≫ 

Seljacima nije jasno šta da rade sa traktorima: Ovo je prava istina o obaveznoj registraciji, a oglasio se i MUP

Traktori koji se po važećim zakonskim izmenama ne registruju do ovog roka smatraće se neispravnim i policija bi mogla da ih isključuje iz saobraćaja i seljake kažnjava

  • 13

Kako se bliži 3. april, do kada bi trebalo da se završi preregistracija traktora i poljoprivrednih mašina, seljaci u Mačvi su još više zbunjeni nakon što je ministar policije najavio da će predložiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i ukidanje ove obaveze.

Traktori koji se po važećim zakonskim izmenama ne registruju do ovog roka smatraće se neispravnim i policija bi mogla da ih isključuje iz saobraćaja i seljake kažnjava. Izglasavanje ukidanja registracije ne bi moglo da se očekuje u tako kratkom roku, pa vispreniji seljaci zaključuju da se po ko zna koji put "isplatilo" onima koji su čekali poslednji rok. Samo da se još i zvanično ukine obaveza da traktori imaju nove tablice.

- Nisam protiv registracije, ali čime da platim taj namet kad je cena svinja pala na 120 dinara i kada mi država duguje subvencije od pošle godine. Ojađen sam sa mnogih strana bar za 10 hiljada evra jer su mi ostali dužni mlekara, klanica, otkupljivač soje. Moj traktor je star oko 40 godina i da bih prošao tehnički pregled morao bih da nabavim novu kabinu. Kupio bih da imam para, pa voleo bih i ja da na traktoru ne kisnem i ne smrzavam se, već sam se razboleo, ali šta ću kad nemam čime sve da platim - kaže Miroslav Zekić, iz Crne Bare.

Foto: Telegraf.rs

Dodaje da bi, ako bi ga policija zaustavila jednostavno sišao sa traktora i rekao: Evo vam ga, pa ga vozite gde znate.

Traktori i ostale poljoprivredne mašine su do sada imali trajne tablice, a jednom godišnje vlasnici su morali da obave tehnički pregled. Obavezna preregistracija je uvedena 2009. i trebalo je da počne sa primenom 3. aprila ove godine, do kada je trebalo da se obavi komplikovan tehnički pregled i pribave nove tablice.

- Problem je što se godinama nije obraćala pažnja na traktore. Ima slučajeva da su ljudi kupili nov traktor, platili porez a nisu nabavili tablice i u međuvremenu izgubili dokumentaciju. Pošto ih niko nije ni zaustavljao tablice im nisu ni bile potrebne. Najveći deo traktora su veoma stari i imaju trajne tablice, ali ne mogu da prođu na tehničkom pregledu jer je za pojedine sada nemoguće ni na pijaci ili vašaru pronaći delove - objašnjava vlasnik tehničkog pregleda dodajući da je veoma mali broj mašina registrovan po novim propisima.

Samo vlasnici novijih traktora koji su pedantno održavali svoje četvorotočkaše ne brinu za preregistraciju, ali je takvih veoma malo. Prema procenama, približno svaki deseti od oko 5000 traktora, koliko je u Mačvi popisano.

Foto: Telegraf.rs

Poljoprivrednici smatraju da traktori treba da budu tehnički ispravni, ali su se pobunili protiv prestrogih uslova i troškova za nove tablice, što po njihovoj računici košta između 50 i 100 evra.

Ako se usvoji predlog i ukine ili odloži preregistracija to bi značilo da vlasnici traktora ne moraju trajne tablice da zamenjuju novim. Međutim, ostaje obaveza da ih odvezu na tehnički pregled i pribave potvrde o tehničkoj ispravnosti koja važi godinu dana.

S obzirom da unapred znaju da su im zbog starosti već "sazreli" za otpad, najveći broj poljoprivredika će ubuduće krševe od traktora voziti samo po poljskim putevima i njivama.

Trakor, porodica Kovačević Foto: Telegraf.rs

MUP odlučio da poljoprivredne mašine ne moraju na preregistraciju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odlučilo je da poljoprivredne mašine koje već imaju trajne registracije ne moraju da se preregistruju, jer će izmenama zakona biti omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, pišu danas Novosti. Kako navodi list, resorno ministarstvo je najavilo da će predložiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim će biti omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, što je i dosad bila zakonska obaveza.

Stručnjaci su za Novosti rekli da još nije jasno šta podrazumeva potvrda o tehničkoj ispravnosti, jer je ona i ranije bila potrebna, ali nije postojala kaznena odredba u slučaju da je neko nema, pa mnogi poljoprivrednici nisu vozili traktore i radne mašine na tehnički pregled.

Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a promena je trebalo da počne da važi od 3. aprila.

List podseća da traktor, kako bi prošao tehnički pregled, mora da se fotografiše i prekontroliše na posebnom poligonu, koji je propisan pravilnikom, a poljoprivredne mašine moraju da imaju i žuto rotaciono trepteće svetlo, kojima se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da je na putu sporije ili veće vozilo.

Sve ovo do sada nije bila obaveza, ali nije jasno da li će to novim izmenama zakona i biti, odnosno da li će izmene zakona uticati na kriterijume za tehnički pregled, jer je poljoprivrednicima, kako navodi list, najveća muka to što im mašine ne bi prošle ozbiljne kontrole.

Novosti ističu da prema nekim procenama, tehnički pregled ne bi moglo da prođe više od 60% traktora i poljoprivrednih mašina u Srbiji, pa bi zbog toga mogli da ostanu neregistrovani.

VIDEO: Zbog njegove snalažljivosti celo selo miriše na uštipke i palačinke

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA