Motociklisti imaju samo tri sekunde da odreaguju na opasnost: Prošle godine poginulo 49 vozača dvotočkaša

Od 3. aprila prestaje da važi trajna registracija za mopede

  • 2

Protekle godine u Srbiji je poginulo 49 motociklista, a podatak koji upozorava kaže da su većina nastradalih bili mlađi od 27 godina. Od početka godine poginula su dvojica motociklista a najčešći uzrok nesreća je neprilagođena brzina, rekao je za RTS Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Na početku sezone vozači motorcikala zbog velike pauze još nisu sasvim spremni za bezbedno upravljanje a vozači kamiona i autobusa nisu naviknuti na njihovo prisustvo u saobraćaju zbog čega treba obratiti posebnu pažnju, rekao je Aleksandar Radenković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

- Edukacija je važna kao i sigurnosna oprema. Kaciga je obavezna po zakonu i preporuka je da ona bude što uočljivijih boja kao i da je dobrog kvaliteta. Suština je da uložite u zaštitnu opremu i da je redovno koristite. Mnogi opremu imaju kod kuće ali je ne koriste u vožnji po gradu a upravo su nesreće u gradskoj vožnji najčešće - rekao je Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Jevtić kaže i da pažnju treba posvetiti i izboru odgovarajućeg motocikla, pre svega za početnike. Vozači mopeda, odnosno skutera, često se povređuju u saobraćaju i treba znati da su padovi podjednako, pa čak i opasniji, sa malih motora, nego sa velikih.

- Morate da znate zašto kupujete motocikl i nemojte sav novac dati za motocikl već i u opremu i obuku. Imate svega tri sekunde da reagujete. Morate dosta stvari znati o tome - naglašava Jevtić.

Motociklisti su često žrtve u saobraćaju, Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

NOVA PRAVILA ZA DVOTOČKAŠE

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je izdavanje probne vozačke dozvole i za vozače motocikala, a od 3. aprila prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine.

- Kao putnička vozila i motocikli će morati da prođu tehnički pregled pre registracije. MUP raspolaže podacima da su česte prepravke karakteristika, pre svega u snazi motora a vlasnici tih motora nemaju ni odgovarajuću vozačku dozvolu. Na tehničkom pregledu moraće da postoji i uređaj za merenje brzine motora. Što se tiče ograničenja za mlade vozače, ona će biti nalik onima koja se odnose i na početnike u vožnji automobila, pre svega se odnose na noćnu vožnju i ograničenja u brzini - rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista kaže da su neophodne određene beneficije pri registraciji motocikala kao i smanjenje poreza na zaštitnu opremu.

Trend u EU a i kod nas je da broj korisnika motocikala raste iz godine u godinu. U EU je trenutno registrovano oko 37 miliona motocikala i mopeda a najveći rast je zabeležen kod elektromopeda.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    27. mart 2019 | 14:32

    Vozači automobila su 100% krivi..

  • moravac

    27. mart 2019 | 14:26

    Jeste samo sto u nemačkoj se plati 35e godišnje osiguranje za skuter i nema tehnickog pregleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA