≫ 

Medicinska sestra Biljana svaki dan u strahu ide na posao: Pomahnitala majka je skočila i udarala me kao zver. Trzam se kada čujem svoje ime

Dečko je dugo čekao na pregled, pa je pozvao mamu da joj se požali

  • 36

Normalni uslovi rada, u kojima nećemo strepeti da li će neko da se izdere na nas, a kamoli da nas udari, osnovno su pravo svakog čoveka. Medicinska sestra Biljana Šišmanović (44) iz Doma zdravlja u Grockoj izgubila je to pravo 29. januara prošle godine, kada ju je majka tinejdžera, koji čak i nije bio njen pacijent, brutalno napala i pretukla.

Od tog trenutka, kaže, na posao svaki dan ide u grču. Dovoljno je da neko samo vikne njeno ime, ona već skače kao oparena, spremna da se brani ako ponovo odnekud krenu da pljušte udarci.

Traumu je pojačao nedavni incident u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi, kada je pacijent S.J. (74) iz Žagubice nožem krenuo da ubije dve medicinske sestre.

- I ta majka je mogla krenuti nožem na mene. Domovi zdravlja su neobezbeđeni, svako sa ulice može da uđe unutra, da drži nož, motku, pištolj i da nasrne na koga god hoće - uznemireno poručuje Biljana.

"ŠUTNULA JE VRATA NOGOM I SKOČILA KAO ZVER"

Na poslu se trudi da bude nasmejana, Foto: Privatna arhiva

Zbog stravičnog napada koji je doživela prošle godine, i sad se probudi usred noći, oblivena znojem. Svaki detalj tog nasilja urezao se u njeno pamćenje, tako da i sada prepričava napad kao da se desio juče.

- Tog dana je u Dom zdravlja došao dečko bez zdravstvene knjižice. Žalio se da mu curi nos i da ga grebucka grlo. Rekla sam da će ga doktor primiti, ali da, pošto nije hitan slučaj, mora malo da sačeka zbog zakazanih pregleda. Da je bio, na primer, posečen ili da je imao groznicu, sigurno je da bi ga lekar primio odmah, ali on nije bio hitan slučaj - priseća se ova medicinska sestra.

Dečko se, kaže ona, u jednom trenutku unervozio. Zvao je nekoga telefonom i to, kako će se kasnije ispostaviti, svoju majku.

- Sve se odigralo munjevito. Ja sam bila u kartoteci, a ta žena je, samo ogrnuta jaknom, nogom šutnula vrata i iste sekunde se bacila na mene. Nije bilo "dobro veče", "šta se dešava", "ja sam ta i ta"... Samo je banula unutra i počela da me udara kao pomahnitala zver - priseća se Biljana.

Od jačine udaraca, po rukama su joj se odmah pojavili podlivi i modrice. Lekar je istrčao iz ordinacije i uspeo da obuzda pobesnelu ženu, a ubrzo je došla i policija.

Modrice odmah posle napada, Foto: Privatna arhiva

- Nisam znala ko je ta žena. Ona nije bila naš pacijent, kao ni njen sin. Šok je bio ogroman. Policajac koji je došao, morao je da me vodi u Hitnu jer tako potresena nisam nigde mogla sama - priča ona.

Ono čega se sada još više plaši je, kaže, da će se taj slučaj zataškati i zaboraviti, kao i svi drugi slučajevi napada na zdravstvene radnike.

"SAMO DA NE PROĐETE KAO JA"

- Čim sam čula za napad u bolnici u Petrovcu na Mlavi, pomislila sam "samo da ne prođete kao ja". Policajac je isto veče predao predmet javnom tužiocu. Međutim, poslednje ročište je bilo 14. decembra i od tada ništa. Sudija na predmetu je promenjena i sve stoji, a ja sam podigla kredit da bih mogla da platim sebi terapiju i advokata - kaže Biljana.

Gnev prema lekarima u javnosti je ogroman. Kao što ne smemo da žmurimo na korupciju i moramo prijaviti svakog lekara koji se usudi da nam traži mito, isto tako moramo da shvatimo da postoje i oni drugi savesni zdravstveni radnici koji rade u teškim uslovima, s ogromnim brojem pacijenata, sa starom opremom ili čak bez nje.

I to je posao na koji su pristali, ne moramo da im kažemo hvala, ali možemo bar da budemo pristojni i da ne zaboravimo da za nasilje nema opravdanja.

VIDEO: Ovo su tri stvari koje pomažu ženi da se odbrani od nasilnika

(M. Leskovac - m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    27. mart 2019 | 21:27

    Sigorno je bila jako "ljubazna"

  • Masa

    27. mart 2019 | 19:51

    Gospodo medicinski radnici budite malo ljubazni i vise posveceni poslu pa ce biti sve u redu . Ako nije imao knjizicu imao je pare da plati pregled I ja bih te dobro naudarala pa ces sledeci put prozivati redom a ne provoditi svoje poznanike a ostale ostaviti da cekaju satima Treba da lijecis svoju ne ljubaznost a ne traumu Sram te bilo.

  • Gagag

    27. mart 2019 | 20:21

    Ljudi su izgubili tolernciju s pravom,a medicinske sestre empatiju koja predstavlja osnovu za rad sa ljudima.Nas zdravstveni sistem je unisten,pored toga sto nema ko da nas leci..mnogi zdravstveni radnici glume bogove,a ne znaju da pruze prvu pomoc u reanimaciji.Nasiljem se nista ne dobija,jer kad tad opet morate doci kod istih,slicnih,mozda malo ljubaznijih zdravstvenih radnika.A medicinske sestre da se vrate u prvi razred srednje skole,da nauce sta je empatija,da shvate da je ovo divan humani poziv..i da covek nije drvo,niti zivotinja..jedan osmeh ne kosta nista a daje mnogo..tako su nas barem ucili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA