U Srbiju ne može bilo ko da uđe: Ukoliko stranci ne ispune ove uslove, vratićemo ih kući, a pre toga ćemo im zaviriti i u novčanike

Podatak da strancu treba odbiti ulazak u zemlju unosi se u elektronsku evidenciju stranaca

  • 14

Navikli smo da strepimo kada ulazimo u neku stranu zemlju i da se pitamo da li ispunjavamo sve zahteve te države i da li ćemo moći lagano da pređemo granicu, ili će da nas vrate sa nje. Ono što malo ko zna je da i naša zemlja ima niz zahteva prema strancima koji ulaze u nju, a zbog kojih može da im bude zabranjen ulazak u Srbiju.

Verovali ili ne, i strancima će biti odbijen ulazak u Srbiju ako nemaju kod sebe dovoljno sredstava za izdržavanje za vreme boravka našoj zemlji. Svako ko ulazi u našu državu mora da ima 50 evra po danu planiranog boravka.

- Stranac može dokazati da poseduje ova sredstva gotovinom u odgovarajućem iznosu, sli i važećim sredstvima bezgotovinskog plaćanja - putničkim čekovima, kreditnim karticama, vaučerima i slično - stoji u Uredbi Vlade.

Posltoje slučajevi u kojima se strancima odbija ulazak u zemlju, Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Drugi razlog za vraćanje sa granice je neposedovanje potvrde o vakcinisanju za putnike koji dolaze sa područja zahvaćenog epidemijom zaraznih bolesti.

Strancu će se odbiti ulazak u Srbiju ako organ nadležan za zaštitu bezbednosti utvrdi da bi ulazak i boravak stranca ugrozio bezbednost Srbije i njenih građana. Tako će sa granice biti vraćen svako ko učestvuje ili je član organizacije čiji su ciljevi zabranjeni Ustavom i zakonima Srbije, ko pripada organizaciji koja se bavi protivzakonitom subverzivnom delatnošću uperenom protiv interesa Srbije.

Granična policija neće pustiti dalje ni onoga ko učestvuje u aktivnostima zagovaranja, podsticanja, planiranja, pripremanja, finansiranja, podržavanja ili izvršavanja terorističkih akata, kao ni članove paravojnih udruženja.

I strani turisti strepe kod ulaska u Srbiju, Foto: Profimedia

Takođe, strancu će se odbiti ulazak u Srbiju ako se tokom granične provere utvrdi da postoji opravdana sumnja da boravak neće koristiti u nameravanu svrhu koju je prijavio prilikom ulaska, ako tu svrhu menja, ako je uopšte nema ili ako nema povratnu avionsku kartu, plaćenu rezervaciju hotela, ili pozivno, odnosno garantno, pismo.

Podatak da strancu treba odbiti ulazak u zemlju unosi se u elektronsku evidenciju stranaca.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    25. mart 2019 | 12:34

    Pravilo koje važi za normalan svet. Ako si migrant iz neke vukoj...ne onda može i bez dokumenata i novca...

  • Mirjana

    25. mart 2019 | 12:42

    Kako ce oni znati ko je clan ove ili one organizacije?To za vakcine preteruju. A gradjani Srbije ulaze u Svajcarsku I ako ovdje vakcinisanje nije obavezno. To da neko odlucuje osim mene u vezi vakcina je krsenje osnovnog prava. Prava na moju odluku!

  • Oki

    25. mart 2019 | 13:33

    Posebno treba udariti reciprocitet za Britance sada kada izadju iz Unije pa im naplaćivati koliko i oni nama za vizu i kontrolisati ih kao oni nas što kontrolišu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA