Plata za 8sati oko 50 000 ko je lud da radi CEO dan is pod 100 000.kome se ne svidjaju cene motiku u ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA