≫ 

Kada je dobio 7 čudesnih jarića, Ivan je odlučio da ostane na selu, iako su skoro svi njegovi već otišli (FOTO)

Ivan sad ukupno na svojoj maloj farmi ima sedam jarića, dve koze, tri svinje i domaće kokoške

  • 2

I pored velikog potencijala da kozarstvo postane unosan posao u Srbiji, malo je domaćina koji se odlučuju na uzgoj koza. Nedavno su u domaćinstvu Ivana Vujadinova koze ojarile pet jarića, jedna je ojarila muško i žensko, dok je druga tri perelepa ženska jareta.

Mladi poljoprivrednik iz Ruskog Sela, kraj Kikinde, kaže da je svestan potencijala koje nudi kozarstvo, te je odlučio da ozbiljno uđe u ovaj posao:

Kao u svakom poslu, ništa ne može preko noći, ovo je vrlo zahtveno jer su koze same po svojoj prirodi osetljive životinje, ali su i vrlo zahvalne za uzgoj.

- Trenutno smo bogatiji za pet malih jarića, a danas sam uzeo još dva ženska, sad ukupno na svojoj maloj farmi imam, sedam jarića, dve koze, tri svinje i domaće kokoške. Idem ka tome da oživim kozarstvo koje je u stagnaciji, za početak dovoljan je ovaj broj mladih jarića, a nadamo se da će ih biti još u domaćinstvu - kaže Vujadinov.

Jarence, Foto: Telegraf.rs

Domaći kozji sir i mleko sve više su traženi na tržištu. Zbog izuzetnog kvaliteta , kozje mleko bogato je mineralima i vitaminima, kao i sir koji se pravi. Prema rečima ovog vrednog domaćina, koza je probirljiva životinja i neće sve i svašta da jede:

Ivan planira ozbiljno da se bavi kozarstvom, Foto: Telegraf.rs

- Koze hranim istom detelinom, kukuruzom i od skoro sa koncentratom. Pored mleka koje je jako zdravo i koje se uopšte ne oseti, kako mnogi pomisle kada se kaže “kozje mleko”, pravimo i domaći tvrdi sir. Sve je ovo sada za naše potrebe, ali naginjemo ka prodaji, te se nadam da ćemo uskoro naše proizvode ponuditi tržištu- priča za Telegraf.rs, Ivan.

Koze su ojarile pet jarića, Foto: Telegraf.rs

Ljudi u selu sve više se raspituju za Ivanove proizvode, svesni su da su kozje mleko i sir mnogo zdraviji od proizvoda drugih životinja. Dejstvo kozjeg mleka delotvorno je na naš imuni sistem, a naročito ako je to potpuno čisto, sveže mleko, koje opet zavisi od ishrane:

Vlasnik, Foto: Telegraf.rs

- Pored kuće imam parcelu sa svežom detelinom, to im je omiljena hrana, a tvrdim i najzdravija. Koze vole otvoren prostor, pa ih puštamo da pasu. Što se tiče količine mleka, za sada je to nekoliko litara u toku dana, polako razvijamo ovu granu - dodaje Ivan.

Selo, kako nam kaže, ne želi da napušta. Brat i sestra su otišli, ja ostajem na imanju - odlučan je mladi poljoprivrednik:

Jarići, Foto: Telegraf.rs

- Zaposlen sam u jednoj obližnjoj firmi, a nakon posla potpuno sam predan svom domaćinstvu. Ne gledam sad na to koliko ću da zaradim, samo želim da proširim svoje stado i da uspem u ovom poslu. Uveren sam da nas čeka lepa budućnost, a najviše sam uveren u kvalitet svojih proizvoda, ko ih jednom proba, uvek će im se vraćati - kaže na kraju razgovora naš sagovornik iz Ruskog Sela.

VIDEO: Deda Branislav pravi najtraženiji prirodni lek

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    27. mart 2019 | 07:51

    Иване, желим вам пуно успеха у послу.Ви сте једни од ретких младих људи који виде и желе да своју будућност граде у нашој лепој земљи..

  • Al jazeera

    27. mart 2019 | 07:47

    Svaka ti čast vredni čoveče i želim ti da uspeš u tome što si naumio a verujem da hoćeš.Odličan primer za sve ljude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA