≫ 

Ruska zver, hibrid vuka i psa, koja je spremana za pokolj u okolini Jagodine trebalo je da zaradi čak 50.000 evra

Stručnjaci utvrdili da volkosob, hibrid vuka i psa, ima falsifikovan ukrajinski pasoš

  • 14

Ruska zver, hibrid vuka i psa, koji je pronađen prošle nedelje u selu Ribare kod Jagodine, najverovatnije će biti uspavan ili dat nekom od domaćih zoo-vrtova ukoliko postoji potreba za takvom vrstom životinje, saznaje portal Telegraf.rs.

Volkosobhibridna rasa koju je stvorila ruska vojska za potrebe njihovih graničara trenutno je smešten u prihvatilištu za pse u Jagodini. On će tu boraviti na posmatranju ukupno 15 dana dok se ne donese konačna odluka.

- Obzirom da se radi o nepriznatoj rasi koja je prvi put otkrivena u Srbiji i još nije registrovana kod nas, očekuje se da će neko od zooloških vrtova preuzeti brigu o njemu - kaže naš izvor iz istrage.

Foto: Russian FSB Border Service

On napominje da je utvrđeno da pas ima falsifikovan pasoš, da nema datum ulaska u Srbiju, a sumnja se da je volkosob mlađi od godišta koje je navedeno u pasošu.

- Piše da je 2013, ali po konstituciji, dlaci i zubima ima manje od pet godina. Još je mlad, ali ne znamo još njegovu narav, kako će reagovati na ljude u okruženju, na druge pse. U sličnim situacijama koje smo imali dosad, ako životinja predstavlja opasnost po okolinu, ona će biti uspavana. S obzirom na to da je volkosob sada jedinstvena jedinka u Srbiji, ne bi me čudilo da ga preuzme Vojska Srbiji ili neka druga bezbednosna služba ili da završi u kavezu nekog ZOO vrta u Srbiji - kaže naš sagvornik.

U međuvremenu, jagodinska policija podnela je četiri krivične prijave za ubijanje i zlostavljanje životinja nakon što je osujetila plan da se organizuju borbe pasa u selu Ribare.

Prijave su podnete protiv taksiste u čijem se vozilu, u gepeku nalazio volkosob, hibrid vuka i psa, zatim navodni vlasnik životinje, kao i dva meštanina sela Ribare koja su se zatekla na mestu gde je trebalo da bude organizovana borba pasa. Lokalno tužilaštvo još nije odlučilo šta će biti sa prijavama protiv četvorice muškaraca.

Iz istrage saznajemo, da je gazda planirao zaradu od 50.000 evra ako njegov volkosob pobedi u borbama.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna. Za ovo delo kazniće se lice koje iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama. Za prekršaj "prisustvo na borbama životinja", prema Zakonu o dobrobiti životinja, zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

VIDEO: Pomahnitala zver juri kroz Šabac

(I. Č./Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    26. mart 2019 | 23:14

    Zalosno je ubiti psa zato sto je opasan.treba ga cuvati i dati ga sluzbi granicara ..policije..vojske...

  • bane

    26. mart 2019 | 22:39

    Zaasto ubiti taku vrstu psa,ako je dobar za Ruse u cuvanju granice ,zasto nije dobar za cuvanje nase granice sa Siptarima,tamo je idealno mesto za njega.

  • sanja

    26. mart 2019 | 22:28

    Ja ga želim, ne dozvoliti uspavljivanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA